Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În absenţa lui Nicuşor, CJC duce la îndeplinire deciziile Curţii de Conturi Domeniul Public şi Privat Judeţean, scos din peisajul „datornicilor“ (documente)

ro

07 Aug, 2014 00:00 3695 Marime text


Acţiunile de control ale auditorilor Curţii de Conturi a României par să fi dat peste cap întregul sector de activitate la Consiliul Judeţean Constanţa. Abaterile de la normele legale constatate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale cu ocazia acţiunilor de audit efectuate de structurile de control ale statului au evidenţiat un management incorect şi defectuos al fondurilor publice, ca urmare a nerespectării sau necunoaşterii prevederilor legale privind formarea, administrarea, angajarea şi utilizarea fondurilor publice, după cum reiese în documentele Curţii de Conturi de României (CCR). Aşa cum am arătat şi în ediţiile anterioare, CCR a cerut entităţii verificate să recupereze prejudiciul creat. În absenţa mai-marelui CJC, Nicuşor Constantinescu, plecat din România în urmă cu patru luni în speranţa că îşi va recăpăta sănătatea în Statele Unite ale Americii, cei care au rămas la cârma CJC au fost nevoiţi să ducă la îndeplinire recomandările Curţii.

„Trebuie să ne judecăm ca să câştigăm în instanţă (...) noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“, declara cu ceva vreme în urmă vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.

Din acelaşi film cu dosarul Fantasio

În ediţiile anterioare am prezentat, pe rând, mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor constănţene, în care CJC sau/şi Judeţul Constanţa apăreau în calitate de petenţi, iar pârâte erau instituţiile care până nu demult erau răsfăţate cu sume generoase date prin Hotărâri de Consiliu Judeţean, instituţii care se văd nevoite acum să returneze fondurile primite, sume de bani pe care CCR le consideră „plăţi nelegale“.
Printre instituţiile în privinţa cărora Curtea de Conturi a considerat că CJC a efectuat plăţi nelegale este şi unul dintre SRL-urile Consiliului Judeţean. Este vorba despre SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL (SC DPPJ SRL).

În acest caz, entitatea de control a României a depistat „efectuarea de plăţi nelegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL Constanţa reprezentând contravaloarea închirierilor de autoturisme, acţiuni interzise de actele normative în vigoare, în sumă de 1.651 mii lei şi dobânzi calculate de 158 mii lei (1.809.000 de lei)“, precum şi „efectuarea de plăţi nelegale reprezentând contravaloarea amortizării decontate de Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului (UATJ) Constanţa către societate cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 şi OG nr. 119/1999“, în valoare de 240.000 de lei.

Interesant este însă că pe rolul niciunei instanţe DPPJ nu a îmbrăcat haina pârâtului de la care CJC să emită pretenţii de ordin pecuniar. Iar acest lucru are o explicaţie care ne-a fost prezentată de aleşii judeţeni în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Judeţean, atunci când unul dintre proiectele de hotărâre votate a fost cel referitor la „preluarea unor imobile din gestiunea SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa şi predarea lor către consiliile locale respective“. Nu mică ne-a fost mirarea să observăm că multe dintre căminele culturale care au fost preluate din gestiunea DPPJ aveau investiţii 0.

Decât să ne judecăm, mai bine... falimentăm?


Interesant nu este faptul că aceste imobile se întorc în administrarea consiliilor locale de care aparţin, ci starea actuală a SRL-ului Consiliului Judeţean, care, potrivit vicelui Cristinel Dragomir, a intrat în insolvenţă. „Este în reorganizare judiciară. Avem administrator judiciar. Practic, activitatea se diminuează, pentru că nu mai e de actualitate. Activitatea era de reabilitare a tuturor obiectivelor culturale, sociale pe care le-am avut în administrare de la autorităţile locale şi acum se închide practic activitatea, şi-a atins obiectivul. Acum trebuie să finalizăm ce mai avem de finalizat, numai că obiectul de activitate este din ce în ce mai mic. Chiar şi sumele alocate din buget pentru DPPJ au fost din ce în ce mai mici anul ăsta“.

În condiţiile date, nu putem decât să ne gândim că pentru CJC, în ceea ce priveşte decizia Curţii de Conturi de a recupera prejudiciul, cel mai la îndemână pare să fi fost dizolvarea societăţii.
Potrivit declaraţiilor viceliderului Dragomir, societatea va redeveni serviciu de gospodărire comunală. „Pentru toate obiectivele, pe măsură ce se finalizează, încetează administrarea către noi, iar DPPJ-ul îşi diminuează capitalul social cu suma investiţiei respective, astfel încât să ajungă doar un simplu serviciu de gospodărire comunală, aşa cum era înainte“.

În 10 ani, de la două milioane de lei, la 45 de milioane de lei... noi!

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, „Societatea se află, începând din anul 2011, în etapa de reorganizare judiciară prevăzută de Legea Insolvenţei. Unicul asociat al SRL-ului este Judeţul Constanţa. Prin încheierea 3847 din 8 iulie 2004 a luat fiinţă SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL, având la vremea respectivă ca fondator Judeţul Constanţa, iar ca administratori persoane fizice pe Ionuţ Cristian Clipea, Ion Marica, Ionuţ Chiriţă, Gheorghe Tănase şi Carmina Rodica Ţapuş. Capitalul social: 2.000.000 de lei. Acum, în 2014, capitalul a ajuns la 45.604.600 de lei, după numeroase majorări din partea „tătucului“ CJC.


Printre persoanele împuternicite şi învestite cu putere de decizie se află şi Ionuţ Cristian Clipea, care deţine calitatea de „administrator special“ al companiei. Un alt administrator, ale cărui puteri sunt însă suspendate, este nimeni altul decât directorul RAJDP, Adrian George Gâmbuţeanu, cel care este trimis în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar în care s-a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a liderului CJC, Nicuşor Constantinescu. Un alt administrator cu puteri suspendate, dar care este membru în Consiliul de Administraţie este Carmina Rodica Ţăpuş, cunoscută pe plan local ca membră PRM. Porojnicu Alexandru Călin, fiul fostului consilier judeţean Ion Porojnicu, apare, de asemenea, administrator cu puteri suspendate, la fel ca şi Eugenia Anca Botezan. Administratorul judiciar al SC Domeniul Public şi Privat Judeţean este MG ACTIV INSOLVENCY IPURL, care a fost numit încă din aprilie 2011.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii