Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Mihail Kogalniceanu vor demara lucrarile la sistemul de alimentare cu gaze

ro

23 Apr, 2004 00:00 835 Marime text

Obiective majore pentru localitate

Pe lista de prioritati se inscriu lucrarile de amenajare a comunei, astfel incat si aceasta comuna sa intre in randul localitatilor moderne * Lacasurile de cult au fost supuse modernizarii * Invatamantul a beneficiat de sprijinul primarului Traian Dinu * Au fost alocate fonduri pentru desfasurarea actiunilor culturale

In anul 1996, alaturi de cetatenii intregii tari, si locuitorii comunei Mihail Kogalniceanu au mers la vot pentru a-si alege nu nou primar. Asa dupa cum au dorit, Traian Dinu a devenit primarul comunei Mihail Kogalniceanu. Candidatul de atunci a castigat simpatia electoratului cu programul sau electoral ce cuprindea lucrari care se impuneau a fi realizate urgent. Pe lista de prioritati se numarau lucrarile de amenajare a comunei, astfel incat si Mihail Kogalniceanu sa intre in randul localitatilor moderne. In realizarea acestor obiective s-a tinut cont si de dorintele localnicilor.

Asfaltarea si invatamantul au reprezentat prioritatea primului mandat

Astfel, in perioada 1996-2000, in localitate a fost amenajata o centrala telefonica digitala. La finalul lucrarii au fost amplasate 2800 de posturi telefonice pe teritoriul intregii comune si s-a facut posibila conectarea la reteaua de Internet. In acest moment, toate institutiile publice din localitatile Piatra, Palazu Mic si cartierul Ceres beneficiaza de telefonie digitala si module de calculatoare conectate la Internet. Asfaltarea drumurilor comunale a reprezentat o alta prioritate a primarului Traian Dinu. Astfel, in anul 1996, din 69 de kilometri de drumuri erau asfaltati doar opt kilometri, iar in acest moment, in localitate sunt asfaltati aproximativ 46 kilometri. Aceasta lucrare continua, iar pana la sfarsitul anului se preconizeaza ca vor mai fi asfaltati inca 10 kilometri de drumuri comunale. O alta prioritate a anului 1996 a fost si sistemul de alimentare cu apa. De aceea, imediat ce s-a putut, cele 12 puturi care asigura alimentarea cu apa a comunei au fost decolmatate, iar reteaua de aductiune a fost curatata. Cheltuielile au fost suportate de primarie cu toate ca administrarea retelei de alimentare cu apa apartine RAJA Constanta. In primul sau mandat, primarul Traian Dinu a acordat o atentie deosebita si sistemului educational. S-a incercat asigurarea unui climat optim desfasurarii orelor in toate unitatile educationale din comuna. Atunci s-a reusit reabilitarea retelei termice a liceului si dispensarului din localitate. A fost reparata centrala termica, iar reteaua de distributie, care era din anul 1976, a fost inlocuita. Imediat ce bugetul primariei a permis, toate institutiile de invatamant, respectiv noua gradinite si patru scoli generale, au fost incluse intr-un proces de modernizare. In primul rand, acolo unde existau sobe, acestea au fost refacute si s-a acordat o atentie deosebita aspectului cladirii, prin inlocuirea tamplariilor vechi si achizitionarea unui mobilier nou. Totodata, in timp, s-a reusit infiintarea unui serviciu public de transport in comun, format din cinci microbuze si un autobuz care asigura transportul gratuit al elevilor, studentilor, batranilor, pensionarilor si cadrelor didactice pe rutele Constanta-Mihail Kogalniceanu si retur, Piatra-Palazu Mic si retur.

Ultimii patru ani au adus schimbari majore in localitate

Ultimii patru ani au adus un suflu nou in localitate. Mihail Kogalniceanu a devenit o localitate mult mai importanta pe harta judetului si chiar a tarii, in primul rand datorita Aeroportului international Mihail Kogalniceanu, care a devenit baza americana. Atentia primarului Traian Dinu s-a indreptat, in ultimii patru ani, asupra lucrarilor mult mai ample si mai costisitoare din punct de vedere financiar. Astfel, au fost realizate lucrari importante in domeniile religiei, invatamantului, sanatatii, culturii si agriculturii. Protectia sociala a constituit un alt punct important pe lista de prioritati a actualului primar.La capitolul religie se poate aminti despre renovarea bisericii ortodoxe cu hramul "Sfantul Gheorghe" si construirea unui nou lacas de cult. In acest moment, biserica cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" este finalizata in proportie de 80%. Biserica Catolica din localitate a fost reparata, iar ceasul de pe cladire a fost repus in functiune. Biserica din Palazu Mic a fost zugravita si reparata, iar in complexul Sibioara a fost infiintata o casa de rugaciuni, dotata cu clopotnita. De asemenea, cele doua geamii au fost reparate. Aleile care duc spre cimitirele ortodox, catolic si musulman au fost pietruite, iar gardurile cimitirelor au fost reparate. Ultimii patru ani au adus modernizari si in sistemul educational al comunei. La Liceul teoretic si Scoala generala din comuna au fost inlocuite acoperisurile, iar tamplaria a fost schimbata cu alta noua. Unitatile de invatamant au fost dotate cu mobilier nou. S-au alocat fonduri pentru amenajarea terenurilor de sport si s-a reusit achizitionarea a 40 de calculatoare, 20 in Mihail Kogalniceanu si 20 in Piatra, pentru crearea unor laboratoare moderne de informatica. Toate calculatoarele sunt conectate la Internet. Primaria a sprijinit financiar si logistic activitatile scolare desfasurate intre clase si intre scolile din localitate. Echipele castigatoare au fost rasplatite cu premii in bani, dar si excursii.

Cultura si obiceiurile traditionale, in atentia primariei

In actualul mandat, primarul Traian Dinu a alocat fonduri pentru renovarea caminelor culturale din Kogalniceanu si Piatra. Caminul din Kogalniceanu a fost dotat cu aparat de proiectie. Activitatile celor patru ansambluri de dansuri traditionale - romanesc, tataresc, tiganesc si aroman - au fost sprijinite si au fost alocate fonduri pentru achizitionarea de costume populare. Ansamblurile de dansuri traditionale "Pandelasul", "La Steaua", "Ildazlar Karamurat" si "On Keles Sucar" au activat pe scena caminului cultural cu prilejul tuturor manifestarilor locale, unde au fost rasplatite de autoritatile locale, iar pentru realizarea deplasarilor la diferitele festivaluri interne si internationale la care au fost invitate au fost sprijinite financiar de Primaria Mihail Kogalniceanu. Activitatile sportive au constituit un alt capitol important pentru actuala administratie publica locala. A fost infiintata baza sportiva "Aripile Mihail Kogalniceanu", care cuprinde un teren de fotbal, pista de alergari si teren de tenis si volei. Capitolul sanatate a reprezentat un alt obiectiv important pentru primarul Traian Dinu. De aceea au fost acordate fonduri importante pentru amenajarea dispensarului comunal, a fost asigurat transportul medicilor de familie pentru localitatile arondate comunei. In cursul anului trecut, cladirea dispensarului comunal a fost renovata si sfintita, iar in prezent cele sapte cabinete corespund cerintelor. Aici isi desfasoara activitatea sapte medici de familie, doi stomatologi si aproximativ 20 de cadre medicale cu pregatire medie.

Agricultura si cresterea animalelor, ocupatia de baza a localnicilor

Daca in anul 1995 erau eliberate 300 de titluri de proprietate, in prezent sunt eliberate aproximativ 2300. In acelasi timp, sunt in curs de definitivare actiunea de preluare a diferentelor de teren pentru completarea Legii 1/2000 si cea a preluarii livezii din cadrul societatii "Horticola". Au fost sprijiniti lucratorii particulari si asociatiile agricole cu informatii tehnice, infiintandu-se un birou de consultanta agricola a comunei. S-a stabilit un casier care achita toate primele care se acorda agricultorilor in conformitate cu legile in vigoare si au fost acordate spatii pentru crescatorii de animale. Anual, in baza legilor, au fost acordate subventiile agricole. In fiecare an, de la aparitia legii, au fost asigurate fondurile necesare achitarii ajutorului social, pentru un numar aproximativ de 800 de dosare. In perioada sarbatorilor de iarna sau de Paste, au fost organizate spectacole, ocazie cu care au fost oferite cadouri copiilor, dar si familiilor nevoiase. De asemenea, in perioada iernii au fost acordati bani pentru incalzire, in valoare de 800.000 lei pentru o familie. Familiile care au avut decese in familie au primit ajutor din partea primariei. S-a acordat sprijin financiar si pentru intrarea in legalitate a persoanelor neinregistrate, iar tinerele mame au primit ajutor de maternitate. Pana in prezent, au fost acordate 76 de loturi de case pentru tinerele familii si au fost construite 17 case dotate cu tot ceea ce trebuie pentru familiile de rromi care nu aveau locuinte.

Localitatea va fi alimentata cu gaze naturale

Inca din cursul anului trecut, primarul Traian Dinu a facut demersurile necesare pentru a racorda localitatea la sistemul de alimentare cu gaze. In cursul lunii martie s-a organizat o licitatie pentru desemnarea societatii care va efectua lucrarile. Datorita faptului ca nu s-a prezentat nici o firma, licitatia a fost reluata. Astfel, chiar in cursul zilei de 21 aprilie a avut loc o sedinta de deschidere de oferte pentru licitatie. Au participat cinci societati si a castigat o firma constanteana care a oferit pachetul cel mai atractiv. Societatea castigatoare va efectua lucrarile de aductiune gaze retea inalta si SRM inalta presiune in lungime de 2,5 kilometri si, concomitent, se va realiza si reteaua de distributie pe o distanta de 10 kilometri in interiorul localitatii. Valoarea lucrarilor va fi de aproximativ sase miliarde lei. Pe data de 28 aprilie vor avea loc primele sapaturi la lucrarea de alimentare cu gaze. La aceasta activitate participa si primaria, prin asigurarea mainii de lucru, respectiv beneficiarii Legilor 416 si 76. Primarul Traian Dinu apreciaza ca in primavara anului 2005 vor fi racordati la sistemul de alimentare cu gaze aproximativ 1500 de consumatori casnici. Tot in cursul acestei saptamani vor demara lucrarile de asfaltare a strazilor Grivitei, Olt, Panduri, Primaverii si Unirea, toate din localitate. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ sase miliarde de lei, bani suportati din bugetul primariei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii