Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mangalia, poarta de intrare in Europa

ro

30 Apr, 2004 00:00 618 Marime text

Perspective de dezvoltare a municipiului

Rolul administratiei locale este esential pentru buna administrare si valorificare a potentialului social, economic si cultural al orasului * Una dintre preocuparile Primariei si Consiliului Local Mangalia este schimbarea aspectului orasului * Administratia locala va oferi tinerilor loturi pentru construirea de case * O necesitate a comunitatii, aproape rezolvata, este cea a modernizarii si contorizarii sistemului de termoficare * In perioada imediat urmatoare, autoritatile locale se vor ocupa de modernizarea sistemului de invatamant si a culturii

Situat in sud-estul Dobrogei, pe ruinele vestitei cetati Callatis, municipiul Mangalia incearca sa redevina un important pol economic si cultural pe coasta de vest a Marii Negre. Oras-port cu vechi traditii culturale, Mangalia este locul in care cei peste 2500 de ani de istorie demonstreaza binecuvantarea acestui lacas de toleranta pentru civilizatiile si etniile care l-au populat de-a lungul timpului. Cei 41.000 de locuitori, de diverse etnii si religii, traiesc, in prezent, in ritmul unui oras cu o economie puternica. In acest context, rolul administratiei locale este esential pentru buna administrare si valorificare a potentialului social, economic si cultural al orasului.

Schimbarea infatisarii localitatii

O preocupare primordiala a administratiei locale, cu impact direct asupra cetatenilor, este schimbarea infatisarii orasului, una dintre cele mai curate localitati din Romania, cu majoritatea strazilor reabilitate. Tocmai de aceea, in perioada imediat urmatoare, Primaria Mangalia si-a propus sa puna in aplicare un program de reabilitare a trotuarelor si a cailor de acces din municipiu, dar si sa continue programul de reparatii curente ale strazilor si ale sistemului de canalizare din oras. Pentru ca aspectul orasului sa fie unul cat mai placut, acum, in apropierea sezonului estival, administratia locala a demarat lucrarile de infrumusetare a aspectului localitatii. Astfel, aici au avut loc lucrari de degajare a terenurilor de frunze si crengi, de cosit al gazonului, toaletari de copaci, varuit pomi, razuit rigole, maturat strazi, precum si de igienizare si dezinfectare a platformelor de gunoi. De asemenea, la nivelul municipiului s-au plantat aproximativ 100 de pomi si s-au toaletat peste 650 de arbori.

Locuinte pentru tineri

Abordarea problemelor sociale se face la Mangalia din perspectiva colaborarii reciproce si a solidaritatii. Familiile sarace sau persoanele cu venituri mici beneficiaza de reduceri la impozitele si taxele locale, iar problema locuintelor va fi rezolvata prin proiecte sustinute de municipalitate. Potrivit declaratiilor primarului municipiului Mangalia, Zamfir Iorgus, problema locuintelor, in special pentru tineri, este una dintre principalele preocupari ale administratiei publice locale. In acest context, administratia locala a demarat programul imobiliar de locuinte individuale tip sau individualizate pe o zona compacta de peste 120 hectare din partea de vest a orasului. "Acest program cuprinde doua proiecte, unul privind alocarea de terenuri gratuite pentru constructia de locuinte tinerilor sub 35 de ani, iar celalalt, de reconversie a cazarmei UM 01162, care consta in construirea de case unifamiliale, in culori si forme arhitecturale variate, inconjurate de spatii verzi, prevazute cu tot echipamentul tehnico-edilitar necesar", a precizat primarul Iorgus. Tot in aceasta zona, vor fi ridicate zece blocuri de locuinte pentru tinerii casatoriti, iar in statiunea Neptun vor fi construite mai multe case individuale. O prioritate esentiala a Primariei si Consiliului Local Mangalia, dar si o necesitate a comunitatii, este cea a modernizarii si contorizarii sistemului de termoficare din municipiu. Demarat in urma cu un an, programul s-a dovedit un adevarat succes, in primul rand pentru ca mai multe familii debransate de la sistemul de termoficare s-au rebransat, beneficiind pe perioada iernii de agent termic in program non-stop. Totodata, in cadrul Parteneriatului public si privat dintre societatea "Rominterm" si Primaria Mangalia, la toate blocurile din localitate vor fi montate peste 800 de gigacalorimetre.

Promovarea culturii si invatamantului

Pentru perioada imediat urmatoare, primarul Zamfir Iorgus si-a propus sa reabiliteze si sa modernizeze sistemul de invatamant de la nivelul localitatii. De aceea, autoritatile locale din Mangalia vor pune un accent deosebit pe finalizarea reparatiilor capitale de la Scoala Generala nr.1, Grupul Scolar Industrial "Ion Banescu" si cele de la Liceul "Callatis". De asemenea, Primaria si Consiliul Local Mangalia vor finaliza lucrarile de constructie a salii de sport a Liceului "Callatis", precum si cele de la sala de sport a Scolii Generale nr.1. Administratia publica locala se va ocupa si de inlocuirea mobilierului scolar la toate institutiile de invatamant din oras, program care va fi implementat in cel mult trei ani."Pentru a completa cerintele educationale din zonele Oituz si Dobrogea II, aici vor fi construite doua gradinite, in curtea Spitalului Municipal va fi infiintat un Muzeu de Arta Contemporana si, nu in ultimul rand, vom trece la modernizarea Centrului Cultural Mangalia", a mai spus Zamfir Iorgus.In ceea ce priveste domeniul culturii, Primaria Mangalia are in vedere reabilitarea tuturor obiectivelor turistice din municipiu prin introducerea acestora in circuitul cultural si turistic. Printre obiectivele propuse spre modernizare se includ Herghelia Mangalia, unde se poate practica echitatia, Monumentul Eroilor, Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra", edificiu modern ce inglobeaza in structura sa un fragment al vestigiilor cetatii romane Callatis, Muzeul de Arheologie "Callatis", Mormantul Princiar, Bisericile ortodoxe si catolica, Moscheea "Esmahan Sultan" (monument istoric in stil maur), dar si Lacul Mangalia. Nu in ultimul rand, Zamfir Iorgus este decis sa sustina in continuare constructia lacasurilor de cult din Mangalia si sa organizeze, an de an, Festivalul "Callatis". "Viata culturala a Mangaliei este puternic reprezentata de numeroase activitati culturale. Mangalia este asociata, in ultimii ani, de organizarea Festivalului "Callatis", care a contribuit esential la impunerea imaginii orasului nostru la nivel international", a conchis primarul Zamfir Iorgus.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii