Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:56 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul Scolar Agricol Castelu risca sa isi inchida portile din cauza ambitiilor politice

ro

20 Aug, 2004 00:00 3260 Marime text

Colaps financiar dupa 30 de ani functionare

Institutia de invatamant din localitate nu si-a mai putut achita facturile la energia electrica inca din luna februarie * Unul dintre liceele de elita cu profil agricol din tara nu beneficiaza in prezent de curent, apa potabila, telefon si Internet * Situatia dureaza de aproximativ doua saptamani * Pentru rezolvarea problemei sunt necesare in jur de 300 de milioane de lei * Fara curent electric activitatea institutiei de invatamant este, practic, blocata * In aceste conditii, liceul agricol se afla in pericol de a nu primi aviz de functionare pentru anul scolar 2003-2004 * Lucrarile de igienizare a institutiei sunt realizate de elevi si parinti * Materialele necesare igienizarii au fost procurate din vanzarea produselor din ferma agricola * Primarul Nicolae Anghel sustine ca reprezentantii Consiliului Judetean Constanta nu au alocat Primariei Castelu fondurile financiare necesare, din cauza culorii sale politice * Inspectorul sef al ISJ, Petrica Miu, va interveni pe langa conducerea CJC pentru a preveni inchiderea scolii

Forta unei natiuni se sprijina pe numarul stiutorilor de carte, iar tainele acesteia nu pot fi dezlegate fara scoala. Sub acest aspect si-a desfasurat activitatea Grupul Scolar Agricol Castelu in cei 30 de ani de functionare. Liceul a luat fiinta in anul 1974, ca urmare a transformarii Scolii Profesionale din Nazarcea si a mutarii ei pe teritoriul comunei Castelu in anul 1973. Premisele care au stat la baza infiintarii acestei scoli au fost traditia si cerintele din acest domeniu, liceul fiind multa vreme singurul cu profil mecanic-agricol din judetul Constanta. Dupa strigatul de disperare al primarului PNL de la Harsova, Ionel Chirita un alt primar aflat in opozitie se plange de lipsa fondurilor de la buget. Este vorba de primarul PNTCD Nicolae Anghel din comuna Castelu. In ultimii ani, Grupul Scolar Agricol Castelu a dovedit ca este una dintre institutiile de invatamant de renume din tara. Potrivit declaratiilor directorului institutiei, Gabriela Livadariu, "Grup Scolar Agricol Castelu este unul dintre liceele de elita, recunoscut atat la nivel national, cat si international. Si asta, in principal, datorita cadrelor didactice care isi desfasoara activitatea aici, dar si numeroaselor programe europene derulate la nivelul institutiei".

Fara curent electric, apa si telefon

La 30 de ani de la infiintare, Grupul Scolar Agricol Castelu risca sa nu mai functioneze din toamna. Situatia grava in care se afla in prezent institutia a fost cauzata de numeroasele restante la plata curentului electric. "De aproape doua saptamani activitatea liceului este, practic, blocata din cauza sistarii energiei electrice. In prezent, nu putem comunica cu nimeni, deoarece nu mai exista nici telefon si nici Internet. Nici proiectele pe care le derulam nu pot fi duse la bun sfarsit din aceasta cauza. In plus, nici apa potabila nu mai avem. Si asta acum, in prag de inceput de an scolar", a declarat Gabriela Livadariu. Directorul Grupului Scolar Agricol Castelu a subliniat faptul ca acest lucru a fost posibil din cauza ca institutia nu si-a mai putut achita facturile la energia electrica din luna februarie, din lipsa fondurilor financiare. "Primaria Castelu a alocat, acum cateva luni, suma de 800 de milioane de lei, insa acesti bani au fost folositi la plata curentului electric consumat anul trecut, precum si la achitarea combustibilului folosit pentru incalzire si a transportului cadrelor didactice", a afirmat directorul Gabriela Livadariu. Aceasta este deosebit de mahnita de faptul ca institutia pe care o conduce a ajuns in aceasta situatie precara, mai ales pentru ca ani la rand cadrele didactice care isi desfasoara activitatea aici au pregatit sute de elevi din intregul judet si au desfasurat numeroase programe europene. Nu in ultimul rand, aici au fost pregatiti 40 de elevi certificati in Uniunea Europeana.

Banii pentru igienizare provin din vanzarea produselor agricole

Avand in vedere faptul ca pana la deschiderea noului an scolar mai este foarte putin timp, conducerea institutiei de invatamant a decis sa pregateasca liceul pentru intampinarea elevilor. "Chiar daca exista riscul ca liceul sa nu mai primeasca aviz de functionare pentru anul scolar 2004-2005, am decis sa efectuam toate reparatiile necesare astfel incat cladirile institutiei sa poata fi functionale. La ora actuala, elevii liceului se ocupa de igienizarea unitatii de invatamant, ei participand, alaturi de parintii lor, la varuitul si vopsitul salilor de clasa. Trebuie stiut faptul ca scoala plateste lucrarile de igienizare din realizarile proprii, prin munca elevilor si a profesorilor. Banii folositi la achizitionarea materialelor pentru igienizare au fost obtinuti din vanzarea produselor din ferma agricola", a mai spus Gabriela Livadariu. Lucrarile care se efectueaza in aceasta perioada nu vor rezista prea mult timp deoarece cladirile sunt vechi, iar acoperisurile sparte. "Din cauza vechimii, acoperisurile sunt perforate, iar in urma ploilor de zilele trecute cladirea scolii, dar si cea a caminului au fost inundate cu apa. Institutia este prinsa in programul de reabilitare al Bancii Mondiale, care urmeaza a fi demarat in anul 2006, dar in cazul in care nu se ia nici o masura pana atunci, cladirile acestea risca sa cada. Este nedrept ca la noi in scoala elevii sa invete inconjurati de vase in care se strange ploaia", a subliniat directorul Grupului Scolar Agricol Castelu. In lipsa apei potabile, a curentului electric si a unor cladiri salubre, cea mai renumita institutie de invatamant cu profil agricol din judet risca sa devina un adevarat pericol pentru cei aproximativ 500 de elevi care urmeaza sa invete aici incepand cu aceasta toamna.

Culoarea politica, motivul lipsei fondurilor financiare

Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, este constient de situatia in care se afla institutia de invatamant din localitate, insa este convins ca toate aceste probleme ar fi putut fi evitate in cazul in care culoarea sa politica ar fi fost alta. "Pentru Consiliul Judetean Constanta se pare ca exista o diferenta intre ceea ce prevede legea si modul in care ea este aplicata in teritoriu. Aceasta diferenta este data de culoarea politica", a declarat primarul Nicolae Anghel, membru PNTCD. Primarul Anghel sustine ca, la data de 1 iulie, localitatea Castelu avea alocati 1823 miliarde lei conform Legii 507/2003 si Ordonantei de Urgenta nr.45/2003 privind finantele publice locale. "Initial, acesti bani reveneau comunei Castelu, dar CJC a facut unele modificari inainte de sedinta de consiliu, astfel ca 1623 miliarde lei au fost distribuiti nou-infiintatei comune Cuza Voda, iar Castelu a ramas doar cu 200 milioane lei", a mentionat primarul Anghel. In aceste conditii, seful administratiei din Castelu se vede pus intr-o situatie fara iesire. "Pentru acest an era planuita o reparatie capitala a liceului. Era deja realizat un proiect de reabilitare a institutiei cu fonduri de la bugetul local, insa acum aceste lucrari sunt blocate din lipsa banilor si stam cu proiectul pe birou, incapabili sa rezolvam problema Grupului Scolar Agricol", a afirmat Nicolae Anghel. Primarul comunei Castelu a mai spus ca, pentru ca institutia sa mai poata functiona, sunt necesare aproximativ 300 de milioane de lei. "Aproape 130 de milioane sunt necesare pentru plata curentului, cu tot cu penalizarile de pana in prezent. In plus, pentru a putea beneficia din nou de apa potabila, telefon si Internet, liceul mai are nevoie de aproximativ 170 de milioane de lei", a conchis primarul Anghel.

Conducerea ISJ, neputincioasa

Situatia cu care se confrunta institutia de invatamant nu este unica, probleme de acest fel existand si la gradinita din Castelu. Si aici, lipsa banilor necesari reparatiilor si-a pus amprenta. Pentru rezolvarea problemelor la aceste institutii, administratia locala impreuna cu conducerile celor doua unitati scolare au realizat numeroase demersuri atat la nivelul conducerii Consiliului Judetean, cat si la cea a Inspectoratului Scolar Judetean. "Nu de putine ori am batut la usa conducerii CJC pentru a cauta sprijin in rezolvarea problemei cu care se confrunta Grupul Scolar Agricol Castelu, insa reprezentantii institutiei constantene ne-au raspuns ca aceasta problema nu este de competenta lor", a afirmat directorul Gabriela Livadariu. Luand act de modul in care liceul din Castelu ar putea sa isi intampine elevii in toamna, conducerea ISJ a efectuat, in aceasta saptamana, un control la institutia de invatamant. "Ceea ce este cel mai grav este faptul ca unitatea de invatamant nu si-a achitat datoriile la utilitati inca din luna februarie. O solutie pentru ca Grupul Scolar Agricol Castelu sa iasa din acest impas este aceea a alocarii, de catre CJC, a unor fonduri financiare astfel incat aceasta scoala sa nu fie nevoita sa isi inchida portile. Pentru acest lucru vom cauta si noi, cei din Inspectorat, sa discutam cu conducerea Consiliului Judetean", a afirmat inspectorul general al ISJ, Petrica Miu. Directorul ISJ a mai precizat ca liceul din Castelu va fi reabilitat incepand cu anul 2006 prin programul Bancii Mondiale, insa pana la acea data sunt necesare unele reparatii ale cladirilor institutiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DICTATURA LIVADARU 15 Jan, 2011 20:16 Atata timp cat TOV> Livadaru este DIRECTOR in aceasta unitate va fi jale , copii cat si profesori nuo mai suporta e normal sa dispara acest grup scolar