Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:08 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grindina si furtuna au facut ravagii in comuna Mihai Viteazu

ro

20 Aug, 2004 00:00 872 Marime text

Floarea-soarelui, porumbul si vita de vie, afectate de capriciile vremii

Aproape 1500 de hectare de culturi arabile si vita de vie au avut de suferit din cauza grindinii cazute sambata seara * Pagubele cele mai mari au fost inregistrate la culturile de floarea-soarelui si porumb, care au fost calamitate in proportie de pana la 70%

Furtuna abatuta sambata seara asupra comunei Mihai Viteazu si precipitatiile abundente au provocat pagube insemnate agricultorilor din localitate. Conform primelor evaluari, aproape 1500 de hectare cu culturi de floarea-soarelui, porumb si vita de vie au avut de suferit in principal in urma caderilor de grindina. "Atat la nivelul localitatii Mihai Viteazu, cat si in satul Sinoe au fost distruse aproximativ 1000 de hectare de culturi arabile de floarea-soarelui si porumb si peste 400 de hectare cultivate cu vita de vie. Toate aceste pagube au fost provocate de furtuna deosebit de puternica si de grindina care s-au abatut asupra celor doua localitati ale comunei", a declarat primarul din Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Pagubele cele mai mari au fost inregistrate la culturile de floarea-soarelui si porumb, care au fost calamitate in proportie de pana la 70%. In ceea ce priveste paguba inregistrata la vita de vie, aceasta se ridica la mai mult de 50% din suprafata totala cultivata.Potrivit declaratiilor primarului Gheorghe Grameni, in urma furtunii nu au fost inregistrate pagube la nivelul gospodariilor populatiei. "Ploaia care a fost insotita de grindina a fost de scurta durata, dar a avut o intensitate deosebita. Astfel de furtuni nu s-au mai abatut peste comuna noastra. Totusi, furtuna nu a avut urmari asupra caselor localnicilor. Si asta doar pentru ca a durat putin, ca altfel ne lua cu tot cu case si gospodarii. Numai cativa copaci au cazut", a precizat primarul Grameni.Pentru evaluarea pagubelor, in comuna s-au deplasat zilele trecute reprezentanti ai firmelor de asigurari constantene, insa acestia s-au dovedit a fi neputinciosi din cauza ca suprafetele cultivate nu erau asigurate. "In urmatoarele zile vor sosi reprezentanti ai Directiei Agricole si de la Fisc, pentru a evalua pagubele si pentru a vedea ce este de facut in continuare", a mentionat seful administratiei locale.

Proiectele stationeaza din lipsa fondurilor financiare

Este cunoscut faptul ca majoritatea administratiilor publice locale nu isi pot duce la bun sfarsit obiectivele demarate, din lipsa fondurilor financiare. Acesta este si cazul Primariei Mihai Viteazu care, din lipsa banilor, se afla in imposibilitate de a realiza tot ceea ce isi doreste pentru comunitate. "In urma cu mai bine de opt luni, la Sinoe a demarat reabilitarea caminului cultural. Cladirea a suportat mai multe lucrari de reparatie, a fost schimbat acoperisul, iar tamplaria a fost si ea inlocuita. Din lipsa banilor, lucrarile la acest obiectiv au stagnat. Pentru finalizarea reabilitarii mai sunt necesari foarte multi bani, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la aproximativ patru miliarde lei", a afirmat primarul Gheorghe Grameni. Un alt obiectiv prioritar al Primariei Mihai Viteazu este si acela al reabilitarii si extinderii sistemului de iluminat public. "Recent, am purtat discutii cu o firma pentru incheierea unui contract privind reabilitarea iluminatului public. Dorim sa extindem acest sistem, sa completam numarul de lampi si sa montam contoare noi. Nici acest obiectiv nu se va putea pune in practica prea curand, si tot din lipsa fondurilor financiare", a mai spus Gheorghe Grameni.

Institutiile de invatamant, pregatite pentru noul an scolar

Pentru pregatirea anului de invatamant 2004-2005, administratia locala a realizat toate lucrarile necesare pentru ca institutiile scolare sa isi poata primi in conditii optime elevii. In acest sens, la scolile din Mihai Viteazu si Sinoe au fost schimbate bancile vechi cu unele noi, moderne. "Aproximativ 80 de banci si 160 de scaune noi au fost achizitionate pentru cele doua scoli. In total, sapte sali de clasa isi vor intampina elevii cu un aspect deosebit", a subliniat primarul comunei Mihai Viteazu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii