Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:26 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Independenta va fi infiintata o cooperativa agricola

ro

02 Jul, 2004 00:00 889 Marime text

Atragerea fondurilor si subventiilor europene, modalitate de dezvoltare economica a comunei

Noua unitate agricola va fi realizata in colaborare cu Camera de Comert a Italiei * Pentru infiintarea acestei cooperative, primarul comunei are consimtamantul a 12 sefi de asociatii din cei 23 existenti la nivelul comunei * In cadrul colaborarii cu specialistii italieni se va pune accent pe acumularea de fonduri europene pentru construirea unui siloz, a unei brutarii si a unei mori * In prezent, se lucreaza la repararea institutiilor de invatamant din comuna * Pentru aprovizionarea cu apa a populatiei, in scurt timp, se va trece la forarea unui put * Un alt put va fi amenajat pentru aprovizionarea scolilor cu apa si pentru ca institutiile scolare sa primeasca avizul necesar de functionare

Din data de 20 iunie, administratia publica a comunei Independenta este condusa pentru inca patru ani de primarul Cristea Gascan. Inca din primele zile ale actualului mandat de primar, Cristea Gascan a demarat mai multe proiecte menite sa imbunatateasca conditiile de trai ale populatiei comunei. In acest sens, unul dintre proiectele aflate in plina derulare la nivelul comunei este acela al reabilitarii institutiilor de invatamant. Potrivit declaratiilor primarului Gascan, in prezent au loc o serie de reparatii curente la toate scolile din comuna. "Pentru ca in aceasta perioada elevii se afla in vacanta, se impune ca institutiile sa fie pregatite corespunzator pentru anul scolar viitor. Astfel, la scoala din satul Movila Verde se lucreaza la amenajarea gardului si speram ca, in cel mai scurt timp, sa primim avizul pentru demararea reparatiilor capitale la scolile din Tufani si Fantana Mare, care urmeaza a fi reabilitate prin programul Bancii Mondiale", a declarat Cristea Gascan. Totodata, primarul comunei Independenta a mentionat faptul ca administratia locala va realiza toate demersurile necesare pentru ca, la toamna, institutiile de invatamant sa isi primeasca elevii in conditii corespunzatoare desfasurarii procesului instructiv-educativ. In opinia sefului administratiei locale, cel mai important pas pentru realizarea acestui demers este acela al obtinerii avizului de functionare a scolilor din comuna. "In acest moment, institutiile scolare de pe raza comunei nu au aviz de functionare si asta pentru ca nu sunt aprovizionate cu apa. De aceea, in scurt timp, in comuna se va incepe forarea unui put special pentru ca scolile sa fie aprovizionate cu apa", a mentionat primarul Gascan. Un alt put va fi realizat in Independenta, pentru ca oamenii nu beneficiaza de apa deoarece mult timp acestia nu au putut sa isi plateasca facturile deosebit de mari la aprovizionarea cu apa potabila. Tot in aceasta perioada se lucreaza si la amenajarea si dotarea Centrului cultural si de formare a tinerilor din mediul rural. Amenajat in cladirea fostului camin cultural, noul centru de resurse umane va fi folosit pentru a completa activitatea scolara. "Acum suntem in negocieri cu specialistii care vor tine cursuri la acest centru, iar in ceea ce priveste amenajarea lui, acum suntem la partea de achizitionare si amenajare a mobilierului si a aparaturii tehnice", a mai spus Cristea Gascan. Amenajarea acestui centru a fost realizata deoarece primarul comunei si-a dorit sa arate ca oameni pregatiti pot exista si in mediul rural, cu atat mai mult cu cat multe personalitati de marca din judet si din tara s-au nascut la tara.

Modalitati de dezvoltare social-economica a comunei

In paralel cu finalizarea acestor programe, administratia locala se va ocupa si de aspectele economice ale comunitatii. "Primaria comunei Independenta asteapta cu deosebit interes aparitia in Monitorul Oficial a Legii cooperatiei, care ne va da posibilitatea sa infiintam o cooperativa agricola. Infiintarea acesteia este singura solutie pentru a pune capat speculei facute de samsari, care realizeaza profituri enorme pe munca celor care nu au spatii de depozitare si, nu in ultimul rand, pentru ca Ministerul Agriculturii a inteles gresit cum trebuie sa se regleze preturile pe piata interna", a subliniat seful administratiei din Independenta. In plus, acesta a precizat ca pentru infiintarea acestei cooperative are consimtamantul a 12 sefi de asociatii din cei 23 existenti la nivelul comunei, in prezent avand aproximativ 8000 de hectare prinse deja in portofoliu. Cooperativa urmeaza a fi infiintata in colaborare cu Camera de Comert din Italia, in cadrul unui schimb de experienta si de ajutor pentru administratia comunei. "Cel tarziu saptamana viitoare vom participa la o discutie pe probleme de dezvoltare agricola cu o delegatie a Camerei de Comert din Italia, in cadrul careia vom stabili modalitatile concrete de asociere si de finantare imediata a activitatii viitoarei cooperative", a mai spus primarul Gascan. In cadrul colaborarii cu specialistii italieni se va pune accent pe acumularea de fonduri din Comunitatea Europeana pe baza de proiecte, ceea ce va duce la construirea unui siloz, a unei brutarii si a unei mori, toate acestea fiind necesare valorificarii superioare a productiei de pe cele 12.000 hectare de teren extravilan. "Sper ca aderarea la Uniunea Europeana sa ne gaseasca foarte pregatiti pentru a putea atrage toate fondurile si subventiile posibile, acestea reprezentand singura modalitate de finantare adevarata si singurul mijloc de supravietuire a agriculturii constantene si, nu in ultimul rand, cea mai potrivita solutie de imbunatatire a nivelului de trai al comunitatii", a conchis primarul Cristea Gascan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii