Oameni vechi şi noi Cum s-a colorat harta judeţului Constanţa după alegerile locale din 5 iunie
Oameni vechi şi noi: Cum s-a colorat harta judeţului Constanţa după alegerile locale din 5 iunie
23 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
8762
Marime text
Momentul T0 al politicii autohtone constănţene a fost 5 iunie 2016, dată la care au avut loc ultimele alegeri locale şi la care s-au rearanjat proporţiile puterii partidelor la nivel judeţean. În unele localităţi, rezultatul alegerilor era previzibil, însă la altele, numărătoarea a dat cu totul peste cap planurile aleşilor. Nu au existat nici palpitaţiile, momentele de cumpănă când doar câteva voturi au făcut diferenţa între învinşi şi învingători. De mai bine de două săptămâni, harta judeţului Constanţa a fost recolorată.
După deschidere urnelor şi numărarea voturilor, PSD a reuşit să îşi adjudece cele mai multe mandate de primar din judeţ - 34. PNL are 28 de primari. Al treilea „partid“ al judeţului este reprezentant de independenţi, care şi-au adjudecat trei mandate, dintre care unul de municipiu. UNPR şi PMP au câte două mandate, iar ALDE a reuşit să obţină un mandat, la Hârşova.
Jumătatea roşie…
PSD a câştigat atât primării pe care le avea din legislatura anterioară, cât şi unele noi. Iată care sunt localităţile unde PSD a câştigat primăria:- Constanţa - Decebal Făgădău (PSD)
- Agigea - Cristian Cârjaliu (PSD)
- Amzacea - Constantin Radu (PSD)
- Băneasa - Paul Coliş (PSD)
- Bărăganu - Titu Neague (PSD)
- Cerchezu - Ștefan Chelaru (PSD)
- Chirnogeni - Gheorghe Manta (PSD)
- Ciobanu - Tudorel Gurgu (PSD)
- Ciocârlia - Traian Dragomir (PSD)
- Crucea - Gheorghe Frigioi (PSD)
- Cumpăna - Mariana Gâju (PSD)
- Comana - Ion Șchiopu (PSD)
- Deleni - Dan Marin (PSD)
- Dobromir - Iusein Visel (PSD)
- Dumbrăveni - Stelian Clinciu (PSD)
- Gârliciu - Constantin Cinpoiaşu (PSD)
- Ion Corvin - Marcela Rădulescu (PSD)
- Horia - Gigel Sava (PSD)
- Limanu - Daniel Georgescu (PSD)
- Lipniţa - Florin Crăciun (PSD)
- Mereni - Silviu Gărea (PSD)
- Grădina - Gabriela Iacobici (PSD)
- Mircea Vodă - George Ionașcu (PSD)
- Murfatlar - Valentin Saghiu (PSD)
- Năvodari - Florin Chelaru (PSD)
- Ostrov - Nicolae Dragomir (PSD)
- Pantelimon - Vasile Neicu (PSD)
- Rasova - Maria Mitu (PSD)
- Saligny - Ion Beiu (PSD)
- Topraisar - Stelian Gheorghe (PSD)
- Siliștea - Mihai Soare (PSD)
- Tortoman - Lucian Chitic (PSD)
- Tuzla - Taner Reșit (PSD)
- Vulturu - Eugen Berbec (PSD).
Situaţii inedite
Dintre acestea, sunt şi unele cu o situaţie… specială. De pildă, la Rasova, fostul primar, Dorel Alexandru, a câştigat primăria din partea PSD, însă ulterior a decis să candideze pentru un nou mandat din partea PNL. Astfel, în fruntea Primăriei Rasova nu s-a schimbat partidul, ci doar… omul, Maria Mitu fiind noul primar ales.La Comana, PSD a câştigat primăria de la PNL, Ion Şchiopu câştigând alegerile în faţa lui Ion Adam.
La Dobromir, Iusein Visel a redevenit primar, din partea PSD. El a mai ocupat această funcţie şi în legislatura 2008 - 2012.
Şi la Dumbrăveni PSD a câştigat primăria, dar tot cu alt primar, Stelian Clinciu fiind preferat lui Gheorghe Cenuşă.
Şi Primăria Ion Corvin a fost recucerită de PSD cu un om nou - Marcela Rădulescu. Fosta conducere era tot PSD, însă, după decesul primarului Dumitru Nedea, viceprimarul Florin Doşcu nu a dorit să candideze.
O situaţie similară o regăsim la Lipniţa, unde şi în 2012 tot PSD a câştigat primăria, însă cu Florin Georgel Onescu. Fostul primar şi-a dat însă demisia anul trecut, astfel că pentru alegerile din 5 iunie a câştigat Florin Crăciun.
La Mircea Vodă, fostul primar, social-democratul Dumitru Dedu, care şi-a pierdut mandatul anul trecut, nu a mai candidat, lăsând locul mai tânărului său coleg de partid George Ionaşcu, care a câştigat funcţia de primar.
Situaţia este aproximativ la fel la Tuzla. Fostul primar, Constantin Micu, a candidat însă la ultimele alegeri din partea ALDE, deşi în 2012 câştigase primăria fiind candidat al PSD. Noul primar social-democrat al Tuzlei este Taner Reşit.
Şi la Năvodari, cel care a ocupat funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar, Florin Chelaru, a fost confirmat ca primar din partea PSD.
La Limanu Daniel Georgescu a câştigat primăria din partea PSD, după o competiţie destul de grea. Astfel, el l-a învins pe fostul primar PNL, Nicolae Iustin Urdea. Şi la Mereni fostul primar liberal Gheorghe Chiriac a fost învins de PSD-istul Silviu Gărea.
Jumătatea galbenă
PNL este al doilea mare partid care şi-a adjudecat aproape jumătate dintre localităţile judeţului. PNL a câştigat 28 de primării, după cum urmează:
- 23 August - Mugurel Mitrana (PNL)
- Adamclisi - Dorina Șerbănescu (PNL)
- Albești - Gheorghe Moldovan (PNL)
- Aliman - George Nicola (PNL)
- Cernavodă - Liviu Negoiţă (PNL)
- Cobadin - Cornel Cocoș (PNL)
- Corbu - Marian Gălbinașu (PNL)
- Costinești - Traian Cristea (PNL)
- Cuza Vodă - Viorel Dulgheru (PNL)
- Eforie - Robert Șerban (PNL)
- Fântânele - Gheorghe Popescu (PNL)
- Ghindărești - Vasile Simion (PNL)
- Independenţa - Marius Ștefan (PNL)
- Istria - Ioan Herdean (PNL)
- Lumina - Ioan Roman (PNL)
- Mangalia - Cristian Radu (PNL)
- Mihai Viteazu - Gheorghe Grameni (PNL)
- Mihail Kogălniceanu - Ancuţa Belu (PNL)
- Negru Vodă - Petre Urziceanu (PNL)
- Nicolae Bălcescu - Viorel Bălan (PNL)
- Oltina - Gheorghe Chirciu (PNL)
- Ovidiu - George Scupra (PNL)
- Poarta Albă - Vasile Delicoti (PNL)
- Săcele - Ion Oprea (PNL)
- Târgușor - Petre Viorel (PNL)
- Techirghiol - Iulian Soceanu (PNL)
- Topalu - Valentin Stanciu (PNL)
- Valu lui Traian - Florin Mitroi (PNL).
Schimbări de trupe
Ca şi în cazul PSD, şi aici avem unele situaţii speciale. La Adamclisi, oamenii au vrut schimbare, astfel că fostul PSD-ist Anton Burcea a fost schimbat cu liberala Dorina Șerbănescu.La Cernavodă, partidul de la conducere nu a fost schimbat, dar a fost schimbat omul. După arestarea lui Gheorghe Hânsă, mai tânărul său coleg Liviu Negoiţă şi-a adjudecat primăria în faţa viceprimarului PSD, Ştefan Pleşa, la o diferenţă foarte mică de voturi.
La Techirghiol s-a petrecut aproape acelaşi lucru: după arestarea lui Adrian Stan, atribuţiile de primar au fost preluate de Iulian Soceanu, care a câştigat alegerile.
La Cuza Vodă, de asemenea, nu s-a schimbat partidul, dar s-a schimbat primarul, Viorel Dulgheru fiind noul ales.
La Topalu, Gheorghe Murat (PSD) a decis să nu mai candideze. Astfel, liberalul Valentin Stanciu a câştigat fotoliul de primar.
Şi la Ghindăreşti, Adrian Vartolomei (PSD) a pierdut în faţa lui Vasile Simion, de la PNL.
Cristea Gâscan, fostul primar social-democrat de la Independenţa, a fost schimbat cu liberalul Marius Ștefan.
Surpriză mare a fost în seara alegerilor şi la Eforie, unde Ovidiu Brăiloiu, candidatul PSD şi primar în funcţie, a pierdut în faţa contracandidatului liberal, Robert Șerban.
Şi la Cobadin s-au schimbat lucrurile. Cristian Telehoi, fostul primar PSD, a fost schimbat de preotul liberal Cornel Cocoş.
La Lumina, fostul viceprimar a candidat din partea PNL şi a câştigat în faţa lui Dumitru Chiru, candidatul PSD. Astfel, Ioan Roman revine în funcţia de primar după o pauză de două mandate.
Şi la Negru Vodă, după ce fostul primar PSD a pierdut procesul cu ANI, fiind suspendat din funcţie, PNL şi-a făcut loc, adjudecându-şi astfel funcţia de primar Petre Urziceanu.
La Târguşor, fostul viceprimar a decis să candideze din partea PNL, câştigând astfel mandatul de primar. Fostul gospodar-şef câştigase alegerile în 2012 din partea PNŢCD.
Independenţii, al treilea „partid“ la putere
Trei independenţi au reuşit să schimbe macazul în judeţ. Municipiul Medgidia a fost adjudecat de Valentin Vrabie. Aici, fostul primar liberal, Marian Iordache, a decis să nu mai candideze, însă PNL a lăsat un candidat redutabil, Marian Odor.Şi Peştera, localitatea pe care a lăsat-o în urmă Vrabie pentru a candida pentru funcţia de primar al municipiului Medgidia, a rămas tot pe mâinile unui independent, Marius Liviu Petre.
Cel de-al treilea independent din judeţ este Mitică Șerban, care a câştigat administraţia localităţii Seimeni. Aceasta a rămas fără primar după ce gospodarul-şef PSD, Lucian Blaj, a fost reţinut de autorităţi.
Hocus-pocus şi sunt, din nou, primari
PMP a câştigat două localităţi, însă cu oameni vechi. La Castelu, fostul primar, al cărui mandat a fost încetat de prefect pentru o condamnare, a candidat din partea PMP şi a recâştigat primăria. În 2012, el câştigase mandatul de primar din partea PNŢCD. În 2014, a demisionat şi a rămas independent, apoi s-a înscris în UNPR, pentru ca, în final, să candideze din partea PMP.O astfel de reţetă a aplicat-o şi primarul comunei Cogealac, Gheorghe Alexa. A câştigat mandatul în 2012 din partea PNL, apoi a trecut la UNPR, pentru ca în 2016 să fie candidatul Mişcării Populare.
Tot două mandate şi-a adjudecat şi UNPR: la Saraiu a fost reconfirmată Dorinela Irimia, iar la Pecineaga a câştigat Niculae Stan. Acesta a fost primar al comunei până în 2012 din partea PSD, însă a pierdut în faţa lui Lili Pîslaru.
Alianţa Democraţilor şi Liberalilor a câştigat un singur mandat. La Hârşova, fostul primar PSD, Tudor Nădrag, a pierdut în faţa lui Viorel Ionescu.
10% dintre localităţi, în epoca feminităţii
După aceste alegeri s-a schimbat nu doar configuraţia partidelor ai căror reprezentanţi au prins funcţia de primar, ci şi numărul femeilor din administraţia publică locală. De la doar patru, câte au fost în mandatul 2012 - 2016 - Mariana Gâju (Cumpăna), Dorinela Irimia (Saraiu), Gabriela Iacobici (Grădina) şi Ancuţa Belu (Cumpăna), până în 2016 vom avea în total şapte: Marcela Rădulescu (Ion Corvin) şi Maria Mitu (Rasova), ambele de la PSD, şi liberala Dorina Șerbănescu (Adamclisi).Pentru că de săptămâna viitoare vor intra „în pâine“, le urăm succes noilor primari, dar mai ales multă putere de muncă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii