„Facem politica oamenilor, nu a partidelor“ Fenomenul independenţei politice ia avânt în judeţul Constanţa
„Facem politica oamenilor, nu a partidelor“: Fenomenul independenţei politice ia avânt în judeţul Constanţa
16 Oct, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
4390
Marime text
Apropiatele alegeri prezidenţiale au adus cu sine o suită de frământări existenţiale în rândul unor aleşi locali. „Ordonanţa Dragnea” - aşa cum a fost denumită Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, se pare că nu a avut tocmai ecoul aşteptat de către cei din partidele aflate la guvernare. Paradoxul constănţean face ca de prevederile acestei ordonanţe să beneficieze mai mult cei dezamăgiţi de partidele politice, care aleg să reprezinte independent interesele comunităţii pe care o reprezintă, decât cei care au lăsat un partid politic pentru a se înregimenta într-altul
Partidul aflat la guvernare a considerat că, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care încurajează aleşii locali să treacă în altă barcă politică decât cea alături de care au ajuns în funcţie, cei dezamăgiţi de partidul lor vor alerga cu braţele deschise către puntea lui. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit întocmai cu cea din teren, căci în pragul alegerilor prezidenţiale, cel puţin la Constanţa, mai mulţi aleşi locali au decis că este timpul să devină independenţi.
Astăzi este termenul limită
Actul prin care s-a statuat migraţia politică a primarilor şi consilierilor locali permite ca, în termen de 45 de zile de intrarea în vigoare (n.r. 2 septembrie 2014), aleşii locali să decidă de ce parte a baricadei se situează până la finalizarea mandatului, în 2016. Termenul limită în care aleşii locali pot părăsi partidul care i-a propulsat în funcţie expiră chiar astăzi şi, până acum, oficial, la nivelul judeţului Constanţa doar un primar, un viceprimar şi câţiva consilieri au trecut în echipa roşie a PSD-ului.Aleşii de la Mircea Vodă au ales independenţa - „Suntem folosiţi doar pentru a aduna voturi“
În schimb, se poate vedea cu ochiul liber că cei mai mulţi demnitari au cântărit decizia şi au ales că independenţa politică este ceea ce li se potriveşte mai bine lor şi comunităţii pe care o reprezintă. „Ne-am decis ca de acum înainte să facem politica oamenilor şi nu politica partidelor. Din păcate, haosul produs de aceste grupuri de interese transpartinice numite partide îl regăsim în traiul de zi cu zi al cetăţenilor. Politica românească practicată de mai-marii noştri aleşi este complet deconectată de la realitatea cotidiana, iar noi, membrii din teritoriu, suntem folosiţi doar pentru a aduna voturi şi pentru a înlesni funcţionarea perfecta a acestor mecanisme acaparatoare numite partide“, a declarat fostul consilier PPDD al comunei Mircea Vodă, Adrian Telehoi, care a decis să rămână independent. Lui i s-a alăturat şi colegul Cazan Dumitru, care a plecat din aceeaşi formaţiune şi a ales independenţa în locul obligaţiilor de partid. „Urmând modelul colegilor consilieri din comuna Peştera dar şi al domnului primar Valentin Vrabie, noi cei din fosta echipă PPDD am ales să devenim independenţi şi să luptam pentru localitate din aceasta postură“, a declarat consilierul local independent al comunei Mircea Vodă, Adrian Telehoi, pentru ZIUA în Judeţ.
Adrian Telehoi - „Voi demonstra că este singura cale spre un trai liber şi decent“
Mai mult chiar, alesul local se bucură de aprecierea locuitorilor comunei, iar acest lucru rezidă în numărul de voturi pe care l-a primit la alegerile locale din anul 2012. Adrian Telehoi a fost principalul contracandidat al primarului Dumitru Dedu. Acesta din urmă şi-a adjudecat fotoliul de primar obţinând 39,5% din voturile cetăţenilor, în timp ce Adrian Telehoi a fost foarte aproape în urma sa, adjudecându-şi 33,9% dintre sufragii. „Cu siguranţă că în anul 2016 voi candida pentru fotoliul de primar din postura de independent şi voi demonstra că aceasta reprezintă singura cale şi pentru comuna Mircea Vodă spre un trai liber şi decent. Comuna Peştera a demonstrat că prin atitudine şi independenţă a evoluat şi a ieşit de sub talpa ucigaşă a politicii. Aşa vom proceda şi noi, cetăţenii din Mircea Vodă“, a ţinut să precizeze Adrian Telehoi.
Organizaţia PSD Peştera, dizolvată complet
Amintim că „primul val“ de independenţi care a zguduit scena politică de la nivelul judeţului Constanţa s-a format prin demisia în masă a 11 consilieri locali ai comunei Peştera. Aceştia s-au alăturat primarului lor, Valentin Vrabie - cel care a câştigat independent mandatul de primar în 2012, obţinând un scor zdrobitor de 93% -, părăsind Partidul Social Democrat, dizolvându-se astfel şi Organizaţia Locală a PSD. „Refuzăm să mai fim păpuşile perfecte activate doar în campaniile electorale pentru strângerea de voturi“, a declarat la momentul demisiei Cornelia Ştefănescu, consilier local şi membru PSD încă din anul 1995.Mai mulţi aleşi independenţi
Şi în alte localităţi s-au înregistrat declaraţii de independenţă politică din partea aleşilor locali. Astfel, patru consilieri din Consiliul Local Techirghiol şi-au depus cererile prin care anunţă că rămân independenţi: liberalii Iulian Socianu şi Marius Săileanu, democrat-liberalul Constandin Florea şi consilierul local PPDD, Dan Pucichi. Şi în Consiliul Local al municipiului Medgidia au fost operate schimbări de trupe, după ce Aurelian Arsene a plecat de la PPDD şi a decis să rămână independent. Arsene şi-a anunţat decizia în şedinţa de Consiliu Local ce a avut loc la finele lunii septembrie.
Consiliul Local al comunei Aliman are, de asemenea, trei consilieri independenţi care au plecat de la PPDD: Dumitru Vlad, Mariana Nicola şi George Nicola. Cel din urmă a candidat chiar la alegerile locale din 2012, unde a obţinut un onorabil scor de 37,1% din numărul voturilor valabil exprimate. Şi la Eforie, Constantin Avătavului a renunţat la politică şi activează în forul local ca independent.
Valentin Vrabie - „Partidele politice au dominat prost, dovadă stau numeroasele dosare penale şi condamnări“
„Ne-am obişnuit, timp îndelungat, să fim doar nişte vehicule politice pentru aceste caracatiţe numite partide şi să asistăm, neputincioşi, la nişte scenarii aberante, legiferate peste noapte şi care au drept miză doar voturile cetăţenilor creduli şi uşor de manipulat. În cei 25 de ani care s-au scurs de la Revoluţie, partidele politice au dominat şi au dominat prost, dovadă stau numeroasele dosare penale şi condamnări ale primarilor sau aleşilor locali. Oamenii deja s-au săturat să stea sub talpa tiranică a partidelor, iar independenţa politică este soluţia salvatoare“, a declarat primarul independent al comunei Peştera, Valentin Vrabie, salutând decizia colegilor săi care au ieşit recent de sub jugul politic.
Nu în ultimul rând, este util de precizat că în istoria recentă a judeţului Constanţa este pentru prima dată când trei primari independenţi se află în fotoliul de primar: Cristian Radu, edilul-şef al municipiului Mangalia, Valentin Vrabie şi Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu. Cel din urmă se află la al patrulea mandat la conducerea Primăriei Castelu şi a rămas independent alături de alţi patru consilieri locali.
Potrivit unor surse apropiate, şi la Seimeni ar urma să devină independenţi doi consilieri, însă până la închiderea ediţiei acest lucru nu fusese anunţat încă oficial.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii