Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Hârşova începe curăţenia de primăvară! Staţiile de desecare, soluţia pentru inundaţiile din oraş

ro

07 Apr, 2016 00:00 2898 Marime text


Vremea bună nu aduce neapărat şi veşti bune. În jurul oraşului Hârşova sunt, la ora actuală, peste 1.000 de hectare inundate prin infiltraţii, problemă pe care administraţia locală încearcă să o rezolve. Agenţii economici şi fermierii hârşoveni care au proprietăţile sub apă sunt disperaţi şi cer administraţiei locale să găsească de urgenţă o soluţie. În acest sens, autoritatea publică locală a contactat Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi a identificat mai multe staţii de desecare, pe care va încerca să le pună în funcţiune pentru a elimina inundaţiile care au afectat grav zona în ultima lună. Cele mai afectate locuinţe se află, în acest moment, la doar câţiva kilometri de oraş, în satul Vadu Oii, situat în nord-vestul judeţului Constanţa.
 
Între timp, pentru că vremea bună şi-a făcut apariţia, autorităţile locale din Hârşova au demarat curăţenia de primăvară.

„În primul rând, ne ocupăm de întreţinerea spaţiilor verzi. Tăiem iarba, toaletăm copacii, curăţăm trotuarele. În atenţia echipelor de curăţenie se mai află zona blocurilor ANL din oraş, zona blocurilor din cartierul Soveja şi zona Grădiniţei Varoş, acestea fiind cele mai afectate de mizerie. De asemenea, echipele de curăţenie vor colecta resturile vegetale de la gospodăriile individuale, dar vor desfiinţa şi depozitele improvizate de gunoi menajer“, a declarat primarul Tudor Nădrag.

 
Campania de curăţenie este asigurată de angajaţii Direcţiei de Confort Urban din cadrul Primăriei Hârşova, alături de angajaţii societăţii deţinute de administraţia locală, respectiv Edil Urban SRL. O mână de ajutor vor da şi beneficiarii de ajutoare sociale din oraş. În aceeaşi ordine de idei, administraţia publică locală lucrează, în această perioadă, la un proiect pe fonduri europene care ar urma să se concretizeze prin creşterea suprafeţelor de spaţii verzi din oraş.
 

„Funcţionarii din subordinea Primăriei Hârşova pregătesc documentaţia pentru acest proiect, ce prevede extinderea spaţiilor verzi cu aproximativ 10.000 de metri pătraţi. Autoritatea locală ar vrea să îl depună pe Axa Prioritară 5.2.: Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban şi revitalizării oraşelor. Nu cunosc încă suma pe care o vom solicita, pentru că nu este gata documentaţia“, a precizat primarul Tudor Nădrag.

 
Alte două proiecte pe fonduri europene, dar aflate încă în etapa de evaluare, au fost depuse de reprezentanţii administraţiei locale în toamna anului trecut. Unul dintre ele vizează reabilitarea celei mai vechi instituţii de învăţământ din oraş, Şcoala Gimnazială „Ion Cotovu“, iar cel de-al doilea are ca obiectiv construirea unui centru de odihnă şi tratament, pentru ca apele termale din oraş să fie valorificate. Cele două proiecte costă 6 milioane de euro fiecare şi sunt depuse, în parteneriat, pe Programul Transfrontalier CBC România - Bulgaria. Cu toate acestea, Primăria şi Consiliul Local nu au primit niciun răspuns până acum.


 
Un alt proiect al administraţiei locale, depus tot pe fonduri europene, vizează reabilitarea şi modernizarea stadionului din oraş. Proiectul a fost depus tot pe axa de finanţare CBC România- Bulgaria. Dacă va primi aviz favorabil pentru finanţare, stadionul, cu o capacitate de 800 de locuri, va avea o cu totul altă înfăţişare. Suprafaţa de joc va fi modificată, băncile din tribune vor fi schimbate, iar vestiarele vor fi reabilitate. Mai mult, şi împrejmuirea stadionului va fi modificată, pentru a nu mai pătrunde oricine pe teren în timpul jocului.
 
Aparatul legislativ din oraşul Hârşova mai are în plan şi un proiect privind atât reabilitarea tramei stradale, cât şi asfaltarea tuturor străzilor din urbe, modernizare care ar urma să se realizeze din fonduri guvernamentale şi europene.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii