Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:53 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Antoneta Prodan - „Îmi doresc să ajungem la momentul în care să se zică (oftează) - «Domnule, iată alt fel de politică!»“ (video)

ro

23 Nov, 2018 00:00 7241 Marime text
Viceprimarul comunei Castelu, la al doilea mandat, Antoneta Prodan a vorbit ieri, la Interviu live, despre comunitatea din Castelu şi Nisipari în Anul Centenarului, căutând în „cufărul bunicii” lucruri frumoase. Varianta video a interviului live o puteți viziona aici:
 
 
Doamna viceprimar, ați spus că pentru dvs. Castelu este cea mai frumoasă comună. Când ați venit în această localitate?
 
În 1990 şi nu, nu voi mai pleca niciodată. Este localitatea care m-a adoptat, m-am mutat cu familia din Constanța, am dezvoltat familia aici, am păşit în Castelu ca tânără absolventă de liceu pedagogic, fără definitivat. Am terminat Facultatea de Ştiințele Educației, sunt profesor în învățământul primar. Am fost 7 ani manager de şcoală, am făcut lucruri recunoscute de comunitate. La catedră am avut 5-6 generații de copii. Am fost învățător cam exigent.  
 
Castelu este un loc cu oameni modeşti, frumoşi, simpli care iubesc ceea ce se întâmplă acolo. Avem satul Nisipari, care, pe lângă Castelu, este un sat plin de istorie, dinainte de cei 100 de ani de la Marea Unire, oameni care au pus umărul la dezvoltarea satului. De la câteva familii în Nisipari, sunt oameni care au plecat din Nisipari au ajuns cu renume, de exemplu Gheorghe Dumitraşcu. Iuliu Valaori, care a fost liberal, a construit şcoala, a construit primăria. Şcoala din Nisipari se numeşte „Iuliu Valaori“. Profesorul Dumitraşcu va da numele celeilalte şcoli care se află acum în construcție. Iuliu Valaori şi Gheorghe Dumitraşcu sunt oameni reprezentativi pentru noi, prof. Dumitraşcu este şi cetățean de onoare. Este o stradă în Nisipari care poartă  numele lui Gheorghe Dumitraşcu. Şi Omul centenar a fost desemnat de Consiliul Local tot prof. Dumitraşcu. Era modest, sensibil, dânsului îi datorăm şi realizarea Monografiei comunei Castelu.
 
Doamna Prodan, ne spuneați că toate evenimentele pe care le-ați organizat anul acesta au fost sub semnul Centenarului..
 
Am oferit o medalie omagială a fost celor care au urcat pe scenă la Castelu, la ediția a XI-a a „Întâlnirii fiilor satului”, anul acesta a avut loc, în luna septembrie. O insignă a fost oferită celor care au urcat pe scenă la Nisipari la „Întâlnirea fiilor satului”, ediția a XV-a. În luna martie am semnat şi „Declarația de Unire”. În Republica Moldova am găsit o comună, pe aceeaşi lungime de undă. Ne-am înfrățit cu comuna Băcioi din Chişinău.  Ne-am vizitat reciproc.

A fost un proiect național al PMP, al cărui membru sunteți, care a militat permanent pentru unirea României cu Basarabia.

În 2018 reușim să ne bucurăm de 100 de ani de la Unirea Principatelor trebuie marcat acest lucru. Eu cred în unire şi cred că, până la urmă, se va reuşi. Ne dorim ca împreună cu reprezentanții din Băcioi să derulăm proiecte comune. Castelu este înfrățit cu trei comune: din Franța, din Turcia şi din Republica Moldova. Dacă în celelalte comune am avut nevoie de translatori, în calitate de reprezentant al comunei Castelu, în Băcioi, nu am avut nevoie de translator, este emoționant, pentru că vorbim aceeași limbă.

Care au fost etapele de transformare pentru comunitatea din Castelul în ultimii 100 de ani?

Căutând în „cufărul bunicii”… chiar este numele unui proiect de suflet la școală, prin intermediul căruia am adunat obiecte din sat de la oameni în vârstă şi am creionat un mic muzeu la şcoală. Dacă vorbim de istorie, iată, primul primar al comunei Chiostel din 1918, era musulman, Şucurik Ali. Caratai. După 1911, a devenit Nisipari de astăzi, era aceeaşi comună Chiostel cu două localități, cum suntem şi astăzi - Castelu cu 2 localități, în care primar este Anghel Nicolae. Chiostel cu Nisipari au devenit o comună.
 
În anii 30, Gheorghe Donea a construit școala în calitate de primar la Castelu. La Nisipari, Iuliu Valaori, în 1932-1935, membru marcant al PNL, avea 200 ha de teren, era burghez, a făcut școala de acum la Nisipari și casa directorului, Iuliu Valaori este fratele lui. În anii 30 au făcut și primăria Mihail Valaori. La Nisipari, 5 mandate în 20 de ani, s-a votat dreapta.

Ne spuneați că după 2016, la Castelu funcționează protocolul de colaborare între PMP şi PSD, care a făcut lucrurile să funcționeze mult mai bine decât în celălalt mandat (n.r. 2012-2016).

În calitate de consilier local şi de viceprimar, am descoperit oameni despre care nu am crezut că îmi vor fi aproape necondiționat.  Anghel Nicolae este aproape de mine și am promis că voi fi viceprimar atât timp cât va fi primar. Le mulțumesc că sunt alături de mine tuturor: Felix Stroe, Claudiu Palaz şi Anghel Nicolae.
 

Faptul că s-a făcut alianța și au pus umărul la materializarea proiectelor la care am lucrat în perioada 2012-2016 înseamnă foarte mult. Suntem în primele 5 comune la nivel de județ în ceea ce privește proiecte. Aceste proiecte din 2016 au venit datorită muncii din mandatul trecut.
 
La școală, cât am fost director, s-a construit școala Castelu, de către Ministerul Educației și Primărie, am făcut proiecte pentru școală,  deplasări în Franța, în Germania, Ungaria, Polonia. Am derulat Comenius, proiecte transfrontaliere, proiecte frumoase. Am căutat proiecte care să ajute la dezvoltarea comunei.
Proiectul de împădurire a fost făcut în biroul directorului de la școală. Pe 32 ha de teren degradat am făcut împădurire şi începe să se vadă. Din 2016 până acum am asfaltat 2 străzi, am reparat sala de sport de la Nisipari, care este modernă cu bani de la Consiliul Județean Constanța.
 
Daca acum 100 de ani erau 1.500 de cetățeni, acum avem 5.235 de cetățeni. Peste 50 de ani poate vor fi 10.000 de cetățeni. Nu putem să ne gândim decât în viitor. Primăria a achiziționat 5 ha de teren ca să dea locuri de casă tinerilor. Avem, prin PNDL, 2 proiecte aprobate pentru sistematizare zone noi pentru tineri. Este nevoie de infrastructură. Din 5 proiecte s-au aprobat 2: școala de la Nisipari, care se construiește, și sistematizare lotizări.

Căutați în continuare soluții pentru dezvoltare?

Am reuşit să intrăm în GAL (grup de acțiune locală), suntem 9 parteneri în GAL Constanța centru. Din suma respectivă împărțim în mod egal, toate comunele, frățeşte. Fiecare îşi gândeşte proiectul. Noi am gândit: 2 bucăți de stradă de asfaltat și grădinița din Nisipari.
Dacă în 2016 nu primeam al doilea mandat,  cel care ar fi venit în locul meu se bucura de munca mea de 4 ani. În decembrie 2014 am semnat primul proiect - modernizare grădinița Castelu. Eu îmi doresc să ajungem la momentul în care să se zică (oftează): „Domnule, iată alt fel de politică”.

Aveți în prezent un mandat mult mai liniștit, cel puțin la nivelul Consiliului Local?

Da, cei de la PSD  și PNL colaborează constructiv. Suntem model din punctul de vedere al felului în care ne gândim cum să facem să ducem comuna mai departe.

De ce ar mai avea nevoie comuna Castelu şi care sunt categoriile sociale pe care le sprijiniți?

Avem în plan canalizarea și modernizarea rețelei de apă pe POIM. Avem intenții serioase pentru rețeaua de gaze la Castelu, sunt susținută de Claudiu Palaz, avem soluția dată de la Medgidia la intrare, se pot racorda comunele limitrofe. În 2017 am achiziționat cu sprijinul CJC o clădire pe care vrem să o transformăm în centru social la Castelu,  unde copilul să primească acel sprijin necesar să poată intra în clasă. Şi să-şi însuşească minimul de cunoştințe.
 
Consiliul Local Castelu acordă sprijin pentru toți copiii de liceu care nu au absențe, asigură transportul, indiferent că este vorba despre Mangalia, Medgidia sau Constanța. Cei din localitate au transport de la Nisipari, din Ferma 3 se aduc copiii la Castelu. Pentru noi. educația a fost prioritară. Avem toate condițiile la școală, termopane, centrală termică pe panouri radiante.

 
Important este ca ei să vină la școală și să învețe. Pentru copilul din familia defavorizată este suficient doar să vină la școală, să schimbe mediul. Avem 2 ONG-uri care ne sprijină, în toate proiectele, Ovidiu RO şi Reality Check.

Administrațiile locale tind să aibă din ce în ce mai puține dosare de ajutor social. Aveți multe cazuri?

Avem peste 150 de dosare, căutăm și noi soluții. Am intrat în contradicție cu instituțiile statului. Am cerut să îmi demonstreze cum au refuzat locul de muncă. Legea trebuie făcută clară. La ajutor social sunt oameni în vârstă, oameni bolnavi, cu handicap. Când la ajutorul social sunt 80% persoane fără educație din generație în generație, este foarte greu să se conformeze.

Care sunt perspectivele pentru comuna Castelu? Cum o vedeți peste 100 de ani?

Îmi doresc să fie mai mare decât acum, sunt terenuri care pot fi introduse în intravilan, am cumpărat 5 ha să îl lotizăm și să îl dăm tinerilor. Alte 5 ha au fost luate de un italian care va face o firmă la Castelu, vor fi racordați la gaze, văd investitori la Castelu, văd străzi asfaltate, văd oameni din Medgidia care să își ia casă la Castelu, văd o comună dezvoltată.
Şi… poate facem un castel, pentru că proiectul „Comenius” câştigat la şcoală a fost desemnat câştigător şi datorită numelui localității. Cei care ne-au ales din Germania au considerat că avem un castel, ar fi frumos.
 
Dacă vi se va propune să candidați ca primar în 2020, ce veți răspunde?
 
Fac parte dintr-o echipă frumoasă și îi voi fi alături lui Nicolae Anghel dacă va candida și în 2020 ca viceprimar. Vom vedea ce va fi.
 
Citeşte şi:

Interviu live Satul Chiostel, actuala comună Castelu din județul Constanța, în Anul Centenar (documente + galerie foto)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii