Legea Alegerilor Locale împarte primarii constănţeni în două tabere „Nu admit ca un parlamentar ruginit să limiteze mandatele“
Legea Alegerilor Locale împarte primarii constănţeni în două tabere: „Nu admit ca un parlamentar ruginit
29 Jan, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2905
Marime text
Membrii comisiei speciale pentru elaborarea Codului Electoral s-au întâlnit, ieri, în prima şedinţă. Prima rundă de dezbateri şi negocieri au avut-o cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale. Programul comisiei care va elabora noile legi în baza cărora vor fi aleşi viitorii parlamentari, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, preşedinţi de ţară şi chiar europarlamentari începe cu legea alegerilor locale şi se termină cu legea alegerilor prezidenţiale. Legea pentru desemnarea aleşilor locali - 67/2004 - a fost prima care a intrat în atenţia Comisiei Parlamentare de Cod Electoral, context în care PNL a afirmat că va susţine în Parlament ca alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene să se facă prin două tururi de scrutin. Decizia partidului nu este susţinută însă şi de o parte a aleşilor locali liberali, dar nici de cei din alte partide.
La polul opus, liderii PSD au anunţat că doresc menţinerea actualului sistem de alegere a primarilor, dar că optează pentru operarea unor modificări la alegerea şefilor de consilii judeţene, fără a preciza care vor fi acestea.
Reprezentanţii partidelor politice urmează să facă propuneri în privinţa principiilor la legea alegerilor administraţiei publice locale până în 10 februarie, iar până la 15 februarie, vor fi făcute propunerile pentru celelalte legi electorale. Din comisa de Cod Electoral face parte şi senatorul de Constanţa Puiu Haşotti.
Propunerile de modificare a Codului Electoral prin care edilii-şefi vor fi aleşi după disputarea a două tururi de scrutin îi contrariază pe actualii şefi de administraţie publică locală. În prezent, atât primarii, cât şi preşedinţii de consilii judeţene îşi câştigă mandatul dacă au obţinut cele mai multe voturi în primul tur de scrutin. În caz de egalitate, se califică în turul al doilea primii doi clasaţi. În timp ce unii primari sunt de părere că ar fi democratic să fie organizate două tururi de scrutin, alţii susţin că organizarea turului doi este un motiv în plus de... stres.
Un singur tur ar aduce beneficii primarilor deja în funcţie
Alegerea reprezentanţilor administraţiei publice locale într-un singur tur nu este o idee acceptată de toată lumea, deoarece acest lucru i-ar avantaja în mod considerabil pe primarii care sunt deja în funcţie şi care candidează pentru un nou mandat. „Democratic mi se pare să fie organizate două tururi pentru alegerea primarului şi a preşedintelui de consiliu judeţean. Nu cred că este deloc onorabil pentru un ales local sau judeţean să ajungă în fruntea instituţiei fiind votat de 20% dintre alegători, chiar dacă are cele mai multe voturi dintre toţi candidaţii. Diferenţa de voturi dintre primii doi clasaşi poate fi foarte mică şi atunci nu ar fi legitim ca cel ce are câteva voturi în plus să devină reprezentantul unei comunităţi. Abia la al doilea tur se văd rezultatele adevărate ale competiţiei“, a declarat Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera, care a înregistrat încă din primul tur al alegerilor din 2012 o victorie zdrobitoare, obţinând peste 96% din voturi.De aceeaşi părere este şi primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, care consideră că această măsură trebuie extinsă, subliniind că rezultatele primului tur desemnează în funcţia de primar pe „cel mai iubit“ candidat al electoratului. Acesta lămureşte însă faptul că cea mai mare diferenţă dintre cele două tururi de scrutin este dată de gradul de implicare a partidelor politice în campania electorală. „Primul tur presupune că acel candidat care primeşte cele mai multe sufragii este declarat primar. Asta înseamnă că se merge pe sistemul unei competiţii uninominale pure, din care cel mai bun dintre toţi cei care s-au aliniat la start este declarat primar. Şi încă ceva: dacă în cel de-al doilea tur, principalul contracandidat este de la PSD, credeţi-mă că atunci ar fi infernal. Personal, mi-e indiferent dacă alegerile se fac dintr-un tur sau din două, dar al doilea tur ar implica mai multe cheltuieli“, a adăugat gospodarul-şef.
Gheorghe Moldovan - „Între cele două tururi, campania este mai agresivă“
„Propunerea este un pic vicleană. Dacă primarii cu vechime pe funcţie îşi doresc să fie organizate alegerile într-un singur tur, ceilalţi vor răspunde că este de preferat să fie organizate două tururi. Din punct de vedere democratic, personal, consider că este mai bine să fie organizate două tururi, privind aspectul economic, ar fi mai puţine costuri dacă totul s-ar termina din primul tur. În plus, între cele două tururi, campania este mai agresivă, se fac înţelegeri între unii candidaţi, iese o luptă. Poate că ar fi mai bine ca totul să se termine ca şi până acum, într-un singur tur“, este de părere primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan.„Nu sunt în măsură să spun care ar fi cea mai bună opţiune, însă un lucru este cert: aşa cum se decide să se organizeze alegerile pentru aleşii locali şi pentru preşedintele de consiliu judeţean, în acelaşi mod trebuie aleşi şi senatorii şi deputaţii. Aşa ar fi democratic. Democraţia şi voinţa oamenilor nu se măsoară cu unităţi de măsură diferite. Personal, cred că ambele variante de vot sunt democratice, dar în turul doi, de obicei, se face loc pentru aranjamente şi manipulări. De cele mai multe ori, cel care are mai multe voturi în primul tur va avea şi în ultimul tur, dar eu existat şi surprize“, a explicat edilul-şef de la Techirghiol, Adrian Stan.
În ceea ce priveşte alegerile dintr-unul sau din două tururi, primarul comunei Seimeni, Lucian Blaj, consideră că, în cazul în care alegerile s-ar face într-un singur tur, economiile la buget ar fi considerabile. „Pe de altă parte însă, nu este tocmai onorant să devii primar, reprezentantul unei comunităţi, şi să fii preferat de 20% dintre alegători, iar principalul contracandidat, de 19,99% dintre oameni. Mai corect ar fi să fie două tururi, dar, de obicei, în special în cazul comunelor, oamenii au din start un favorit, pe care îl votează nu datorită partidului, ci ca om. Lucrurile în mediul rural în general nu se schimbă de la o săptămână la alta, decât dacă intervin unele jocuri murdare“, a spus Lucian Blaj.
„La alegeri, ca la Olimpiadă“
Şi primarul comunei Independenţa, Cristea Gâscan, consideră că alegerea primarului dintr-un singur tur ar fi de preferat. „În primul rând, se reduc cheltuielile şi, în al doilea rând, la vot e ca la olimpiadă: dacă nu ai ieşit învingător de prima dată, se mai dă o probă specială pentru primii doi clasaţi?“, consideră gospodarul-şef. „În al doilea tur, apar coaliţiile împotriva celui favorit. Dar oricare ar fi forma de alegere, cel mai bine ar fi ca sistemul să fie unul unitar pentru toţi“, a conchis primarul Cristea Gâscan.Din experienţa sa de ales local cu mai multe mandate la activ, primarul comunei Topraisar, Stelian Gheorghe, crede că „cea mai bună soluţie este să fie organizat un singur tur de alegeri.“ „Se termină mai repede, iar cel ales este mai legitim. În plus, oamenii ne aleg pentru că avem cunoştinţe de administraţie publică, nu pentru că suntem politicieni. Pentru primarii care au performanţe nu va conta numărul tururilor“, a explicat şeful autorităţii locale de la Topraisar.
Dumitru Chiru - „Un primar îşi intră în mână abia după două mandate“
Edilul-şef de la Medgidia, Marian Iordache, consideră că adevărul este de fiecare dată la mijloc. „Dacă un primar obţine din primul tur minimum 50%+1 din voturi, atunci turul doi nu îşi mai are rostul, dar dacă sunt cinci candidaţi şi fiecare sau doar doi se învârt în jurul celor 20%, atunci cel de-al doilea scrutin este necesar“, consideră primarul Marian Iordache.Din punctul său de vedere, primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, nu crede că are importanţă numărul tururilor de scrutin. „Îmi este indiferent, dar nu admit ca un parlamentar ruginit, la care mă uit de 25 de ani cum stă în Parlament, să facă o lege pentru primari şi să limiteze mandatele la două. Dacă e aşa, atunci să se facă pentru toată lumea. Oricum, abia aştept următorul tur de alegeri pentru a le arăta încă o dată contracandidaţilor cum se duce o bătălie electorală“, a declarat edilul-şef Tudor Nădrag.
Primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, crede că de preferat ar fi organizarea unui singur tur, însă limitarea mandatelor aleşilor locali la două e „o găselniţă“: „Un primar îşi intră în mână abia după două mandate. Până atunci munceşte, iar roadele se văd abia în mandatul următor. Iar dacă mandatul următor este luat de altcineva...“
Şi primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, crede că numărul tururilor de alegeri este neimportant: „Ambele variante sunt bune, în turul doi se ascute lupta, dar este vorba mai mult de reprezentarea voinţei poporului. Însă în privinţa celor două mandate, aici cred că este o problemă. Ar putea naşte o generaţie de primari leneşi, care să nu se zbată să facă proiecte, ştiind că cei care vor veni în urma lor se vor împăuna cu rezultatele.“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii