Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invatamantul si reabilitarea drumurilor, prioritatea autoritatilor din Topraisar

ro

12 Mar, 2004 00:00 721 Marime text

Proiecte importante pentru comunitate

Majoritatea unitatilor scolare din comuna au suportat reparatii * La Grupul Scolar Topraisar a fost amenajat un laborator de informatica, dotat cu 24 de calculatoare conectate la Internet * Laboratorul a fost infiintat in cadrul programului "Scoala din mediul rural - izvor de informare si formare europeana" * Scolile generale din satele Topraisar si Movilita sunt incluse intr-un program de modernizare, sustinut de Banca Mondiala * Doua drumuri din satele Biruinta si Movilita vor suporta reparatii in perioada imediat urmatoare * Aici vor fi reabilitati aproape doi kilometri de drum comunal * Valoarea totala a investitiei va fi de aproximativ doua miliarde de lei

Inca din primele zile ale mandatului, primarul din Topraisar, Stelian Gheorghe, si-a propus sa realizeze cat mai multe proiecte de interes pentru comunitate, dar si sa gaseasca surse de finantare pentru investitii. In ceea ce priveste nevoile si cerintele populatiei, acestea sunt diverse, deoarece la nivelul comunei traiesc peste 5.400 de locuitori. Potrivit declaratiilor primarului Gheorghe, pana in prezent, autoritatile locale s-au ocupat, in primul rand, de reabilitarea si modernizarea institutiilor de invatamant din comuna. In acest sens, au fost realizate reparatii la majoritatea scolilor si gradinitelor. "La unitatile de invatamant din comuna au fost schimbate tamplariile, mobilierul, acoperisurile au fost reparate, iar instalatiile electrice si sanitare au fost reabilitate. In plus, in cadrul Grupului Scolar Topraisar a fost amenajat un laborator de informatica unde au fost instalate 24 de calculatoare conectate la Internet, folositoare atat pentru elevi, cat si pentru toti locuitorii doritori", a declarat primarul Stelian Gheorghe. Laboratorul a fost infiintat in cadrul programului "Scoala din mediul rural - izvor de informare si formare europeana", derulat printr-un parteneriat dintre Consiliul Judetean, Prefectura Constanta si Inspectoratul Scolar Judetean. Proiectul a fost bine primit atat de primaria comunei, cat si de cadrele didactice din localitate, care au facut demersurile necesare ca acest program sa devina real la Topraisar. Programul urmareste informarea populatiei din mediul rural despre problemele legate de Uniunea Europeana si legislatia europeana.Totodata, scolile generale din satele Topraisar si Movilita sunt incluse intr-un program de modernizare, care va fi sustinut de Banca Mondiala, in cadrul caruia institutiile de invatamant vor fi modernizate din fonduri nerambursabile. O data cu finalizarea lucrarilor de reabilitare a unitatilor scolare din comuna, primaria va demara si etapa de implementare a centralelor termice in cadrul acestora, astfel incat elevii sa nu mai aiba de suferit, in perioada sezonului rece, din cauza frigului. De asemenea, Primaria si Consiliul Local Topraisar s-au ocupat si de reabilitarea in totalitate a caminului cultural din Movilita, dar si de modernizarea sistemului de iluminat din comuna. In cadrul programului de modernizare a sistemului de iluminat public, primarul Stelian Gheorghe a precizat ca in satul Topraisar au fost montate peste 100 de lampi noi, astfel incat lipsa luminii pe timpul noptii sa nu mai reprezinte o problema pentru comunitate.

Drumurile din Biruinta si Movilita vor suporta reparatii

Primarul localitatii a precizat ca prioritatea acestei perioade o reprezinta reabilitarea a doua drumuri din satele Biruinta si Movilita. "La Biruinta, imediat ce ne va permite timpul, vom repara mai mult de 500 metri din drumul care ajunge la cimitir. In ceea ce priveste satul Movilita, aici vom reabilita 700 metri din drumul care intra de la soseaua nationala in centrul comunei", a mai spus Stelian Gheorghe. Valoarea totala a investitiei va fi de aproximativ doua miliarde de lei. Din aceasta suma vor mai fi reabilitate si doua podete din Biruinta, care duc la vechea localitate Muratan. "Pana in prezent, am refacut mai mult de cinci kilometri de drum din comuna. Mi-au mai ramas insa sase kilometri pe care va trebui sa ii modernizez. Pentru realizarea acestui obiectiv, Primaria si Consiliul Local Topraisar trebuie sa faca tot ceea ce este posibil pentru a gasi surse de finantare, deoarece fondurile bugetului local nu sunt de ajuns", a mentionat primarul Stelian Gheorghe. Alesul din fruntea comunei mai are si alte proiecte importante, printre care cele cuprinse in proiectul national "Anul 2004 - anul colectivitatilor locale". In acest proiect este inclusa si reabilitarea caminului cultural din satul Potarnichea. Acesta necesita repararea capitala a acoperisului care nu a mai suportat modernizari de foarte multi ani. Investitia se va ridica la suma de aproximativ 200 milioane de lei. Tot in acest an urmeaza sa fie rezolvata problema alimentarii cu apa potabila in satul Movilita. Potrivit declaratiilor primarului, aici se va construi, printr-un program guvernamental, un nou sistem de alimentare la standarde europene. Un alt proiect al primariei este acela al realizarii unor vestiare necesare pentru activitatea sportiva de la nivelul comunei. Astfel, fostul grup sanitar din cadrul Grupului Scolar Topraisar va fi transformat in vestiar, pentru a servi sportivilor. "Ideea a venit deoarece acesta se afla in imediata apropiere a terenului de fotbal al scolii si, pana in prezent, elevii s-au plans de inexistenta unor vestiare", a adaugat Stelian Gheorghe.

8 Martie, sarbatorit de aproape 800 de femei

Mai mult decat orice, 1 Martie si 8 Martie sunt doua momente de liniste "sponsorizate" de ghiocei si de femei. In aceste zile, femeia este apreciata mai mult decat oricand. Ziua Femeii a reprezentat si pentru administratia locala din comuna un prilej pentru a demonstra ca reprezentantele sexului frumos sunt apreciate si ocupa un rol important in viata comunitatii. In acest sens, in data de 8 martie Primaria si Consiliul Local au organizat o serie de manifestari dedicate femeilor din cele patru sate arondate comunei. "Aproape 800 de doamne si domnisoare din Topraisar au sarbatorit Ziua Femeii in toate caminele culturale din comuna. Prezent la manifestari, am fost impresionat de modul cum femeile din aceasta parte a judetului au stiut sa se distreze, fara a crea momente neplacute. Am inteles ca asa cum stiu sa munceasca in fiecare zi a anului, reprezentantele sexului frumos stiu sa se si distreze de ziua dedicata lor. Totodata, acest eveniment a fost unul deosebit, dar si cel mai de anvergura, organizat in ultimii zece ani in comuna", a subliniat primarul din Topraisar. Aceste petreceri organizate pe 8 martie nu au fost singurele "gesturi" de apreciere ale autoritatilor locale pentru femei. Inca din primele zile ale lunii, la nivelul localitatii s-au impartit felicitari, martisoare, dar si urari de fericire, sanatate si ganduri bune.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii