Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ion Soare a trecut la treaba inca din prima zi a mandatului sau

ro

09 Jul, 2004 00:00 836 Marime text

Cogealac - o localitate de care se va auzi mult mai des

Noul primar al comunei Cogealac doreste sa ofere concetatenilor sai o viata mai buna * Alimentarea cu apa reprezinta o prioritate pentru Ion Soare * Scolile vor fi igienizate si vor fi achizitionate cantitatile de combustibil necesare incalzirii pe tot parcursul iernii * Localitatea va beneficia de "Zilele comunei Cogealac"

Data de 20 iunie a reprezentat momentul schimbarii pentru locuitorii comunei Cogealac. Aici, localnicii l-au sanctionat pe fostul primar Marin Corcodel si au decis ca cel mai indreptatit sa le reprezinte interesele in urmatorii patru ani este liberalul Ion Soare. Dupa finalizarea alegerilor, s-a stabilit si noua componenta a Consiliului local si a fost ales viceprimarul localitatii. Astfel, in urma dorintelor localnicilor, Consiliul Local Cogealac este format din reprezentantii a patru formatiuni politice, respectiv cinci consilieri sunt reprezentantii PNL, tot cinci consilieri are si PSD, in timp ce PD are trei reprezentanti, iar PRM a obtinut doar doua posturi de consilieri locali. In ceea ce priveste postul de viceprimar, acesta a fost obtinut de Constantin Fantana, reprezentantul PD. Inca din prima zi de lucru, noul primar al comunei Cogealac a trecut la treaba. In opinia acestuia, "nu trebuie pierduta nici o clipa pentru a pune in practica programele propuse in timpul campaniei electorale, obiective care trebuie rezolvate urgent". In prima zi de lucru, primarul Ion Soare a dispus demolarea unei cladiri dezafectate care reprezenta un real pericol pentru copiii comunei. De peste sase ani de zile, in curtea scolii din satul Fantanele exista o magazie dezafectata, care reprezenta un pericol pentru copiii care se jucau prin zona, intrucat in orice moment tavanul si peretii se puteau prabusi peste elevi. In timpul mandatului vechiului primar, acest obiectiv nu a reprezentat o prioritate, drept pentru care nimeni nu s-a interesat de soarta acestei cladiri. Pentru a evita orice risc, primarul Ion Soare a dispus de urgenta demolarea magaziei, inainte de a se produce o tragedie. Pana la sfarsitul zilei, a disparut orice urma a vechii cladiri. Ion Soare a continuat in acelasi ritm alert. In zilele urmatoare s-a trecut la efectuarea lucrarilor de igienizare si curatare a comunei. Mai exact, a fost curatat cimitirul din Cogealac, cimitir care se afla intr-o stare jalnica. Lucrarea a fost efectuata cu ajutorul persoanelor incadrate in baza legilor 416 si 76, care stipuleaza ca angajatii au obligatia sa presteze un numar de ore de munca in folosul comunitatii. A urmat scoala din Cogealac, obiectiv care, in ultimii ani, a devenit umbrit de vegetatie. Acum zona a fost luminata, iar scoala a capatat o alta infatisare. Centrul comunei Cogealac a fost si el supus unui proces de igienizare. Zona cea mai reprezentativa a comunei a capatat in acest moment un alt aspect.

Pregatiri pentru sezonul rece

Pentru perioada urmatoare, primarul Ion Soare intentioneaza sa demareze lucrarile de igienizare a unitatilor de invatamant de pe raza comunei, astfel incat la inceputul noului an scolar acestea sa corespunda cerintelor si sa beneficieze de autorizatie de functionare. Totodata, noua administratie publica locala va fi interesata de achizitionarea cantitatilor de combustibil, necesar in sezonul rece pentru incalzirea scolilor si gradinitelor de pe raza comunei Cogealac. O alta dorinta a primarului Ion Soare este ca la toamna, in momentul inceperii noului an scolar, copiii din familiile defavorizate, cu posibilitati materiale reduse, vor fi ajutati. Mai exact, pentru ei vor fi pregatite pachete cu rechizite care sa ii ajute pe copii in viitorul an scolar. La fel de importanta este, in opinia primarului Ion Soare, si problema alimentarii cu apa a comunei Cogealac. De aceea, se intentioneaza urgentarea desfasurarii acestui program. Noul primar preconizeaza ca, in aproximativ trei luni, in localitate vor demara lucrarile de pietruire a drumurilor. In acest moment se afla in plina desfasurare pregatirea documentatiei necesare accesarii acestui program. In cadrul acestui program vor fi pietruite drumuri de pe intreaga suprafata a comunei.

Urmatorii patru ani vor aduce schimbari radicale

Tot o prioritate pentru perioada urmatoare este si finalizarea lucrarilor la reteaua de iluminat public stradal, care trebuie pusa la punct. Pentru a contribui la confortul locuitorilor comunei, se va cauta cea mai buna varianta pentru a cumpara un autobuz sau un microbuz care sa realizeze transportul localnicilor atunci cand este cazul. Un alt deziderat pentru urmatoarea perioada este si introducerea sistemului de alimentare cu gaze in comuna. Pentru ca in localitate sa se poata desfasura activitati culturale, si nu numai, se va urmari renovarea caminelor culturale din toate satele. Domeniul sanatatii constituie un sector in care nu s-a investit nimic in ultimii ani, lucru ce a afectat sistemul sanitar din zona. Localnicii nu beneficiaza de asistenta medicala corespunzatoare. Din acest motiv, Ion Soare va cauta sa rezolve aceasta problema prin infiintarea unui centru sanitar permanent. In ceea ce priveste terenul de sport din comuna, acesta va fi modernizat si dotat corespunzator, astfel incat tinerii sa aiba un loc in care sa-si petreaca timpul liber. Tot la acest capitol se vor gasi solutii pentru infiintarea unei echipe de fotbal care sa reprezinte comuna la competitii. Sectorul agricol va fi si el prioritar pentru Ion Soare. El isi propune sa aduca in comuna firme producatoare de seminte si utilaje agricole, care sa ofere agricultorilor din zona anumite facilitati cu ajutorul carora sa se dezvolte acest sector. Reteaua de irigat va fi refacuta si va fi mentinuta in functiune astfel incat locuitorii comunei Cogealac sa poata iriga atunci cand considera ca este nevoie. Tinerii din localitate si, in special, tinerele familii vor fi sprijiniti pentru construirea de locuinte. Ei vor primi loturi de teren pe care sa-si poata construi locuinte. Pe raza comunei, mai exact in satele Cogealac, Fantanele, Tariverde, Ramnicu de Sus, Ramnicu de Jos si Gura Dobrogei, se afla sapte biserici, unele dintre ele datand de mai bine de o suta de ani. Cu toate ca sunt importante si reprezinta o bogatie pentru comunitate, nici una dintre ele nu a fost pictata. De aceea, noul primar intentioneaza sa aloce fonduri si in cel mai scurt timp sa demareze pictarea lacasurilor de cult. Paralel cu aceste activitati, Ion Soare intentioneaza sa le ofere localnicilor comunei Cogealac si momente de relaxare. Tocmai de aceea se lucreaza la un plan pentru a organiza pentru prima data pe raza localitatii "Zilele comunei Cogealac". "Comuna noastra este o localitate cu traditie, in care convietuiesc multe nationalitati care si-au pastrat obiceiurile si traditiile nealterate. Pentru toti intentionam sa organizam o zi de sarbatoare. Dorim ca la aceste manifestari sa antrenam toata populatia comunei, de la cei mai mici pana la cele mai inaintate varste", a conchis primarul Ion Soare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii