Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:38 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă creşă, locuri de muncă şi terenuri gratuite pentru tineri, la Tuzla

ro

03 Nov, 2016 00:00 5312 Marime text
Pe zi ce trece, comuna constănţeană Tuzla devine tot mai frumoasă. Condusă cu o mână de fier de primarul Reşit Taner, comuna a inaugurat, în urmă cu trei luni, o piaţă agroalimentară modernă, astfel încât locuitorii să aibă un spaţiu în care să îşi comercializeze produsele tradiţionale. Cum proiectul este unul de succes, ambiţiile administraţiei sunt şi mai mari. Agenda gospodarului-şef Reşit Taner este aglomerată. Proiectele sale vizează nu doar modernizarea, ci şi dezvoltarea întregii localităţi.
 

Sportul şi educaţia, priorităţi pe agenda primarului 

Pentru că gospodarul-şef consideră că educaţia este esenţială, alături de sport, în formarea atât a copiilor, cât şi a tinerilor din comună, administraţia are mai multe proiecte care vizează cele două domenii. Un prim proiect constă în construirea unui creşe. Documentaţia aferentă proiectului este gata, urmând ca, în cel mai scurt timp, autorităţile să demareze organizarea unei licitaţii, pentru a desemna o firmă care să se ocupe de lucrări. 60 de copii ar urma să fie îngrijiţi în viitoarea clădire, care va fi formată din parter şi un etaj.
 
Un alt proiect din zona educaţiei vizează demararea mai multor cursuri de pian, informatică şi pictură, cursuri ce ar urma să se desfăşoare la Casa de Cultură Tuzla. Profesorii vor fi plătiţi atât din fondurile Primăriei, cât şi din conturile asociaţiei locale „Tratonis”.
 
În altă ordine de idei, administraţia a pregătit şi documentaţia pentru înfiinţarea Asociaţiei Sportive „Farul” Tuzla. Prin intermediul acestei asociaţii, 60 de persoane din comună, printre care copii şi adulţi, vor avea ocazia să joace fotbal şi să se antreneze în sala de sport amplasată la ieşirea din Tuzla.
 
În altă ordine de idei, în această perioadă se pavează mai multe străzi din Tuzla. Străzile Farului, Teilor şi Cerealelor sunt doar trei dintre drumurile care căpătă o altă înfăţişare odată cu noile pavele colorate. Combinaţiile de culori utilizate sunt alb-negru, galben-roşu şi gri-negru. Potrivit şefilor administraţiei locale, au fost alese aceste culori tocmai pentru a rezista prafului şi noroaielor. Forţa de muncă necesară reabilitării acestor străzi este asigurată de către deţinuţii Penitenciarului Poarta Albă, pavilionul exterior. Pentru munca depusă în folosul comunităţii, aceştia se vor alege cu o reducere a pedepsei. De precizat că, până acum, au fost pavate alte trei străzi, respectiv Farului, Atelierelor şi Meduzei.

Proiectul privind construirea unui stadion figurează de asemenea pe agenda de lucru a administraţiei locale. Viitorul stadion ar urma să fie amplasat pe o suprafaţă de două hectare şi reprezintă o necesitate, întrucât echipa locală din Liga a IV-a, AF Farul Tuzla, nu a evoluat niciodată pe „teren propriu“, fiind nevoită să joace în deplasare sau să se antreneze pe un teren de la marginea comunei. Documentaţia necesară proiectului a fost finalizată, iar acum administraţia aşteaptă ca sesiunile de depunere a proiectelor să devină active, pentru a vedea dacă acesta va fi declarat eligibil pentru finanţare.

Noi locuri de muncă şi terenuri pentru tinerii căsătoriţi

În atenţia administraţiei se află şi proiectul privind construirea unui parc în comună. Viitorul spaţiu verde va fi amplasat pe o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi şi este rezultatul unei înţelegeri între administraţia locală şi un mare retailer care va deschide în comună un hipermarket. Pe lângă locurile de muncă pe care le va oferi localnicilor, retailerul se va ocupa şi de amenajarea viitorului parc, care va fi amenajat chiar lângă parcarea hipermarketului.
 
Pe de altă parte, autorităţile locale încearcă să prevină migrarea tinerilor spre oraş, prin acordarea de terenuri gratuite. Cum comuna nu are în proprietate loturi disponibile, administraţia s-a hotărât să achiziţioneze 11 hectare de teren în zona de vest a localităţii Tuzla.
 
„Această măsură îi va ajuta pe tineri să îşi construiască mai uşor aici, la Tuzla, o locuinţă. Noi le dăm terenul! Evident, există o scădere a costurilor pentru aceştia. Măsura intră în competiţie cu achiziţionarea unui apartament la oraş, fapt ce îi face pe tineri să se mai gândească dacă vor să părăsească localitatea în care au crescut. Chiar şi aşa, Primăria Tuzla nu a mai acordat nicio suprafaţă de teren gratuită pe Legea 15, legea tinerilor proaspăt căsătoriţi, întrucât nu au mai existat loturi de casă disponibile. În acest moment, suntem în discuţii cu un proprietar şi cu moştenitorii unui alt proprietar pentru achiziţionarea mai multor suprafeţe de teren”, a declarat primarul Reşit Taner. În viitorul cartier, care acum se află doar pe hârtie, administraţia prevede şi înfiinţarea unei grădiniţe, a unui parc, dar şi a unui teren de sport.

Cetatea Stratonis, inclusă într-un circuit turistic

În altă ordine de idei, şeful autorităţii publice locale vrea să includă Tuzla într-un circuit turistic, pe care turiştii sosiţi la malul Mării Negre nu îl vor putea ocoli. Urmele Cetăţii Stratonis, zona în care a luat fiinţă localitatea Tuzla, ar urma astfel să fie puse în valoare. De altfel, reprezentanţii administraţiei susţin că, întrucât în zonă se află Farul şi instalaţia radar, pe o rază de un kilometru nu se poate construi nimic, suprafaţa având regim militar. Astfel, este exclus ca pe viitor la Tuzla să se construiască pensiuni turistice sau hoteluri, însă administraţia poate face rost de venituri în plus la bugetul local, tocmai prin includerea Cetăţii Stratonis într-un circuit turistic internaţional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii