Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutiile de invatamant din Topraisar au fost igienizate

ro

05 Aug, 2004 00:00 863 Marime text

Pregatiri pentru noul an scolar

Cele sase scoli din comuna au suportat lucrari de igienizare si salubrizare * Acoperisul gradinitei din Movilita a fost partial reparat # Institutiile de invatamant din comuna vor intra in proces de modernizare prin programul Bancii Mondiale * Problema stringenta a drumurilor va fi rezolvata in perioada urmatoare * Iluminatul public va fi modernizat si echilibrat * Reteaua alimentarii cu apa potabila din Movilita va fi reabilitata * Productia de paioase a fost buna, insa agricultorii nu au cumparatori pentru orz

Perioada vacantei de vara reprezinta pentru autoritatile publice un bun prilej pentru a se ocupa de reabilitarea si modernizarea institutiilor de invatamant locale. Acesta este si cazul administratiei publice din Topraisar, care, in aceasta perioada, se ingrijeste de oferirea in viitorul an scolar a tuturor conditiilor necesare desfasurarii procesului instructiv-educativ. Potrivit declaratiilor primarului Gheorghe Stelian, igienizarea celor sase scoli de pe raza comunei reprezinta activitatea cea mai importanta a acestei perioade. "In vederea pregatirii institutiilor de invatamant pentru anul scolar 2004-2005, personalul primariei a finalizat deja lucrarile de igienizare si salubrizare a scolii din satul Biruinta. In ceea ce priveste unitatea din Movilita, aici inca se lucreaza. Trebuie sa spun ca in acest an nu au fost realizate reparatii capitale la aceste institutii, si asta deoarece scolile din Potarnichea si Movilita vor intra in viitor in proces de realizare a utilitatilor prin Banca Mondiala, iar cea din Biruinta va intra, tot prin fonduri europene, in reparatii capitale", a precizat primarul Gheorghe Stelian. In cadrul lucrarilor, unitatile de invatamant au fost varuite si vopsite, iar acoperisul gradinitei din Movilita a fost partial reparat. "Pentru Scoala cu clasele I-IV Topraisar sunt in discutii cu o firma privata pentru ca, pana la debutul noului an scolar, sa schimbam podeaua cu parchet", a mentionat seful administratiei publice din Topraisar.

Drumurile comunale vor fi modernizate

Inexistenta unor drumuri corespunzatoare la nivelul comunei este una dintre problemele stringente cu care se confrunta atat populatia localitatii, cat si administratia locala. "In prezent ma framanta mult starea drumurilor. Aceasta este marea problema a comunei Topraisar. Pentru a rezolva acest impediment, in prezent, se afla in curs de realizare un studiu de fezabilitate a tuturor drumurilor de pe raza comunei", a subliniat primarul Gheorghe Stelian. In acest context, strazile din comuna sunt masurate si se face o evaluare a lor, urmand ca, odata finalizat acest proiect, sa fie gasite surse de finantare pentru modernizarea acestora.Un alt proiect al Primariei si Consiliului Local Topraisar este si reabilitarea iluminatului public. "In prezent, iluminatul public nu este la standardele dorite, iar in perioada urmatoare dorim sa echilibram acest sistem pe toata raza comunei", a afirmat Gheorghe Stelian. Seful administratiei locale a anuntat ca, in perioada urmatoare, o alta problema a comunitatii va fi rezolvata. "In maxim o luna, in satul Movilita va demara actiunea de extindere si modernizare a retelei de alimentare cu apa potabila a populatiei", a mai spus primarul Stelian.

Agricultorii din comuna nu au cui sa vanda productia de orz

La nivelul comunei Topraisar functioneaza opt societati agricole, cinci societati comerciale si zece asociatii familiale. Totodata, aici exista o suprafata destul de mare de teren agricol, si anume 12.000 de hectare. In comparatie cu anii trecuti, in 2004 productia de paioase a fost multumitoare, insa, chiar si asa, oamenii sunt nemultumiti. "Anul agricol a fost destul de bun, chiar daca perioada recoltatului s-a lungit cu cateva zile din cauza ploilor care au cazut in aceasta zona. In acest moment, agricultorii sunt nemultumiti de faptul ca, in ciuda recoltei mari de orz, cantitatea recoltata a ramas la producatori. Si asta deoarece nu se gasesc cumparatori interesati", a subliniat primarul comunei Topraisar. Chiar si asa, in acest moment, oamenii se pregatesc pentru recoltatul productiei de floarea-soarelui si porumb si, nu in ultimul rand, pentru anul agricol viitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii