Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:00 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Troiene în bătătură? La alţii, nu la noi!

ro

03 Nov, 2016 00:00 2974 Marime text
Iarna se apropie cu paşi repezi şi, ca întotdeauna, va lua administraţiile locale prin surprindere. Ce contează că se anunţă cod portocaliu de viscol şi ninsori abundente, stăm la mila Celui de Sus şi ne rugăm să nu fie chiar aşa rău! Asta în condiţiile în care colonelul Ion Vlăduţ, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural, că s-a stabilit planul pentru vreme rece pe timpul codurilor meteo specifice sezonului ce va veni, primind doar de la câteva primării din judeţ demersurile pentru astfel de situaţii. Degeaba există o hartă a judeţului Constanţa cu marcaje în dreptul fiecărei localităţi ce prezintă utilajele grele, tractoarele şi orice alte maşini care pot ajuta în situaţii de ninsori abundente şi blocări ale traficului.
 
Înţeleg că primarii localităţilor au alte probleme urgente pe ordinea de zi, planuri pentru accesarea fondurilor europene şi câte şi mai câte. Înţeleg că alegerile parlamentare bat la uşă. Dar cum vremea nu ţine cont de dorinţele fiecăruia dintre noi şi mai ales de culoarea politică, o ninsoare abundentă care apare din neant blochează drumurile şi accesul spre zeci de sate, îngheaţă fântânile, dărâmă stâlpii de înaltă tensiune şi isterizează mass-media. Titluri precum „Iadul alb loveşte din nou” şi „Ger cumplit ca în Siberia” vor umple paginile ziarelor şi burtierele televiziunilor până la refuz.
 
Bineînţeles că nu vor face faţă autorităţile la apelurile disperate ale oamenilor, care se vor plânge că n-au mai primit o maşină cu alimente în localitate de trei zile, că Nea Ion, cizmarul, a făcut degerături la piciorul drept şi n-a venit nicio ambulanţă să-i acorde primul ajutor, că a căzut acoperişul vreunei case din chirpici, animalele şi păsările îngheaţă în curte, iar copiii nu mai pot să ajungă la şcoală.
 
Soluţia e simplă: haideţi să fim prevăzători şi să ne pregătim pentru vreme rea, indiferent dacă va veni în decembrie sau în februarie. Ninsorile abundente şi temperaturile cu minus cu siguranţă vor veni şi nu e bine ca întreg judeţul să intre în colaps de la câteva troiene în bătătură. Administraţiile locale trebuie să pună la punct planurile pentru situaţii de urgenţă şi să înveţe din întâmplările anilor precedenţi, căci un judeţ blocat sub zăpezi îşi revine greu când apare primăvara şi, odată cu ea, vin inundaţiile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii