Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In satul Stupina se va construi o biserica noua

ro

08 Oct, 2004 00:00 1216 Marime text

Comuna Crucea beneficiaza de ample proiecte de modernizare

In cursul lunii septembrie au fost facute probe la sistemul de alimentare cu apa * In prima etapa se vor construi reteaua stradala, cismelele stradale, o statie de clorinare si o alta de dedurizare a apei # Dupa aceea, se va realiza racordul tuturor gospodariilor la sistem * In vecinatatea izvorului se va construi o manastire

Rolul autoritatilor locale este, in primul rand, sa creasca nivelul de trai al comunitatii pe care o reprezinta. Tocmai de aceea, Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea, a fost intotdeauna preocupat sa ii ajute pe localnici. Pe aceasta linie se inscrie si demersul alesului local de a identifica si, ulterior, de a restitui celor in drept terenurile care le-au apartinut cu ani in urma. De curand, s-a reusit identificarea suprafetelor de teren de pe raza tuturor localitatilor arondate comunei care in perioada 1960-1990 au apartinut, pe rand, fostelor CAP-uri si IAS-uri, terenuri ce insumeaza 1377 de hectare. Existenta acestor terenuri permite retrocedarea terenurilor tuturor celor indreptatiti, care initial au fost trecuti pe Anexa 39, pentru despagubiri. Acum exista posibilitatea retrocedarii in natura, respectiv fiecare persoana sa primeasca suprafata de teren detinuta in trecut.

Lucrarile la sistemul de alimentare cu apa se apropie de final

In primavara acestui an, in localitate au demarat lucrarile de modernizare a sistemului de alimentare cu apa. Realizarea lucrarilor reprezinta o investitie de aproximativ 20 miliarde lei, ceea ce constituie un imprumut al Guvernului Romaniei de la Banca Mondiala pentru sustinerea programului de reabilitare a retelelor de apa potabila din mediul rural. Intreaga retea de distributie a apei potabile va avea aproximativ 15 kilometri. In aceste zile au fost finalizate lucrarile de forare a puturilor pentru alimentarea cu apa. Potrivit declaratiei primarului Gheorghe Frigioi, "in cadrul sedintei de consiliu de pe data de 28 septembrie, am putut prezenta consilierilor probe de apa, buna, de calitate, o apa pe care in curand toti locuitorii comunei o vor bea". Deja specialistii au inceput lucrarile de sapare a santurilor pentru conducta magistrala. "In prima etapa se vor construi reteaua stradala, cismelele stradale, o statie de clorinare si o alta de dedurizare a apei, dupa care se va realiza racordul tuturor gospodariilor la sistem", a declarat primarul comunei Crucea. El a mai mentionat ca este increzator ca aceasta investitie va rezolva definitiv problema apei cu care locuitorii comunei se confrunta de ani de zile. Deja au inceput lucrarile de asfaltare a drumului judetean care leaga satul Baltagesti de Galbiori, reprezentand 10 kilometri. Obiectivul este realizat printr-un program guvernamental. Lucrarile au inceput in aceasta toamna si se vor finaliza in primavara anului viitor. Intr-o prima faza, drumul va fi reabilitat si pregatit pentru ca ulterior sa se toarna covor asfaltic.

In comuna se va construi o manastire

O alta dorinta mai veche a primarului comunei Crucea este sa puna in evidenta frumusetile naturale si peisajul de care dispune zona. In acest sens, se incearca punerea in valoare a acestor avantaje naturale. Pentru a da mai multa frumusete zonei, primaria a pus la dispozitie o suprafata de teren pe care urmeaza sa fie construita o manastire. Zona aleasa este in imediata vecinatate a izvorului care este cunoscut ca are proprietati tamaduitoare si unde, in fiecare an, zeci de mii de oameni din imprejurimi si din alte judete vin sa sarbatoreasca Izvorul Tamaduirii. In cadrul urmatoarei sedinte de consiliu va fi supus aprobarii proiectul de atribuire a terenului pentru aceasta destinatie. Dupa finalizarea acestei lucrari se asteapta ca zona sa devina un punct turistic important pe harta judetului nostru. Pentru a raspunde cerintelor localnicilor, primarul Gheorghe Frigioi a decis ca in satul Stupina sa se construiasca o biserica noua. Impreuna cu preotul paroh din localitate, Laurentiu Maldaianu, a fost deja realizat proiectul. Decizia a fost luata intrucat consolidarea vechiului lacas de rugaciune ar fi costat aproximativ acelasi pret. Urmeaza ca, in viitoarea sedinta de consiliu, primarul sa supuna aprobarii consilierilor proiectul prin care va fi alocat terenul necesar noii biserici.

Sprijin pentru tinerele familii

In ultima sedinta de consiliu a fost aprobat proiectul privind demolarea unor cladiri vechi care nu fusesera revendicate pe legile reparatorii 112/1995 si 10/2001. In aceasta situatie, cladirile urmeaza sa fie demolate, iar terenurile vor fi atribuite tinerilor casatoriti, pentru construirea de locuinte sau pentru amenajarea unor spatii verzi. In opinia primarului Gheorghe Frigioi, "anul acesta este un an agricol bun, in care au fost realizate recolte bune, insa pentru localnicii comunei Crucea exista o parere de rau. In apropiere nu exista un centru pentru vanzarea semintelor, de unde oamenii sa se poata aproviziona. In aceasta situatie, localnicii sunt nevoiti sa se deplaseze pana la Medgidia sau Constanta. Este destul de greu, mai ales ca multi sunt oameni batrani, iar costul transportului nu face altceva decat sa majoreze pretul semintelor". Grija autoritatilor locale pentru categoriile defavorizate se poate vedea si din faptul ca localitatea Crucea se numara printre putinele comune in care beneficiarii ajutorului social si-au primit banii la zi. In urma cu putin timp, au fost platite alocatiile pe luna august si exista banii si pentru plata alocatiilor pe luna septembrie.

Invatamantul beneficiaza de sprijinul primariei

Ultimii ani au reprezentat o perioada de relansare a invatamantului din comuna Crucea. In permanenta, primarul Gheorghe Frigioi a avut grija ca unitatile de invatamant sa beneficieze de sprijin. Si in acest an au fost alocate fonduri pentru igienizarea institutiilor scolare aferente comunei. Pentru a corespunde din punct de vedere sanitar, la scolile din satele Crisan si Siriu au fost realizate interventii mai mari, care au constat in repararea acoperisului, precum si in vopsirea salilor de curs. Scoala din satul Stupina va intra in renovare capitala prin intermediul programului Bancii Mondiale de reabilitare a scolilor din mediul rural. Deja a fost finalizata documentatia si se asteapta inceperea lucrarilor, cel mai probabil in primavara. Urmeaza ca de anul viitor elevii sa beneficieze de o unitate scolara noua si moderna. Pe aceeasi linie a sprijinirii invatamantului, primarul Gheorghe Frigioi intentioneaza sa mareasca spatiul destinat internatului scolar. Acum internatul dispune de 70 de locuri, insa pentru anul scolar viitor au fost facute demersuri pentru ca o cladire aproape noua, ce a apartinut fostei societati "Crucidava", sa treaca in administrarea primariei. Trecerea urmeaza sa se faca in contul datoriei pe care societatea o inregistra la administratia publica locala. Primarul Frigioi este de parere ca "desfiintarea acestui internat ar crea probleme sociale pentru ca in prezent internatul gazduieste copii cu situatii speciale, care acasa nu dispun de situatii normale de trai. Aici, in cadrul internatului, ei beneficiaza de hrana si conditii decente. Cheltuielile sunt suportate de primarie. Lunar, numai hrana ne costa peste 20 milioane lei. La aceasta se adauga si costurile pentru energia electrica si combustibil".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii