Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:00 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infractionalitatea, in scadere in zona rurala

ro

30 Apr, 2004 00:00 482 Marime text

Rezultate excelente inregistrate de politisti

Potrivit unui raport al Inspectoratului de Politie Judetean, in primul trimestru al acestui an, in localitatile din judetul Constanta s-a inregistrat o scadere semnificativa a factorului infractional * Din totalul de 1973 de fapte penale inregistrate, doar 400 dintre acestea au fost savarsite in mediul rural * Posturile locale din judet se confrunta, in general, cu infractiuni marunte (furturi), foarte rar fiind consemnate fapte penale deosebit de grave * In urma reformelor aparute la nivelul Politiei romane s-a dispus crearea a 12 centre zonale in judetul Constanta * Proiectul este aproape de finalizare si are ca scop descentralizarea actului decizional * Politia nu poate insa rezolva singura toate problemele legate de linistea comunei, fiind nevoie de implicarea autoritatilor locale * Multi dintre primarii din judet s-au angrenat serios in rezolvarea acestor probleme, urmarind crearea unui climat de ordine si siguranta * Comunele Cumpana, Crucea, Mereni si Albesti sunt localitatile unde, in urma colaborarii dintre edili si Politia rura,,a s-au inregistrat rezultate excelente * La polul opus se afla Ciocarlia, Ion Corvin, Lumina, Istria, Sacele si, mai ales, orasul Basarabi, localitati in care autoritatile nu se implica destul in combaterea flagelului criminogen

Conform prevederilor Legii 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei romane si a Legii 360/2002 privind Statutul politistului, la inceputul acestui an, in judetul Constanta a fost demarat procesul de reorganizare structurala si functionala a intregii institutii. In acest sens a fost elaborat un program de reforma in sectorul ordinii publice prin abordarea de noi pozitii in pregatirea profesionala a politistilor. Prin aplicarea acestui program s-a urmarit descentralizarea actului decizional, respectiv cresterea gradului de responsabilitate a ofiterilor si agentilor care isi desfasoara activitatea in mediul rural. Implicit, implementarea acestui program a inceput si in judetul Constanta si se poate spune ca rezultatele inregistrate pana in prezent sunt unele foarte bune.

Centre zonale si statistici

Conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a dispus constituirea a 12 centre zonale, localitatile alese fiind comunele Mihail Kogalniceanu, Cogealac, Cobadin, Baneasa, Topraisar, Chirnogeni, Mircea Voda, Cumpana, 23 August, Crucea, Horia si Castelu. In numai patru luni, rezultatele inregistrate au fost deosebite, fenomenul infractional inregistrand o scadere semnificativa fata de anii trecuti. S-a reusit astfel o rezolvare operativa a plangerilor si reclamatiilor, iar politistii au avut mult mai multa libertate de actiune, fara sa depinda total de centru. In acest fel, rezolvarea cazurilor a fost facuta cu rapiditate, iar responsabilitatea agentului "de la tara" a crescut. In sprijinul acestor afirmatii vin datele statistice puse la dispozitie, in urma cu aproximativ o saptamana, de conducerea Inspectoratului Judetean. Potrivit bilantului, in primul trimestru al anului 2004, pe raza judetului Constanta au fost constatate nu mai putin de 1973 de infractiuni, dintre care aproximativ 1500 doar in mediul urban. Restul de 400 de fapte penale au "apartinut" mediului rural, cifra mult mai mica decat cele inregistrate in anii trecuti. In general, in comunele si satele judetului politistii au avut de rezolvat numeroase infractiuni de furt. Este vorba, in principal, de sustrageri de bunuri din proprietate privata (animale sau alte bunuri). Politistii, uneori ajutati de jandarmi, au reusit rezolvarea a numeroase stari conflictuale care ar fi putut degenera in infractiuni deosebit de grave, cum este cazul omorurilor. In general, scandalurile au avut drept cauza consumul excesiv de alcool. Pentru linistirea spiritelor s-a luat masura sanctionarii contraventionale. Tot in urma bilantului IPJ, s-a constatat ca majoritatea faptuitorilor sunt recidivisti sau persoane fara ocupatie.

Bile albe, bile negre

Scaderea fenomenului infractional in mediul rural nu se poate realiza decat printr-o stransa colaborare intre lucratorii posturilor locale de politie si autoritatile locale. Multi dintre primari s-au implicat activ in asigurarea unui climat de liniste si ordine publica, prin actiuni specifice. Edilii s-au angrenat in proiecte care vizeaza mai mult prevenirea faptelor penale, chiar si iluminarea publica avand un rol deosebit in asigurarea unui climat de siguranta. Astfel, s-a incercat suplimentarea fortelor de ordine, recurgandu-se la ajutorul jandarmilor sau gardienilor publici. Comunele ai caror primari s-au implicat cel mai mult in astfel de activitati sunt Mereni, Crucea, Cumpana sau Albesti. Aici se comit destul de putine fapte penale care oricum sunt rezolvate foarte rapid de autoritatile zonale. La polul opus, conducand detasat in topul indiferentei, stau orasul Basarabi si comunele Ciocarlia, Ion Corvin, Lumina, Istria si Sacele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii