Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grecii s-au stabilit pe vatra comunei Albesti

ro

09 Jan, 2004 00:00 1831 Marime text

Comuna Albesti a fost atestata pentru prima data in anul 1856, pe vremea cand populatia turca din Crimeea s-a stabilit pe meleaguri dobrogene * In anul 1970 are loc un exod de populatie din Moldova, Oltenia si Maramures * In prezent, comuna este alcatuita din cinci sate: Albesti, Coroana, Arsa, Vartop si Cotu Vaii * Populatia este formata de 3.509 locuitori * Suprafata agricola este de 13.905 hectare, reprezentata de suprafata arabila, pasuni, fanete naturale, vii si livezi * La nivelul comunei, arheologii au descoperit o frumoasa cetate antica greaca

Situata in partea de sud a judetului, pe podisul Cobadin, la o distanta de 52 de kilometri de municipiul Constanta si la 15 kilometri de Mangalia, comuna Albesti ocupa o suprafata de 15.639 de hectare. Prima atestare despre comuna Albesti dateaza de pe vremea stabilirii pe aceste meleaguri a populatiei turcesti din Crimeea, in anul 1856. In acest context, pana in anul 1924, comuna a avut denumire turceasca, numindu-se Sarighiol. Aceasta era formata din doua colonii turcesti (una spre rasarit, care se numea Sarighiol, si alta spre apus, numita Acbasi). Ulterior, populatia dominanta era alcatuita din romani si nemti. Dupa mai multi ani, si anume in 1940, se face schimbul de populatie cu Cadrilaterul, apoi in anul 1970 are loc un adevarat exod de populatie din Moldova, Oltenia si Maramures. Aceasta se stabileste in satele comunei pentru a munci in domeniul agricol. In prezent, comuna este alcatuita din cinci sate: Albesti, resedinta comunei, Coroana, Arsa, Vartop si Cotu Vaii. Fata de resedinta comunei, satele sunt situate la distante cuprinse intre sase kilometri, cazul satului Coroana, si noua kilometri (Cotu Vaii). Comuna este legata de resedinta judetului prin drumul national Mangalia-Constanta, care, in acest moment, este modernizat in totalitate. Daca in vara anului 1970 populatia comunei numara 3.988 de locuitori, de-a lungul anilor numarul acestora a scazut, in prezent inregistrandu-se un numar de 3.509 de locuitori. Din numarul total al populatiei, 1600 de persoane sunt apte de munca, cele incadrate cu contract de munca fiind in numar de 320. In ceea ce priveste numarul copiilor de la nivelul comunei, acestia sunt in numar de 862. Dupa finalizarea claselor I-IV din cadrul unitatilor de invatamant de la sate, elevii beneficiaza de transport gratuit pentru deplasarea la scolile cu clasele I-VIII, existente in comuna. Suprafata agricola a comunei este de 13.905 hectare, din care cea mai mare parte este reprezentata de suprafata arabila, apoi de pasuni si fanete naturale, vii si livezi. Ponderea cea mai mare in cadrul culturilor vegetale o detin porumbul si graul. In ceea ce priveste terenurile cu vegetatie forestiera, acestea cuprind 45 de hectare.

Vestigii antice grecesti la Albesti

Descoperita in anul 1873 de arheologul Valeriu Georgescu, asezarea de la nivelul comunei Albesti reprezinta un vestigiu antic grecesc deosebit de important. Conform specialistilor, cetatea este datata din secolul IV-II i.d.Hr, fiind una indigena, fortificata, care apartinea teritoriului agricol callatian si avea rolul de a proteja atat limitele teritoriului agricol, cat si drumul care in antichitate ocolea lacul actual Mangalia. De-a lungul anilor au fost descoperite valoroase materiale arheologice, vase de ceramica, monede callatiene, precum si o serie de obiecte de uz casnic. Acestea se afla expuse, in prezent, la Muzeul de Arheologie Callatis si la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Chiar daca nici pana astazi nu i se cunoaste denumirea antica, specialistii sunt de parere ca cetatea intretinea prin intermediul orasului Callatis nenumarate legaturi comerciale cu mari orase antice din Marea Neagra, Egee si Mediterana, precum: Heracleea Pontica, Thasos, Rhodos, Sinope, Cos si altele. O dovada a importantei comerciale a asezarii este reprezentata de inscriptiile stampilate, descoperite pe vasele ceramice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dobrogeanca 23 Nov, 2009 20:07 Articolul de fata este simplist, superficial si scris (nu pot afirma ca a fost conceput, pentru ca asta ar fi implicat creierul autoarei, a carui contributie este nula)din dorinta de a umple un spatiu gol. Cu exceptia datelor statistice, restul sunt preluate eronat, indeosebi cele privind istoria localitatii si structura etnica a locuitorilor de-a lundul timpului. Cat priveste detaliile referitoare la cetatea din Albesti, care sunt de-a dreptul stupide din cauza inexactitatilor, o invit pe autoarea articolului sa se documenteze mai intai despre aceasta si apoi sa revina cu o erata. Cetatea din Albesti era... dacica si nu greceasca, fiind o fortificatie fondata la limita vestica a coloniei doriene de la Callatis in sec. V i.Hr. Nu confundati populatia care locuia aici cu locurile de origine ale artefactellor gasite intre ruinele cetatii. Cetatea era si port la mare, istmul Limanu prelungindu-se in acea vreme si dincolo de cetatea actuala. Si ar mai fi multe de spus despre aceasta (inclusiv ca a fost descoperita in anii 70 ai sec XX si nu in 1873)