Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:50 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istria si Mihai Viteazu, doua zone cu potential turistic si agricol

ro

07 Jan, 2005 00:00 1008 Marime text

Seful administratiei publice locale din Istria este interesat de soarta tinerilor * In centrul localitatii au fost puse bazele unui parc unde vor fi construite o gradinita, o biblioteca si mai multe locuri de joaca pentru micuti * La Bai Nuntasi se vor construi o baza de tratament si mai multe zone de agrement * In ciuda situatiei financiare dificile cu care s-a confruntat comuna Mihai Viteazu, au fost totusi finalizate mai multe obiective * Comuna beneficiaza de programul Sapard #

Din vara anului 2004 comuna Istria are o noua conducere. Inca de la investirea in functie, primarul Ioan Herdean si-a propus sa schimbe aspectul comunei. Cea mai importanta preocupare a sefului administratiei publice locale este de a oferi tinerilor comunei locuri in care sa isi poata petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut. Tocmai de aceea, in centrul localitatii au fost puse bazele unui parc unde vor fi construite o gradinita, o biblioteca si mai multe locuri de joaca pentru micuti. Deja aici sunt turnate dalele pentru aleile ce vor strabate parcul, iar din primavara vor demara lucrarile de constructie a gradinitei si a bibliotecii comunale. Un alt proiect al administratiei locale ce a fost finalizat in anul abia incheiat a fost si acela al reabilitarii si extinderii sistemului de iluminat public, atat pe strazile principale, cat si pe cele secundare. Pe parcursul vacantei de vara, seful administratiei publice locale s-a ocupat de crearea conditiilor optime de studiu pentru elevii comunei. Atunci scolile au suportat lucrari de igienizare si salubrizare. Mai mult decat atat, scoala din satul Nuntasi a fost renovata si a fost racordata la sursa de apa, ceea ce a facut ca pentru prima data aceasta unitate de invatamant sa primeasca autorizatie de functionare. Primarul Ioan Herdean a facut demersuri din timp pentru a achizitiona necesarul de lemne pentru incalzire. Atragerea investitorilor pentru dezvoltarea unei zone turistice reprezinta o alta preocupare a primarului Herdean. In acest sens, au avut loc intalniri intre oameni de afaceri si autoritatile locale in vederea construirii unor zone de agrement si chiar tratament, cunoscut fiind potentialul namolului de Baile Nuntasi.Conducerea comunei si-a propus sa fie mult mai aproape de localnici. In acest sens, avand in vedere distanta mare intre Nuntasi si Istria, actuala conducere a comunei a reusit sa amenajeze si in satul Nuntasi un spatiu in care zilnic un angajat al primariei este prezent pentru a rezolva solicitarile oamenilor din Nuntasi. In acelasi sat au fost amenajate si un post de politie si un dispensar uman. Anul 2005 va aduce noi realizari pentru comuna, este convins primarul Ioan Herdean.

In Mihai Viteazu au fost pietruiti 16,8 kilometri de drum

In ciuda situatiei financiare dificile cu care s-a confruntat comuna Mihai Viteazu, au fost totusi finalizate mai multe obiective. In urma cu aproximativ un an, in localitate au demarat lucrarile de reabilitare si modernizare a drumurilor comunale prin programul Sapard. Acest proiect era absolut necesar, intrucat atunci cand ploua multe din drumurile comunale deveneau practic impracticabile. Potrivit declaratiei primarului Gheorghe Grameni, "in programul de reabilitare a drumurilor din interiorul comunei au fost pietruiti 16,8 kilometri de drum, atat in satul Mihai Viteazu, cat si in Sinoe. Valoarea totala a lucrarii din cele doua localitati se ridica la 997 de mii de euro si datorita eforturilor autoritatilor locale si demersurilor facute de acestia, proiectul a fost incheiat in termen. In faza finala pe drumurile reabilitate prin programul Sapard a fost turnat un strat de bitum si au fost montate acolo unde era cazul rigole pentru preluarea apelor provenite din ploi", a precizat primarul Gheorghe Grameni.Inca din vara, conducerea comunei a facut eforturi pentru a renova unitatile scolare, astfel incat copiii sa beneficieze de conditii optime pentru desfasurarea orelor de curs. Tot atunci, la scolile din Mihai Viteazu si Sinoe au fost schimbate bancile vechi cu unele noi, moderne. "Aproximativ 80 de banci si 160 de scaune noi au fost achizitionate pentru cele doua scoli. In total, sapte sali de clasa dispun acum de conditii moderne", a subliniat primarul comunei Mihai Viteazu. Inceperea scolii a reprezentat un alt prilej de bucurie. Conducerea comunei, in special primarul Gheorghe Grameni, a alocat fonduri pentru cadouri. Copiii au primit pachete cu rechizite: "Primaria Mihai Viteazu a oferit celor 580 de elevi din comuna cateva rechizite. Astfel, micutii au primit cate doua caiete si doua pixuri care sa ii ajute in procesul instructiv-educativ", a declarat primarul comunei, Gheorghe Grameni. Totodata, scolile au fost pregatite si pentru perioada sezonului rece, fiind achizitionat si combustibilul necesar.Chiar daca planurile administratiei din Mihai Viteazu sunt nenumarate, multe dintre proiectele vizate nu sunt, in acest moment, realizabile din lipsa fondurilor financiare. Astfel, administratia locala se afla in imposibilitate de a realiza tot ceea ce isi doreste pentru comunitate. Unul dintre obiectivele care nu poate fi realizat este reabilitarea Caminului Cultural din satul Sinoe. "In Sinoe a demarat reabilitarea Caminului Cultural. Cladirea a suportat mai multe lucrari de reparatie, a fost schimbat acoperisul, iar tamplaria a fost si ea schimbata. Din lipsa banilor, lucrarile la acest obiectiv au stagnat. Pentru finalizarea reabilitarii mai sunt necesari foarte multi bani, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la aproximativ patru miliarde lei", a afirmat primarul Grameni. Conducerea comunei spera ca anul 2005 sa fie unul mai bun si toate proiectele demarate sa fie finalizate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii