Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In plina noapte, casa unei familii din Siriu s-a daramat

ro

19 Mar, 2004 00:00 719 Marime text

La un pas de tragedie

Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, a acordat sprijin familiei Surugiu * El a oferit cinci milioane lei, precum si materiale pentru reconstructie * Pericolul planeaza asupra intregului sat, de aceea au fost sapate santuri prin care sa se scurga apele * In comuna continua lucrarile de constructie a unor obiective importante * Luna martie a fost numita "Luna curateniei"

La prima vedere, pare aproape imposibil ca zona Dobrogei sa fie afectata de inundatii. Cu toate acestea, in ultimii ani, tot mai multe zone au fost afectate de inundatii. Aceasta situatie impreuna cu caderile masive de zapada au facut ca in multe zone sa apara izvoare de suprafata. Aceste izvoare au afectat multe locuinte si le-au slabit structura de rezistenta. Din aceasta cauza, in satul Siriu din comuna Crucea, in cursul acestei saptamani era sa se intample o adevarata nenorocire. In plina noapte, cand toti membrii familiei Surugiu se aflau acasa, mai mult de jumatate din peretii exteriori ai cladirii si acoperisul s-au prabusit. Doar norocul a facut ca nici un membru al familiei formate din cinci persoane sa nu fie lovit. Casa fusese ridicata in urma cu aproximativ cinci ani si era formata din trei camere si un hol. Din toata cladirea a mai ramas in picioare doar o singura camera, care insa nu prezinta siguranta. De altfel, pericolul se vede cu ochiul liber. Strazile satului baltesc de apa, ceea ce face ca si peretii singurei incaperi sa fie aproape pana sus uzi. In ceea ce priveste fantana, de multa vreme aceasta nu mai poate fi folosita. Nivelul apei a ajuns aproape la limita de sus, iar apa este galbena si improprie consumului. Cazul nu a ramas insa fara ecou in randul comunitatii. Imediat ce a aflat despre acest incident, primarul comunei, Gheorghe Frigioi, s-a deplasat in sat si si-a oferit sprijinul. In primul rand, acesta a oferit familiei afectate suma de cinci milioane lei cu care acestia sa-si poata achizitiona macar strictul necesar. Tot atunci au facut un necesar al materialelor trebuincioase reconstructiei. Dupa aceea, primarul Frigioi le-a adus oamenilor scandurile si capriorii, precum si alte materiale necesare. Cu acest sprijin, Gheorghe Surugiu spera sa-si poata reconstrui locuinta. Dorinta lui este insa ca aceasta sa fie ridicata pe o portiune mai ridicata a curtii, astfel incat apa sa ajunga mai greu. Aceasta situatie nu este insa singulara in satul Siriu. Conform declaratiilor primarului Gheorghe Frigioi, panza freatica si izvoarele de suprafata au afectat aproape toate locuintele din sat. Din acest motiv, primarul a considerat ca se impune rezolvarea urgenta a acestei situatii. Cu sprijinul persoanelor care beneficiaza de ajutorul social in baza Legilor 416 si 76, s-a trecut la saparea unor santuri prin care sa se scurga apa ce traverseaza comuna in toate directiile. Tot pentru a rezolva definitiv aceasta problema au fost achizitionate niste tuburi ce vor fi asezate in aceste santuri pentru a facilita scurgerea apei.

Continua lucrarile de amploare

In paralel cu aceste actiuni, in comuna Crucea continua lucrarile demarate deja sau cele care se afla pe lista de prioritati a autoritatilor locale. Daca in urma cu ceva timp se inregistrau anumite probleme la constructia salii de sport, ce este realizata printr-un program guvernamental, in acest moment a fost refacut graficul si se lucreaza intens. Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, si-a aratat speranta ca aceasta lucrare va fi finalizata in termen, respectiv 01 mai 2004. O alta mare dorinta a primarului comunei este aceea de a finaliza cat mai repede constructia noului camin cultural din Crucea. Pana la jumatatea lunii mai, si aceasta lucrare va fi finalizata.

Pregatiri pentru primavara

Luna martie reprezinta pentru comuna Crucea "Luna curateniei". Deja in localitate toata lumea lucreaza. Lucrarile constau in toaletarea copacilor si a celorlalte spatii verzi, zugravirea bordurilor si a copacilor, precum si plantarea de flori. "Cu mai mult timp in urma, comuna noastra era localitatea cu cei mai multi trandafiri. Dorim ca acest lucru sa redevina o realitate si de aceea vom incepe replantarea de flori", a precizat primarul Gheorghe Frigioi. Pentru a veni in intampinarea cetatenilor care doresc informatii de la primarie, chiar la intrarea in sediu a fost amenajat un ghiseu unde sunt oferite informatii si se pot lasa cereri. De asemenea, cetatenii comunei sunt indrumati spre departamentele cere le pot rezolva problemele. Tot pentru a rezolva cat mai rapid solicitarile localnicilor si pentru a evita aglomeratiile de la ghisee, primarul Frigioi a considerat ca este necesara dotarea birourilor cu calculatoare. De altfel, s-a cautat ca tot personalul primariei sa stie sa lucreze pe calculator, aceasta fiind o conditie in momentul angajarii. In cursul acestei saptamani, primarul Gheorghe Frigioi a vizitat biserica din Crucea, insotit de o echipa de specialisti in domeniul reconditionarii de picturi bisericesti. Lacasul este unul vechi si cu mare valoare, insa, datorita vremii, pictura a fost afectata. De aceea, anul trecut biserica a fost renovata in exterior, iar pentru perioada urmatoare se va acorda atentia cuvenita interiorului. Specialistii au facut deja o demonstratie asupra procedurii pe care o vor aplica, astfel incat pictura sa fie repusa in valoare, cu atat mai mult cu cat in anumite zone au fost folosite foite de aur. Pentru locuitorii satului Stupina, primarul a reusit sa repuna in functiune o pompa de apa care se defectase si totodata a acordat in continuare o atentie deosebita lucrarilor de pietruire a drumurilor din sat. La aceasta lucrare sunt folositi beneficiarii Legilor 416 si 76, astfel incat cheltuielile sunt reduse la maxim, mai ales ca in localitate functioneaza si o cariera de piatra de unde este adusa materia prima.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii