Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupte „seculare“ pentru o lucrare câştigată de vechi parteneri de afaceri Restaurarea Cetăţii Capidava, un proiect marca CJC & Company (document)

ro

27 Nov, 2014 00:00 6138 Marime text
Afacerile apropiaţilor reprezentanţilor administraţiei publice judeţene merg mână în mână cu investiţiile derulate de instituţia pe care o reprezintă. O analiză a achiziţiilor făcute de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) în ultimul mandat al preşedintelui suspendat Nicuşor Constantinescu arată că o parte consistentă din bugetul judeţean a fost direcţionată către firmele unor membri de partid sau către firme „prietene“. Unul dintre cele mai disputate contracte, de unde mulţi bani s-au scurs de la CJC către firmele apropiate, este cel care vizează consolidarea Cetăţii Capidava. Proiect benefic, de altfel, dar care a contribuit substanţial la rotunjirea conturilor societăţii finei, dar şi ale altor companii „răsfăţate“ de mai-marii judeţului. Ultima licitaţie din acest proiect a fost adjudecată, după multe bătălii, de Mara Construct SRL.

Proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, cod SMIS 31212, are o valoare totală de 74.236.948,56 de lei. Contribuţiile Consiliului Judeţean şi a statului, prin Guvernul Românei, nu sunt de neglijat. Astfel, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 59.257.160 de lei, din care: valoare FEDR - 53.550.695,49 de lei, valoare buget de stat - 4.521.321,31 de lei. Contribuţia Consiliului Judeţean (vorbim de bani ai judeţului Constanţa) la cheltuielile eligibile este de 1.185.143,20 de lei, la care se adaugă cheltuieli neeligibile, în valoare de 14.979.788,56 de lei.

Publicitate pentru firmele intrate în vizorul Curţii de Conturi

Aşa cum era de aşteptat, singurul ofertant a fost declarat şi câştigătorul contractului de servicii de publicitate şi informare în cadrul proiectului. Autoritatea contractantă, în acest caz, este Judeţul Constanţa, iar marele câştigător este reprezentat de asocierea dintre SC Expertissa Constanţa SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL. Contractul a fost adjudecat în vară, aşa cum se precizează în anunţul de atribuire, pentru suma de 331.600 de lei. Nu mai este nicio noutate faptul că cele două firme nu sunt chiar străine de administraţia constănţeană. Firma Expertissa Constanţa SRL l-a avut, până nu demult, asociat şi administrator pe consilierul local PSD Daniel Georgescu, director la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile. Georgescu s-a retras din firmă, iar în prezent societatea figurează la Registrul Comerţului cu un asociat persoană juridică, SC Expertissa HQ SRL, care, la rândul ei, îi are ca asociaţi pe Ion Colţan şi pe Alexandru Mihail Marica, acesta din urmă având şi calitatea de administrator. La începutul anului 2013, Daniel Georgescu a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) tocmai din cauza contractelor derulate de Expertissa Constanţa cu autorităţile publice locale, ANI declarându-l pe consilier incompatibil. La sfârşitul anului 2012, firma declarase o cifră de afaceri de 8.328.740 de lei, un profit net de 80.619 lei şi 24 de salariaţi, în timp ce datoriile se ridicau la suma de 3.280.685 de lei. Potrivit Registrului Comerţului, Soti Cable Neptun SRL are ca asociaţi persoane juridice pe SC Conpress Holding SRL (25%) şi Ring Star SRL (10%) şi persoane fizice pe Sorin Gabriel Strutinsky (50%), Valeriu Mereuţă (2,5%) şi Gheorghe Mihail Cârciog (12,5%). În ceea ce priveşte firma SC Conpress Holding SRL, aceasta îi are ca asociaţi persoane fizice pe acelaşi Sorin Gabriel Strutinsky (24%), Sanda Ciocoiu (48%), mama finei preşedintelui CJC şi membru marcant al PSD Constanţa, şi pe Gheorghe Mihail Cârciog (28%). Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, SC Ring Star SRL îl are ca unic asociat pe Adrian Răzvan Moga.

Jumătate din suma prevăzută, oferită de firma controversatului arhitect Botez

Iar licitaţiile pentru firmele apropiaţilor nu se opresc aici. Firma arhitectului Ioan Aurel Botez a obţinut, de asemenea, un contract de peste 150.000 de euro pentru proiectare, în cadrul proiectului de restaurare a cetăţii Capidava. Arhitectul Botez este autorul controversatului studiu în urmă căruia a fost demolată clădirea din Şoseaua Kiseleff nr. 39, demolare despre care, ulterior, Tribunalul Bucureşti a constatat că a fost ilegală.
Atribuirea contractului s-a făcut prin licitaţie deschisă, fiind aleasă oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, potrivit CJC. Contractul a fost atribuit la 7 septembrie 2012 către SC Abral Art Product SRL. Diferenţa dintre valoarea estimată şi cea finală a contractului a fost de 165.000 de euro.

Peste 54 de milioane de lei, pentru firma finei lui Nicuşor Constantinescu

Aşa cum menţionam şi mai sus, cea mai controversată licitaţie a fost cea adjudecată pe 21 noiembrie 2014 de SC Mara Construct. După un an şi trei luni de la semnarea finanţării proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, lucrările pot începe. Firma cu sediul în localitatea Mihail Kogălniceanu o are ca unic asociat pe Maria Cătălina Lăpăduş, administrator fiind Constantin Dima. La finalul anului 2013, societatea declarase o cifră de afaceri de 3.866.553 de lei şi 17 salariaţi. În ceea ce o priveşte pe asociata firmei Mara Construct, aceasta mai figurează ca asociat şi în SC Rafting Company SRL - alături de nimeni alta decât naşa sa, Codruţa Constantinescu – aceasta fiind firma pe care funcţionează Grădiniţa „Rainbow Kinder Campus“, o afacere a celor două dezvoltată într-un sediu pus la dispoziţie de Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Judeţean (RAEDPP) Constanţa . Mai trebuie menţionat că Maria Cătălina Lăpăduş este o tânără femeie de afaceri (născută în 1983), nimeni alta decât fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
SC Mara Construct este o obişnuită a contractelor cu CJC, firma câştigând numeroase licitaţii de-a lungul timpului. Unul dintre contracte a vizat reabilitarea unui alt edificiu istoric - Monumentul Tropaeum Traiani - pentru suma de 10.902.003,21 de lei.

Mara Construct poate subcontracta lucrările în proporţie nelimitată!

De altfel, nici nu a fost surprinzător să vedem că a fost declarată câştigătoare Mara Construct SRL, mai ales că aceasta este una dintre societăţile care, în această vară, a contestat procedura, cerând reevaluarea ofertelor. În vară, firma finei a solicitat „anularea adresei nr. 7965/29.04.2014, reprezentând comunicarea rezultatului procedurii; continuarea procedurii, prin reevaluarea ofertelor declarate admisibile“. După ce au „căzut“ contestaţiile celorlalte firme, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis-o pe cea „depusă de SC Mara Construct SRL în contradictoriu cu autoritatea contractantă Consiliul Judeţean Constanţa“ şi a decis, printre altele, anularea raportului procedurii şi a actelor subsecvente, dispunând reevaluarea ofertelor cu respectarea legislaţiei incidente şi a notificării CNSC. Nu mai puţin interesant este că Mara Construct, deşi a luptat să obţină contractul, poate subcontracta lucrările. Mai interesant este că nici nu este precizat gradul de subcontractare, aşadar Mara Construct poate subcontracta lucrările în proporţie de 1%, 50%, 100% unei alte firme pe care să o plătească din această sumă obţinută prin contract.
Astfel, după mai bine de un an de la lansarea proiectului, Mara Construct se poate apuca de treabă la Capidava, o „treabă“ de 54.500.790.05 lei, râvnită de şapte ofertanţi, dar obţinută de firma finei şefului suspendat al CJC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dr.Mihai I.Turcu 15 Oct, 2015 22:28 in materie de restaurare ar trebui sa castige proiectul cel mai adecvat nu cel mai ieftin.