Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul Scolar Agricol isi va intampina elevii fara curent electric

ro

27 Aug, 2004 00:00 1244 Marime text

Procesul de invatamant risca sa fie desfasurat la lumina lumanarii

Dupa nenumarate adrese efectuate de Primaria Castelu catre Prefectura si Consiliul Judetean Constanta, situatia grava in care se afla liceul a ramas incerta * De peste trei saptamani institutia nu beneficiaza de curent electric, apa potabila si telefon

Grupul Scolar Agricol Castelu este unul dintre liceele importante cu profil mecanic si agricol din judet. In cei 30 de ani de activitate, institutia de invatamant a pregatit numerosi elevi, multi dintre acestia fiind certificati in tarile Uniunii Europene. Totodata, cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in cadrul liceului au derulat aici o serie de programe europene. Pentru anul scolar 2004 - 2005, conducerea Grupului Scolar Agricol a decis sa suplimenteze clasele de invatamant cu inca sase sali.

Activitatea institutiei, blocata din lipsa utilitatilor

Potrivit declaratiilor directorului institutiei, Gabriela Livadariu, elevii vor fi intampinati in conditii deosebit de improprii procesului instructiv-educativ. "De mai bine de trei saptamani activitatea liceului este practic blocata din cauza lipsei energiei electrice. In prezent, nu comunicam cu nimeni, deoarece nu mai exista nici telefon si nici Internet. In aceste conditii, proiectele pe care le derulam nu pot fi duse la bun sfarsit din aceasta cauza. In plus, nici apa potabila nu mai avem. Si asta cu doar cateva zile inainte de noul an scolar", a declarat Gabriela Livadariu. Directorul Grupului Scolar Agricol Castelu a subliniat faptul ca acest lucru a fost posibil din cauza ca institutia nu si-a mai putut achita facturile la energia electrica din luna februarie din lipsa fondurilor financiare. Sumele restante, si anume 300 de milioane de lei, ar fi trebuit sa fie alocate de catre Primaria Castelu, insa, administratia publica locala nu a mai primit banii cuveniti de la Consiliul Judetean Constanta. Primarul comunei, Nicolae Anghel, sustine ca la data de 1 iulie, localitatea avea alocate aproape doua miliarde de lei, insa, cateva zile mai tarziu Primariei Castelu i-au revenit nici mai mult nici mai putin decat 200 milioane lei. "Inca din prima zi in care liceul a ramas fara curent electric am facut mai multe adrese catre toate institutiile judetene abilitate. Am stat pe la usa prefectului, dar si a presedintelui CJC. Situatia a ramas ca in gara si nu s-a rezolvat nimic", a mentionat Nicolae Anghel. Acesta este de parere ca nici un organ competent nu a intervenit sa rezolve situatia grava in care se afla Grupul Scolar Castelu din cauza ca este reprezentant al Partidului National Taranesc Crestin Democrat. "Faptul ca nu am aceeasi culoare politica cu reprezentantii CJC este motivul pentru care nu am primit banii cuveniti si din acest motiv liceul agricol nu are curent, apa sau telefon nici pana in prezent", a precizat primarul Anghel.

Munca este rasplatita cu rea vointa

Chiar si in aceste conditii, directorul Gabriela Livadariu este hotarata sa isi intampine elevii si sa nu sisteze activitatea institutiei de invatamant. "Chiar daca exista riscul ca liceul sa nu mai primeasca aviz de functionare pentru anul scolar 2004-2005, nu voi accepta ca liceul sa isi inchida portile. La data de 13 septembrie voi deschide scoala cu riscul ca orele sa se desfasoare la lumina lumanarii. Aceasta situatie este posibila doar din rea vointa", a mentionat Gabriela Livadariu. Aceasta este deosebit de mahnita de faptul ca simpatiile politice isi pun amprenta si in domeniul invatamantului, cu atat mai mult cu cat "la nivelul Grupului Scolar Agricol Castelu, conducerea nu aplica decat politica liceului".Pentru intampinarea elevilor, conducerea liceului a efectuat pana in prezent toate reparatiile necesare astfel incat cladirile institutiei sa poata fi functionale. In acest context, cladirile institutiei au fost igienizate din surse proprii si prin munca elevilor. "Chiar si prin efectuarea acestor lucrari de igienizare, liceul nu isi va putea intampina elevii in conditii optime studiului. Pe langa faptul ca nu avem curent sau apa potabila, cladirile institutiei sunt insalubre si pot oricand sa se prabuseasca peste elevi. Inspectoratul Judetean Scolar sta linistit deoarece acest liceu este prins in programul de reabilitare desfasurat de Banca Mondiala, insa lucrarile nu vor demara mai devreme de anul 2006. Cand, dupa cum arata cladirile, s-ar putea sa fie prea tarziu", a afirmat directorul Grupului Scolar Agricol Castelu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii