Interviuri live Florin Chelaru - „Lucrez în administrație și susțin ce e bine pentru Năvodari și pentru România. Pentru mine, asta înseamnă să cinstesc Centenarul!“ (video)
Interviuri live: Florin Chelaru - „Lucrez în administrație și susțin ce e bine pentru Năvodari și pentru
30 Aug, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3366
Marime text
Cum s-a dezvoltat orașul Năvodari în ultimii 100 de ani și care sunt perspectivele pentru următorul deceniu am aflat ieri de la primarul urbei, Florin Chelaru la „Interviuri live”. Întâlnirea cu edilul-șef al Năvodariului poate fi urmărită și în format video, aici:
Acest proiect al cotidianului ZIUA DE Constanța, dedicat Centenarului, își propune să vorbească despre România și despre Dobrogea de acum 100 de ani, dar și cum ar trebui să sărbătorim astăzi realizările strămoșilor noștri, chiar dacă Centenarul nu ne găsește, din păcate, în cele mai bune raporturi cu noi, lucru ce poate fi imputat în primul rând politicienilor.
Domnule primar, îmi amintesc că în momentul în care v-am invitat la acest interviu și am vorbim puțin despre Centenar, mi-ați mărturisit că sunteți supărat, că dezavuați modul în care unii săvârșesc adevărate sacrilegii folosindu-se de acest simbol. Cu toții vrem ca 2018 să fie un model de coeziune națională, un imbold, pentru a îndeplini și desăvârși idealurile pe care le-au avut strămoșii noștri, dar nu se întâmplă acest lucru. Dacă ieșim pe stradă, oamenii arată către clasa politică. Ce v-a dezamăgit? Ce așteptări aveați?
Este anormal ca multă lume din instituțiile publice să vorbească despre Centenar, dar puțină lume să respecte ideea de unire de pace și să se comporte total diferit. În acest moment vă vorbește cetățeanul Chelaru Florin, nu primarul, care nu a înțeles ce înseamnă noțiunea de Centenar.
Eu sunt pacifist, când a apărut ideea de an Centenar, m-am gândit că există doar un moment de liniște, în mintea fiecăruia dintre noi. Vinovați nu sunt doar politicienii, ne fiind an electoral, dar în schimb, nu pot să nu remarc că este o supărare la nivelul întregii clase politice, dar mai ales la nivelul instituțiilor care guvernează această țară. Acest lucru nu face bine.
Pentru mine noțiunea de Centenar este: ce pot eu să fac pentru orașul Năvodari și pentru România, ce pot eu să fac pentru dezvoltare. În momentul în care cineva venea să mă întrebe câte din proiecte sunt dedicate Centenarului? Ce pot să răspund? Că Centenarului ține de proiecte, și de bani europeni. Nu ține de noțiunea de vorbe goale. Nu e suficient să pui sigla Centenarului pe documentele primăriei Nu înțeleg de ce trebuie să fac acest lucru. Mai bine muncesc și chiar în acest moment sunt în lucru cu toată echipa, am trei echipe care lucrează la trei proiecte dedicate orașelor mici și mijlocii.
Sărbătoresc prin muncă, nu vreau să pară comunist. Sunt dezamăgit de tot ce se întâmplă. Nu dau nici un nume. Vorbim cu amărăciune de războiul româno-român. Pentru mine este o chestiune de dezamăgire. Încerc să mă limitez. Lucrez în administrație și susțin ce e bine pentru Năvodari și pentru România. Pentru mine asta înseamnă să cinstesc Centenarul.
Totuși, sub imboldul evenimentelor din 1918, ni se cere să dăm dovadă de patriotism și de respect pentru cei care au realizat această unire. Pregătiți un moment pentru 1 Decembrie? Mai ales că anul acesta se împlinesc și 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă.
Evenimentele dedicate datei de 1 Decembrie vor fi organizate mult mai minuțios față de alți ani. Vom avea, și cu sprijinul armatei, o paradă, un spectacol. Vreau să aduc oameni politici care să poată vorbi despre unitate, liniște, despre credința pe care o am eu, despre pace, muncă.
Un politician care să vină în anul acesta zbuciumat și să vorbească despre unitate? Cine ar putea fi?
O să vedeți, voi găsi oamenii potriviți.
Ce propune concret administrația locală năvodărenilor în anul Centenarului?
Unul din proiectele de care sunt mândru este în lucru - Spitalul de la Năvodari - nu este cel mai mare proiect, dar este cel mai reprezentativ. Este foarte util. La trecerea spre democrație, 1990, spitalul și-a pierdut din utilitate. A fost maternitate înainte, cu doctori, cu serviciu de gardă, asta vrem să facem acum, se lucrează la amenajarea spațiului, mulțumesc Consiliului Județean care mă susține.
Se lucrează la o clădire în centrul orașului, pe care noi o modernizăm, în acest moment se lucrează. În decembrie ar trebui să o finalizăm, în aprilie-mai 2019 sperăm să fie funcțională. Se lucrează și la achiziția de echipamente. Un reprezentant de la CET Midia dorește să achite unele echipamente. Este un moment important pentru Năvodari, este ceva palpabil.
Dacă pentru administrația din Năvodari sunt importante proiectele, atunci haideți să discutăm despre ele. În primul rând, ce valoare au acestea?
Proiectele semnate sunt de 20 de milioane de euro, 12,5 milioane pe PNDL și diferența pe fonduri europene. Tot pe fonduri europene mai am la acest moment proiecte în valoare de cel puțin 20 de milioane de euro. Proiectele care o parte sunt depuse, punctajul în baza controlului pe care l-am avut, ne arată că suntem eligibili urmează să semnăm finanțarea. O parte din ele voi mai depune în următorul interval de timp, proiecte de minim 18 milioane de euro. Acum am introdus trei proiecte importante pentru reabilitarea centrului orașului, parc și casa de cultură dar proiectul pentru o școală nouă. Este vorba de un sediu pentru Școală 3, avem deja terenul pe str. Pescărușului, vrem sa facem un P+3.
Ținând cont că urmează să înceapă anul școlar, reușiți să acoperiți solicitările?
Orașul este viu și tânăr, se nasc copii, nu avem probleme cu spațiile pentru școli și grădinițe. Suntem la capacitate maximă dar nu sunt probleme. Mulți cetățeni vor anumite școli sau grădinițe, au preferințe, în funcție de raza de care aparțin. Și la noi se alergă după școala cea mai bună, după grădinița cea mai bună. Așa este peste tot, eu merg cu valul, vreau să creez condiții bune peste tot. Toate au aceleași dotări. Probabil ține de corpul profesoral.
Aveți mulți tineri care au reușit să intre la licee bune în urma examenelor naționale, au intrat printre primii la liceele de top din Constanța. Asta înseamnă că se face școală la Năvodari.
Se face școală. Un exemplu este chiar copilul meu, care a intrat la Mircea fără susținere și a terminat printre primii, apoi a intrat la medicină. Îmi doresc să profeseze acasă în Constanța. Foarte mulți tineri primesc premii, sunt recompensați, foarte buni, eu mă mândresc cu ei.
Pe medicii care vor veni să lucreze la Năvodari v-ați gândit cum îi veți recompensa?
Dacă vor să locuiască în Năvodari, avem câteva apartamente cu destinație de locuințe de serviciu pentru specialiști. Am încercat să le vindem dar nu a fost cerere, dar au destinație precisă pentru medici, sunt apartamentele de pe strada Mării.
Tinerii s-au mutat în blocurile ANL? Veți mai construi locuiește pentru tineri ?
A fost foarte ușor să dau 60 de apartamente. Sunt deja locuite. Intrăm în a doua fază, cine dorește le poate achiziționa. Eu m-am implicat pentru tineri sunt 215 loturi pentru case prin Legea 15 în zona Midia Sat. Prin PNDL am reușit să obțin finanțare. Sunt pe SEAP cu lucrările de execuție și proiectare, în maxim 2 săptămâni, suntem la nivelul clarificărilor. Sunt 6-7 societăți care cer clarificări cu privire la acest proiect și sper ca din toamnă să facem contract și să avem acest cartier unde vom intra cu canalizare, apă, infrastructură și asfalt. Lumea dorește apartamente. La 50-60 mp utili ar costa aproximativ 38.000 euro, aceasta este suma pe care o vor da pentru un apartament. O casă s-ar putea să coste ceva mai mult, ce-i drept.
Este promenada din Năvodari un punct de atracție pentru turiști?
Eu sunt foarte încântat de cum a ieșit chiar dacă mai sunt probleme. Voi încerca să nu existe nici un chioșc care să strice ideea de promenadă. La Năvodari încerc să găsesc soluții prin calea dialogului.
Dacă ar fi să puneți un deget pe harta orașului, care ar fi cartea de vizită a Năvodariului?
Clar, zona de litoral, ea aduce mulți turiști. Legea permite anumite tipuri de lucrări și pe timpul sezonului. Este reglementată prin hotărâre de Consiliu Local. De vineri și până luni nu se lucrează sub nici o formă. În cursul săptămânii se fac lucrări care nu produc zgomote insuportabile. Ține și de bunul simț. De multe ori am dat amenzi celor care nu respectau hotărârea. Zona de litoral este cea mai atractivă. Mă bucur că vin foarte mulți familiști.
Cum stați cu banii, are primăria Năvodari fonduri pentru salarii până la sfârșitul anului?
Nu există să nu avem bani de salarii, deși anul acesta am luat cei mai puțini bani. Dacă acum 4-5 ani primeam 9 milioane de lei din cote defalcate de TVA, acum primim zero.
Ați cerut explicații?
A fost un excedent în 2016, aveam niște bani. O primărie trebuie să aibă bani pentru lucrări, sumele nefolosite pentru proiectul respectiv devine excedent pentru anul următor, dar suma nu a fost cheltuită.
Să înțeleg că ați lucrat cu ce bani ați avut ? Nu ați făcut împrumuturi?
Am lucrat pe ce am avut, nu am nici un împrumut, Aqua parcul va fi considerat neeligibil. Da, avem un împrumut pe care îl vom da înapoi, Vreau, dacă va fi nevoie ca acest Consiliu să împrumute bani doar pentru Școala Nr 3.
Domnule primar, ați avut probleme cu constructorii, legat de proiecte?
Am avut probleme și avem legat de drumul E 60, cel care este spre Lumina-Ovidiu. Am avut noroc că nu au fost contestații, cei care au câștigat, dar nu am încercat să ne grăbim am făcut lucrările cu oameni calificați.
Dar lucrări de mântuială ați avut?
Da, am avut începând de la Piața de Pește, la.. toate. Dacă societatea română are o problemă, aceea este că societățile comerciale nu își pot menține oferta făcută inițial. Nu au oameni, au fost în insolvență, au luat proiectul, au murit, nu au utilaje. Legea le permite acest lucru.
Care sunt perspectivele orașului pentru următorii 100 de ani și care sunt oamenii emblematici?
Orașul nostru are figuri marcante, nu am avut vârfuri dar am avut o echipă a orașului, din care fac parte și Vasile Coman, prof de limba română, preotul paroh Vasile Vasile, Laurențiu Duță și alți cetățeni de onoare ai orașului, precum Petrică Lungu, Adrian Lungu, Stere Sponte, Talapan Viorel, Camelia Harton, ei sunt personalități ale orașului nostru. Anul acesta nu am mai avut cetățeni de onoare, dar asta nu înseamnă ca nu pot face până la finalul anului. Acest oraș a plecat de la stadiul de sat pescăresc, apoi a fost declarat comună, în perioada comunistă, în 1968, a devenit oraș industrial. Noi, am dat altă conotație orașului, turismul, de aceea am primit statutul de stațiune belneo, stațiune turistică. Orașul este în continuă schimbare, avem potențial, va atrage oameni cu bani dar și oamenii romantici. Avem două lacuri, un canal și o mare. Începem cu malul mării, lacul Tașaul, Siutghiol.
Am ajuns și la final, domnule primar. Trebuie să ne spuneți cine este Omul centenar al orașului Năvodari?
Din punctul nostru de vedere, Laurențiu Duță este cel mai cunoscut năvodărean, este un familist convins, artist desăvârșit, este iubit, este cel mai cunoscut dintre noi, ne mândrim cu el. Dar asta nu înseamnă că ceilalți cetățeni de onoare sunt mai prejos ca Laurențiu Duță, dar pe el, toată România îl știe.
V-ați gândit să derulați un parteneriat pentru dezvoltarea unui proiect artistic, o școală de muzică la Năvodari, de ce nu?
Eu îmi doresc să discut cu el pe această temă și îl voi sprijini dacă solicită acest lucru. Anul acesta am rugat toate societățile care sunt pe malul mării să difuzeze imnul orașului Năvodari. Acest imn a fost compus de Laurențiu.
Citește și:
Interviuri live Karacoyun, Satul negru sau Năvodari în anul Centenarului. În 1968 se profila perspectiva industrială și primea statut de oraș. Din 2013 este stațiune balneoclimaterică (galerie foto + documente)
Acest proiect al cotidianului ZIUA DE Constanța, dedicat Centenarului, își propune să vorbească despre România și despre Dobrogea de acum 100 de ani, dar și cum ar trebui să sărbătorim astăzi realizările strămoșilor noștri, chiar dacă Centenarul nu ne găsește, din păcate, în cele mai bune raporturi cu noi, lucru ce poate fi imputat în primul rând politicienilor.
Domnule primar, îmi amintesc că în momentul în care v-am invitat la acest interviu și am vorbim puțin despre Centenar, mi-ați mărturisit că sunteți supărat, că dezavuați modul în care unii săvârșesc adevărate sacrilegii folosindu-se de acest simbol. Cu toții vrem ca 2018 să fie un model de coeziune națională, un imbold, pentru a îndeplini și desăvârși idealurile pe care le-au avut strămoșii noștri, dar nu se întâmplă acest lucru. Dacă ieșim pe stradă, oamenii arată către clasa politică. Ce v-a dezamăgit? Ce așteptări aveați?
Este anormal ca multă lume din instituțiile publice să vorbească despre Centenar, dar puțină lume să respecte ideea de unire de pace și să se comporte total diferit. În acest moment vă vorbește cetățeanul Chelaru Florin, nu primarul, care nu a înțeles ce înseamnă noțiunea de Centenar.
Eu sunt pacifist, când a apărut ideea de an Centenar, m-am gândit că există doar un moment de liniște, în mintea fiecăruia dintre noi. Vinovați nu sunt doar politicienii, ne fiind an electoral, dar în schimb, nu pot să nu remarc că este o supărare la nivelul întregii clase politice, dar mai ales la nivelul instituțiilor care guvernează această țară. Acest lucru nu face bine.
Pentru mine noțiunea de Centenar este: ce pot eu să fac pentru orașul Năvodari și pentru România, ce pot eu să fac pentru dezvoltare. În momentul în care cineva venea să mă întrebe câte din proiecte sunt dedicate Centenarului? Ce pot să răspund? Că Centenarului ține de proiecte, și de bani europeni. Nu ține de noțiunea de vorbe goale. Nu e suficient să pui sigla Centenarului pe documentele primăriei Nu înțeleg de ce trebuie să fac acest lucru. Mai bine muncesc și chiar în acest moment sunt în lucru cu toată echipa, am trei echipe care lucrează la trei proiecte dedicate orașelor mici și mijlocii.
Sărbătoresc prin muncă, nu vreau să pară comunist. Sunt dezamăgit de tot ce se întâmplă. Nu dau nici un nume. Vorbim cu amărăciune de războiul româno-român. Pentru mine este o chestiune de dezamăgire. Încerc să mă limitez. Lucrez în administrație și susțin ce e bine pentru Năvodari și pentru România. Pentru mine asta înseamnă să cinstesc Centenarul.
Totuși, sub imboldul evenimentelor din 1918, ni se cere să dăm dovadă de patriotism și de respect pentru cei care au realizat această unire. Pregătiți un moment pentru 1 Decembrie? Mai ales că anul acesta se împlinesc și 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă.
Evenimentele dedicate datei de 1 Decembrie vor fi organizate mult mai minuțios față de alți ani. Vom avea, și cu sprijinul armatei, o paradă, un spectacol. Vreau să aduc oameni politici care să poată vorbi despre unitate, liniște, despre credința pe care o am eu, despre pace, muncă.
Un politician care să vină în anul acesta zbuciumat și să vorbească despre unitate? Cine ar putea fi?
O să vedeți, voi găsi oamenii potriviți.
Ce propune concret administrația locală năvodărenilor în anul Centenarului?
Unul din proiectele de care sunt mândru este în lucru - Spitalul de la Năvodari - nu este cel mai mare proiect, dar este cel mai reprezentativ. Este foarte util. La trecerea spre democrație, 1990, spitalul și-a pierdut din utilitate. A fost maternitate înainte, cu doctori, cu serviciu de gardă, asta vrem să facem acum, se lucrează la amenajarea spațiului, mulțumesc Consiliului Județean care mă susține.
Se lucrează la o clădire în centrul orașului, pe care noi o modernizăm, în acest moment se lucrează. În decembrie ar trebui să o finalizăm, în aprilie-mai 2019 sperăm să fie funcțională. Se lucrează și la achiziția de echipamente. Un reprezentant de la CET Midia dorește să achite unele echipamente. Este un moment important pentru Năvodari, este ceva palpabil.
Dacă pentru administrația din Năvodari sunt importante proiectele, atunci haideți să discutăm despre ele. În primul rând, ce valoare au acestea?
Proiectele semnate sunt de 20 de milioane de euro, 12,5 milioane pe PNDL și diferența pe fonduri europene. Tot pe fonduri europene mai am la acest moment proiecte în valoare de cel puțin 20 de milioane de euro. Proiectele care o parte sunt depuse, punctajul în baza controlului pe care l-am avut, ne arată că suntem eligibili urmează să semnăm finanțarea. O parte din ele voi mai depune în următorul interval de timp, proiecte de minim 18 milioane de euro. Acum am introdus trei proiecte importante pentru reabilitarea centrului orașului, parc și casa de cultură dar proiectul pentru o școală nouă. Este vorba de un sediu pentru Școală 3, avem deja terenul pe str. Pescărușului, vrem sa facem un P+3.
Ținând cont că urmează să înceapă anul școlar, reușiți să acoperiți solicitările?
Orașul este viu și tânăr, se nasc copii, nu avem probleme cu spațiile pentru școli și grădinițe. Suntem la capacitate maximă dar nu sunt probleme. Mulți cetățeni vor anumite școli sau grădinițe, au preferințe, în funcție de raza de care aparțin. Și la noi se alergă după școala cea mai bună, după grădinița cea mai bună. Așa este peste tot, eu merg cu valul, vreau să creez condiții bune peste tot. Toate au aceleași dotări. Probabil ține de corpul profesoral.
Aveți mulți tineri care au reușit să intre la licee bune în urma examenelor naționale, au intrat printre primii la liceele de top din Constanța. Asta înseamnă că se face școală la Năvodari.
Se face școală. Un exemplu este chiar copilul meu, care a intrat la Mircea fără susținere și a terminat printre primii, apoi a intrat la medicină. Îmi doresc să profeseze acasă în Constanța. Foarte mulți tineri primesc premii, sunt recompensați, foarte buni, eu mă mândresc cu ei.
Pe medicii care vor veni să lucreze la Năvodari v-ați gândit cum îi veți recompensa?
Dacă vor să locuiască în Năvodari, avem câteva apartamente cu destinație de locuințe de serviciu pentru specialiști. Am încercat să le vindem dar nu a fost cerere, dar au destinație precisă pentru medici, sunt apartamentele de pe strada Mării.
Tinerii s-au mutat în blocurile ANL? Veți mai construi locuiește pentru tineri ?
A fost foarte ușor să dau 60 de apartamente. Sunt deja locuite. Intrăm în a doua fază, cine dorește le poate achiziționa. Eu m-am implicat pentru tineri sunt 215 loturi pentru case prin Legea 15 în zona Midia Sat. Prin PNDL am reușit să obțin finanțare. Sunt pe SEAP cu lucrările de execuție și proiectare, în maxim 2 săptămâni, suntem la nivelul clarificărilor. Sunt 6-7 societăți care cer clarificări cu privire la acest proiect și sper ca din toamnă să facem contract și să avem acest cartier unde vom intra cu canalizare, apă, infrastructură și asfalt. Lumea dorește apartamente. La 50-60 mp utili ar costa aproximativ 38.000 euro, aceasta este suma pe care o vor da pentru un apartament. O casă s-ar putea să coste ceva mai mult, ce-i drept.
Este promenada din Năvodari un punct de atracție pentru turiști?
Eu sunt foarte încântat de cum a ieșit chiar dacă mai sunt probleme. Voi încerca să nu existe nici un chioșc care să strice ideea de promenadă. La Năvodari încerc să găsesc soluții prin calea dialogului.
Dacă ar fi să puneți un deget pe harta orașului, care ar fi cartea de vizită a Năvodariului?
Clar, zona de litoral, ea aduce mulți turiști. Legea permite anumite tipuri de lucrări și pe timpul sezonului. Este reglementată prin hotărâre de Consiliu Local. De vineri și până luni nu se lucrează sub nici o formă. În cursul săptămânii se fac lucrări care nu produc zgomote insuportabile. Ține și de bunul simț. De multe ori am dat amenzi celor care nu respectau hotărârea. Zona de litoral este cea mai atractivă. Mă bucur că vin foarte mulți familiști.
Cum stați cu banii, are primăria Năvodari fonduri pentru salarii până la sfârșitul anului?
Nu există să nu avem bani de salarii, deși anul acesta am luat cei mai puțini bani. Dacă acum 4-5 ani primeam 9 milioane de lei din cote defalcate de TVA, acum primim zero.
Ați cerut explicații?
A fost un excedent în 2016, aveam niște bani. O primărie trebuie să aibă bani pentru lucrări, sumele nefolosite pentru proiectul respectiv devine excedent pentru anul următor, dar suma nu a fost cheltuită.
Să înțeleg că ați lucrat cu ce bani ați avut ? Nu ați făcut împrumuturi?
Am lucrat pe ce am avut, nu am nici un împrumut, Aqua parcul va fi considerat neeligibil. Da, avem un împrumut pe care îl vom da înapoi, Vreau, dacă va fi nevoie ca acest Consiliu să împrumute bani doar pentru Școala Nr 3.
Domnule primar, ați avut probleme cu constructorii, legat de proiecte?
Am avut probleme și avem legat de drumul E 60, cel care este spre Lumina-Ovidiu. Am avut noroc că nu au fost contestații, cei care au câștigat, dar nu am încercat să ne grăbim am făcut lucrările cu oameni calificați.
Dar lucrări de mântuială ați avut?
Da, am avut începând de la Piața de Pește, la.. toate. Dacă societatea română are o problemă, aceea este că societățile comerciale nu își pot menține oferta făcută inițial. Nu au oameni, au fost în insolvență, au luat proiectul, au murit, nu au utilaje. Legea le permite acest lucru.
Care sunt perspectivele orașului pentru următorii 100 de ani și care sunt oamenii emblematici?
Orașul nostru are figuri marcante, nu am avut vârfuri dar am avut o echipă a orașului, din care fac parte și Vasile Coman, prof de limba română, preotul paroh Vasile Vasile, Laurențiu Duță și alți cetățeni de onoare ai orașului, precum Petrică Lungu, Adrian Lungu, Stere Sponte, Talapan Viorel, Camelia Harton, ei sunt personalități ale orașului nostru. Anul acesta nu am mai avut cetățeni de onoare, dar asta nu înseamnă ca nu pot face până la finalul anului. Acest oraș a plecat de la stadiul de sat pescăresc, apoi a fost declarat comună, în perioada comunistă, în 1968, a devenit oraș industrial. Noi, am dat altă conotație orașului, turismul, de aceea am primit statutul de stațiune belneo, stațiune turistică. Orașul este în continuă schimbare, avem potențial, va atrage oameni cu bani dar și oamenii romantici. Avem două lacuri, un canal și o mare. Începem cu malul mării, lacul Tașaul, Siutghiol.
Am ajuns și la final, domnule primar. Trebuie să ne spuneți cine este Omul centenar al orașului Năvodari?
Din punctul nostru de vedere, Laurențiu Duță este cel mai cunoscut năvodărean, este un familist convins, artist desăvârșit, este iubit, este cel mai cunoscut dintre noi, ne mândrim cu el. Dar asta nu înseamnă că ceilalți cetățeni de onoare sunt mai prejos ca Laurențiu Duță, dar pe el, toată România îl știe.
V-ați gândit să derulați un parteneriat pentru dezvoltarea unui proiect artistic, o școală de muzică la Năvodari, de ce nu?
Eu îmi doresc să discut cu el pe această temă și îl voi sprijini dacă solicită acest lucru. Anul acesta am rugat toate societățile care sunt pe malul mării să difuzeze imnul orașului Năvodari. Acest imn a fost compus de Laurențiu.
Citește și:
Interviuri live Karacoyun, Satul negru sau Năvodari în anul Centenarului. În 1968 se profila perspectiva industrială și primea statut de oraș. Din 2013 este stațiune balneoclimaterică (galerie foto + documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii