Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inundaţiile, tratate de 10 ani cu indiferenţă Răspunsul ABADL către Primăria Valu lui Traian - la sfânta... „rectificare bugetară“ (galerie foto + document)

ro

21 Aug, 2014 00:00 3900 Marime text
Inundaţiile create de ploile abundente care au năvălit peste judeţul Constanţa la sfârşitul săptămânii trecute au răvăşit multe dintre gospodăriilor localnicilor de la Valu lui Traian. Aici, sâmbătă noapte, apa a căzut în valuri, astfel că inclusiv luni se acţiona pentru scoaterea apei din curţile oamenilor. În Valu lui Traian, rigolele au fost astupate de mâlul adus de viitură, în timp ce trei case şi alte aproximativ 60 de curţi au fost inundate. Printre curţile inundate s-a numărat şi cea a locuinţei primarului din Valu lui Traian, Florin Mitroi.

100 de litri într-o singură noapte

În numai două ore de ploi torenţiale, la nivelul municipiului Constanţa s-au înregistrat cantităţi de precipitaţii de 74 l/mp, iar în localitatea Valu lui Traian, de 100 l/mp, cantitate normală pentru o perioada de trei luni! Încă de la ora 2.00 dimineaţa, şeful autorităţii locale s-a aflat la sediul Primăriei Valu lui Traian pentru a gestiona situaţia. „La 2.00, când a început să tune şi să fulgere, am ieşit din casă, am venit la Primărie. Am sunat poliţistul de serviciu. L-am chemat pe şeful de la Gospodărire, pe viceprimar, pe oamenii din Primărie şi am început să ne organizăm pentru a evita problemele. Simţeam că vor fi probleme. Am fost în măsură să gestionăm situaţia. Au luat legătura cu Prefectura, cu reprezentanţii CJC, cu ISU Dobrogea. Toţi au fost alături de noi. Un sprijin important am primit din partea RAJA“, a declarat ieri primarul Florin Mitroi. Şeful autorităţii locale a adăugat că echipa RAJA a intervenit sâmbătă, de la ora 4.00 dimineaţa, cu cinci motopompe, iar acţiunea a continuat şi duminică pe timpul zilei. Duminică, la ora 10.00, în Valu lui Traian se intervenea pentru decolmatarea rigolelor astupate de mâl în urma furtunii. În acest sens, pompierii acţionau pe străzile Traian, Republicii, Bisericii, Bălcescu şi Mureşului cu o autospecială de la Detaşamentul de Pompieri Constanţa Palas. La acţiune a participat atât viceprimarul din Valu lui Traian, cât şi primarul Florin Mitroi. În urma ploilor torenţiale, staţia de pompare numărul 4 din comună a fost inundată, iar pentru igienizarea staţiei, dar şi pentru reparaţiile necesare la motoarele pompelor, a fost necesară întreruperea alimentării cu apă până luni, la ora 12.00.

Lucrări tergiversate vreme de 10 ani 

Încă din anul 2005, un canal ce traversează Valu lui Traian şi oraşul Murfatlar dă bătăi de cap localnicilor din comună. Autorităţile locale spun că fac tot posibilul de a întreţine şi de a decolmata cursul de apă, însă lucrările care sun necesare aici sunt de mai mare amploare. Furtuna de la sfârşitul săptămânii trecute a scos la iveală probleme a căror rezolvare trenează de mai mulţi ani. Canalul la care se face referire traversează localităţile Valu lui Traian şi Murfatlar şi ajunge în Canalul Dunăre - Marea Neagră, de el fiind răspunzători nu doar aleşii locali de la Valu lui Traian, ci şi cei de la Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL).
 
„Pe scurt, povestea recentă a canalului începe astfel: în 2010, Primăria Comunei Valu lui Traian a solicitat de la Apele Române finanţare pentru realizarea unor lucrări de consolidare, reamenajare şi reabilitare a canalului colector din Valea Seacă. Acesta, din trei în trei luni, când plouă, devine neîncăpător şi stăm cu emoţia că se va inunda localitatea. Noi, la nivelul Primăriei, facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a preveni aceste lucruri şi pentru a împiedica fenomenul, dar uneori acest lucru ne depăşeşte. De fiecare dată suntem puşi să aşteptăm următoarea rectificare bugetară, dar mereu banii întârzie să apară“, a declarat viceprimarul localităţii, Iulia Frăţilă.

Un lung şir de scrisori cu acelaşi răspuns: „la rectificarea bugetară“

Ultima notificare către Apele Române şi Ministerul Mediului şi Pădurilor înaintată de Primăria Valu lui Traian spre ştiinţa ABADL este datată 18 august 2014. Prin documentul semnat de primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, administraţia publică locală revine cu „solicitarea de a ne sprijini cu alocarea sumelor necesare începerii acestor lucrări, cel puţin pentru realizarea unor podeţe dimensionate corespunzător, podeţe ce vor permite scurgerea corespunzătoare a apelor colectate în urma precipitaţiilor abundente“, se arată în ultima notificare către instituţiile abilitate. Aceştia amintesc de faptul că, „în pofida faptului că administraţia publică locală a lucrat neîncetat de la jumătatea anului 2004 şi până în prezent la adâncirea, curăţarea şi întreţinerea permanentă a canalului colector, sunt necesare lucrări de dalare şi modernizare ale acestuia, în măsura în care pe parcursului ultimilor 7 ani localitatea a fost lovită de inundaţii - calamităţi naturale - ce au produs pagube semnificative în rândul locuitorilor“, precizează aleşii locali de la Valu lui Traian.
Ultima solicitare înaintată Ministerului Mediului şi Pădurilor, Agenţiei Naţionale a Apelor Române şi spre ştiinţa ABADL este datată 15 iulie, în care administraţia locală solicită, din nou, atenţia autorităţilor şi sprijinul „prin includerea la finanţare a proiectului «Amenajarea cursului de apă Valea Seacă colector, în localitatea Valu lui Traian din judeţul Constanţa»“, solicitare la care, potrivit viceprimarului Iulia Frăţilă, „s-a primit aceeaşi replică: «la viitoarea rectificare bugetară», potrivit răspunsului formulat de Apele Române pe 31 iulie anul curent“.
 
„În condiţiile date, dacă o simplă dalare şi amenajare a unui curs de apă de câţiva kilometri este tergiversată şi amânată atâţia ani, în condiţiile în care lipsa lucrărilor duce la inundarea atâtor gospodării, ne mai mirăm că o autostradă se finalizează într-un sfert de veac?!“, a conchis primarul de la Valu lui Traian, Florin Mitroi.
În secţiunea documente puteţi vedea corespondenţa din ultimul an dintre Primăria Valu lui Traian şi instituţiile statului abilitate să rezolve problema canalului colector.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii