Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Poarta Alba, autoritatile locale fac eforturi pentru ca ploile sa nu mai produca inundatii

ro

30 Jul, 2004 00:00 629 Marime text

Programul SAPARD va fi finalizat in termen

Toata comuna a fost supusa lucrarilor de igienizare, care au fost realizate cu ajutorul echipelor de lucru formate din beneficiarii Legii 416 * In prezent, si caminul cultural din localitate este in renovare * Institutia nu a mai fost reabilitata de mai bine de 30 de ani si se afla intr-o avansata stare de degradare * Programul SAPARD se apropie de final * In proiect este prevazuta amenajarea unor rigole care sa preia apele pluviale * In acest fel vor fi evitate inundatiile

La inceputul lunii iulie, la nivelul comunelor din judetul Constanta a fost lansat proiectul "Caravana estivala, judetul Constanta, gazda vacantelor". Manifestarea se concretizeaza intr-un un concurs al autoritatilor locale pentru promovarea si dezvoltarea potentialului turistic al judetului Constanta. Rolul acestui proiect este acela de a antrena toate asezarile din judet la o activitate de modernizare si curatenie, activitate care va avea ca rezultat schimbarea aspectului comunelor. Cu mult inaintea lansarii acestui proiect, primarul comunei Poarta Alba, Nicolae Sant-Ion, a demarat la nivelul comunei o actiune de acest gen. In acest sens, au fost supuse renovarii mai multe institutii publice din localitate, iar parcul din Poarta Alba a fost reamenajat. Toata comuna a fost supusa lucrarilor de igienizare, lucrari care au fost realizate cu ajutorul echipelor de lucru formate din beneficiarii Legii 416. Au fost realizate lucrarile de zugravire a bordurilor, copacilor si gardurilor din localitate, toaletarea copacilor, amplasarea unor cosuri de gunoi in interiorul localitatilor, dar si pe drumurile ce leaga satele arondate comunei. Dat fiind faptul ca satul Galesu si cartierul Via se intind pe suprafete mari, primariei ii revine sarcina sa asigure si curatenia pe aceste sectoare de drumuri. Tot in grija primariei revine sarcina de a asigura curatenia si pe sectoarele DN 22C ce duce pana la iesirea din comuna spre Castelu, dar si pe DJ 228, ce duce spre Penitenciarul Poarta Alba.

Invatamantul si cultura sunt prioritare

Inca din primul mandat, primarul Nicolae Sant-Ion a acordat o atentie deosebita sectorului educational si culturii. Dupa ce au fost finalizate lucrarile de reabilitare a Scolii generale nr.1, acum se apropie de final lucrarile de renovare a unui alt obiectiv. Reparatia institutiei de invatamant a fost realizata de primaria localitatii, cu sprijinul programului derulat de Banca Mondiala. In cadrul programului au fost vizate reparatia structurii de rezistenta a scolii, precum si tavanele si pardoselile institutiei. De asemenea, mobilierul vechi a fost schimbat cu unul nou, modern. In ceea ce priveste structura de rezistenta a cladirii, primarul Sant-Ion a mentionat ca aceasta avea nevoie sa fie reabilitata deoarece scoala are o vechime de peste 112 ani. Totodata, a fost reabilitat si acoperisul cladirii, care se afla intr-un stadiu mare de degradare, costurile reparatiei fiind suportate de Consiliul Local. Tot din fondurile consiliului au fost schimbate si geamurile si usile din lemn ale institutiei, cu unele din termopan. In ceea ce priveste contributia institutiei internationale, aceasta a reparat cladirea pe o suprafata de 700 mp, restul de pana la 1050 mp fiind realizat din fondurile bugetului local. In prezent, si caminul cultural din localitate este in renovare. Institutia nu a mai fost reabilitata de mai bine de 30 de ani si se afla intr-o avansata stare de degradare. Pentru reabilitarea cladirii autoritatile locale au alocat deja aproape 500 milioane de lei din fondurile bugetului local. In acest moment, lucrarile se apropie de final. In opinia primarului, aproximativ 70% din vechea cladire a fost reparata. A fost schimbat acoperisul, interiorul a fost renovat si au fost montate geamuri si usi termopan. Primarul Nicolae Sant-Ion doreste ca institutia sa fie redata circuitului cultural. In opinia sa, datorita faptului ca lucrarea a fost realizata cu forte proprii, s-a reusit reducerea costurilor. Daca aceasta lucrare ar fi fost realizata cu o firma, costurile s-ar fi ridicat la aproximativ doua miliarde de lei, insa cu forte proprii lucrarea nu a depasit 800 milioane lei. Pentru perioada urmatoare, Primaria si Consiliul Local Poarta Alba au in vedere construirea unei biserici in satul Nazarcea (Galesu). "In momentul de fata, suntem in faza de proiect si dorim ca, pana la sfarsitul toamnei, lucrarea sa fie finalizata deoarece cele aproximativ 120 de familii au nevoie de un lacas de cult in localitate", a adaugat primarul din Poarta Alba. Pentru construirea bisericii au fost deja gasiti sponsori, majoritatea fiind locuitori instariti din satul Galesu, care s-au oferit sa contribuie la ridicarea lacasului de cult.

Programul SAPARD este in termen

In acelasi timp, autoritatile locale sunt preocupate sa finalizeze si celelalte obiective incepute in localitate, care sunt in plina derulare. Printre acestea se numara proiectului SAPARD privind reabilitarea drumurilor comunale de la nivelul localitatii Poarta Alba. Potrivit declaratiilor primarului Nicolae Sant-Ion, in comuna se vor pietrui aproximativ 12 kilometri de drumuri, ceea ce reprezinta 80% din lungimea totala a tronsonului stradal comunal. In acest moment, programul decurge normal, cu mici exceptii. In cursul saptamanii trecute, cu ocazia unor ploi au fost inregistrate unele deficiente. Insa, in opinia primarului, acestea vor disparea o data cu finalizarea lucrarii. Mai exact, in momentul construirii Canalului Dunare - Marea Neagra, pamantul scos de acolo a fost depozitat in partea de est a localitatii, in zona viilor, cunoscut sub denumirea de "La nuci". Tot atunci, in spatele caselor exista un canal de protectie care prelua apele pluviale si le deversa intr-un alt canal care, la randul sau, se varsa in Canal. Cu timpul, pamantul a astupat acest canal si, in acest moment, apele provenite din ploi curg spre sat, existand riscul producerii unor inundatii. De aceea, acum, impreuna cu echipa care lucreaza la programul SAPARD sunt luate masuri pentru evitarea acestei situatii. In opinia primarului Nicolae Sant-Ion, "prin programul SAPARD este prevazuta amenajarea unei rigole de scurgere pentru preluarea apelor pluviale care sa le deverseze in alta rigola pe DN 22C. Acum se lucreaza la amplasarea acestor rigole, care vor preveni aparitia situatiilor de acest gen. Adica, in momentul in care va ploua abundent, nu va mai exista riscul aparitiei inundatiilor", a precizat alesul comunei Poarta Alba.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii