Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Horia se afla in proces de reconstructie

ro

05 Dec, 2003 00:00 821 Marime text

Dupa o perioada de nepasare, lucrarile de renovare si modernizare sunt in actualitate

Multe dintre obiectivele din cele trei sate nu au fost refacute niciodata * S-a urmarit in principal renovarea scolilor, a bisericilor si a fost asigurat iluminatul public

Intrebat ce l-a determinat sa candideze la functia de primar, Gigel Sava a raspuns simplu: "Sunt fiu al acestei comune, bunicul meu a fost primar in anul 1938 si atunci a facut biserica, scoala. De atunci nu s-a mai facut nimic la aceste constructii. Ma durea sa vad cum munca bunicului meu se naruie. M-am decis ca eu trebuie sa refac obiectivele construite de bunicul". Prima masura pe care a adoptat-o in calitate de primar, in luna decembrie 1999, a fost sa obtina un mijloc de transport pentru copiii din Tichilesti si Closca, cei care pentru a ajunge la scoala din Horia trebuiau sa vina pe jos. Acum, dupa aproape patru ani, copiii sunt transportati cu un microbuz care le asigura confortul necesar. Dupa o perioada de organizare, timp in care s-a amenajat sediul primariei in sediul fostului CAP si s-a format aparatul administrativ, s-a trecut la realizarea obiectivelor urgente. Tot printre prioritati s-a numarat si asfaltarea drumurilor. Intr-o prima faza, a fost asfaltat drumul judetean Hanul Morilor - Closca si Tichilesti, pentru ca ulterior sa se realizeze pietruirea marii majoritati a drumurilor interioare, care, mai ales in sezonul rece, deveneau impracticabile. A urmat apoi amenajarea unui punct sanitar uman in incinta caminului cultural, unde o zi pe saptamana se asigura asistenta medicala. Tot acolo s-a infiintat un punct de politie. Fiecare sat din comuna Horia a beneficiat de anumite modernizari. In Tichilesti au fost reparate biserica si scoala, iar caminul cultural a fost refacut. In satul Horia a fost reparata biserica in totalitate, ocazie cu care a fost repictata si resfintita. La eveniment au fost prezente numeroase personalitati si inalte fete bisericesti. Scoala din Horia era nefunctionala. De aceea s-a decis ca din fosta cladire sa se pastreze doar doua sali de clasa, restul fiind demolate.

Horia va avea o scoala noua

Primaria a reusit sa se inscrie in programul Bancii Mondiale pentru construirea de scoli si, deja, alaturi de fosta scoala se ridica o noua unitate de invatamant. Spatiul va beneficia de patru sali de clasa mari, o cancelarie, un birou pentru director si grupuri sanitare. La investitia Bancii Mondiale se adauga aportul Consiliului local, care nu este de neglijat. Primaria din Horia a decis sa contribuie la investitie cu suma de un miliard, suma necesara pentru realizarea unei centrale termice, asigurarea utilitatilor si montarea de geamuri termopan. In satul Closca au fost reparate scoala si caminul cultural, care a fost dotat cu aparatura audio. Nici aici iluminatul public nu mai reprezinta o problema, iar in cursul lunii aprilie a anului viitor satenii vor beneficia de o biserica noua. Pana la venirea inghetului, se vor realiza si lucrarile de impietruire la ultimele strazi. Daca alimentarea cu apa reprezenta un mare neajuns in comuna, in prezent aceasta problema a fost rezolvata. In prezent, cu mici exceptii, alimentarea cu apa functioneaza in parametri normali si, mai mult, localnicii si-au montat apometre. Tot in ultimii ani, satenii din Horia se pot lauda cu telefonie digitala, in comuna functionand in acest moment 300 de posturi telefonice in toate cele trei sate. In ceea ce priveste nivelul de trai al satenilor, acesta este elocvent. Daca la inceput au existat 87 de solicitari pentru Legea 416/2001, privind venitul minim garantat, in prezent mai sunt inscrise in plata doar 13 dosare, dintre care unul la Closca, doua la Tichilesti si zece la Horia. Persoanele care au mai ramas pe lista de ajutor social sunt batrani nevoiasi sau familii monoparentale care au in ingrijire copii sub 2 ani. Pentru restul s-au obtinut locuri de munca. In ceea ce priveste Legea 76, privind ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, in comuna sunt depuse zece dosare de asistenti pentru persoanele aflate in nevoie. Restul familiilor care nu se inscriu la nici o forma de ajutor social, dar care au dificultati financiare, sunt in atentia primariei. La fiecare sarbatoare, lor le sunt repartizate ajutoare constand in diferite sume de bani, in functie de bugetul disponibil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii