Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuitorii din Poarta Alba beneficiaza de alocatii complementare

ro

02 Apr, 2004 00:00 895 Marime text

Sprijin pentru familiile cu probleme

O parte dintre beneficiari sunt nemultumiti ca nu au primit alocatiile complementare * Intarzierea nu se datoreaza primariei, care a facut anchetele la timp * Numarul dosarelor pentru Legea 416, in anul 2004, este mai mic * O parte dintre acestia au fost angajati la Serviciul de gospodarie comunala si la asistenti sociali

In afara alocatiilor oferite de stat copiilor in varsta de pana la 18 ani, incepand din acest an a intrat in vigoare O.U. nr.105/24.oct.2003, cu privire la alocatiile familiale complementare si alocatiile de sustinere pentru familiile monoparentale. Ordonanta a intrat in vigoare incepand cu data de 01 ianuarie 2004 si prevede acordarea unor alocatii complementare pentru familiile care au venituri pe membru de familie de pana la 1,5 milioane lei. Acestea sunt acordate astfel: pentru familiile cu un singur copil se primesc 300.000 lei, pentru doi copii se acorda 350.000 lei, familiile cu trei copii vor primi o alocatie complementara in valoare de 400.000 lei, iar pentru familiile cu patru sau mai multi copii alocatia va fi de 450.000 lei. Aceeasi ordonanta prevede ca familiilor care beneficiaza de ajutor social sa li se acorde o majorare de 25% din valoarea normala a alocatiei. Ordonanta mai prevede ca familiile monoparentale care au venituri de pana la 1,5 milioane lei sa primeasca 450.000 lei pentru un copil, 525.000 lei pentru doi copii, 600.000 lei pentru trei copii si 675.000 lei pentru patru sau mai multi copii.

Documente necesare

Alocatiile prevazute de actul normativ se acorda pe baza de cerere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia. Cererile se intocmesc de catre reprezentantul familiei si se inregistreaza la primaria localitatii in a carei raza teritoriala locuieste familia. Componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica fata de reprezentantii legali se dovedesc cu livretul de familie. In cazul in care familia nu poseda asa ceva, nu trebuie decat sa faca o cerere la primarie, care va elibera actul in cauza in termen de cinci zile. Dupa depunerea dosarelor la primaria de resedinta, urmeaza alte etape. La dispozitia primarului, pentru a se verifica daca solicitantul indeplineste conditiile impuse de actul normativ, se demareaza, in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii, o ancheta sociala. Aceasta se realizeaza de catre personalul serviciului public de asistenta sociala din subordinea consiliului local sau, dupa caz, din compartimentul de specialitate din aparatul de lucru al consiliului local respectiv. Familia care a solicitat alocatie complementara va intra in posesia banilor in cursul lunii urmatoare inregistrarii cererii. Dupa ce primariile au finalizat anchetele, dosarele sunt trimise directiilor de munca. Acestea reanalizeaza, la randul lor, documente doveditoare depuse de familia in cauza. Banii sunt trimisi de la ministerul de resort prin mandat postal sau se varsa intr-un cont curent personal, daca beneficiarul are asa ceva.

In comuna Poarta Alba ordonanta se aplica

Poarta Alba este una dintre localitatile ce beneficiaza de aceste ajutoare. Inca de la inceputul anului, personalul primariei din localitate a demarat procedura de intocmire a dosarelor pentru persoanele care se incadreaza in aceasta categorie. Acum, dupa ce au fost finalizate anchetele sociale, in localitate sunt depuse, in total, 213 dosare. Dintre acestea, 167 de dosare sunt inregistrate pentru alocatiile complementare si 46 pentru alocatiile de sustinere pentru familiile monoparentale. Din pacate, localitatea se confrunta cu mici probleme in ceea ce priveste acordarea acestor bani. Cu toate ca primaria si-a intocmit corect documentatia si a trimis-o institutiilor in drept, nu toti localnicii au primit banii. Acest lucru ii nemultumeste pe locuitorii din Poarta Alba, care vin si se plang la primarie, fara sa inteleaga ca, de fapt, nu primaria se face vinovata de aceste intarzieri. In ceea ce priveste ajutorul social oferit in baza Legii 416, in comuna Poarta Alba numarul beneficiarilor a scazut. Daca anul trecut au fost inregistrate 200 de dosare, anul acesta sunt depuse 169 de dosare. Potrivit declaratiilor primarului Nicolae Sant-Ion, scaderea se datoreaza, in principal, incadrarii in munca a localnicilor. Astfel, din acest an sunt angajate 37 de persoane la Serviciul de gospodarie comunala din cadrul primariei si inca 50 de persoane la asistenti sociali. Pana in luna aprilie acestia sunt platiti 100% de AJOFM, dupa care primaria va suporta plata a 30%, iar restul de 70% va fi suportat de Guvern. In acelasi timp, in localitate se lucreaza intens la finalizarea lucrarilor de renovare a scolii din localitate si la programul de pietruire a drumurilor prin programul Sapard.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii