„Păcatele“ legislaturii 2012 - 2016 Cum s-a schimbat harta politică a Constanţei şi surprizele de pe buletinele de vot
„Păcatele“ legislaturii 2012 - 2016: Cum s-a schimbat harta politică a Constanţei şi surprizele de pe buletinele
04 May, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
8878
Marime text
Se apropie cu paşi repezi alegerile locale. Momentul de cumpănă, ora bilanţului pentru mulţi dintre actualii aleşi locali, dar şi data testării puterii celorlalţi candidaţi ce râvnesc la fotoliul de primar sau măcar la unul de consilier local/judeţean.
Anii electorali sunt pentru autorităţile locale perioade în care proiectele ar trebui să meargă strună, de cele mai multe ori. Ani în care unii aleşi s-au apropiat de electorat, în timp ce alţii s-au îndepărtat de oameni. Mulţi dintre cei pe care oamenii i-au ales în iunie 2012 au avut traseul întrerupt până la următoarea probă de ştafetă electorală din 2016. Fie că au renunţat de bunăvoie, fie că prefectul a fost cel care a decis să le înceteze mandatul înainte de termen sau braţul lung al Legii i-a ajuns din urmă, un lucru e cert: astăzi, harta electorală a judeţului Constanţa a suferit modificări substanţiale.
Chiar conducerea judeţului, asigurată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost printre „victimele“ actualului mandat. Încă de la jumătatea acestui mandat, din 2014, au început necazurile pentru şeful ales al CJC. „Detronarea“ sa a avut loc după zece ani în care a fost preşedintele ales al Unităţii Administrativ-Teritoriale Judeţul Constanţa. După plecarea lui Nicuşor Constantinescu în SUA şi apoi, ca urmare a arestării sale, eliberării şi plasării sub control judiciar, cu interdicţia de a-şi exercita funcţia, conducerea CJC a fost preluată, în mai multe rânduri, de vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir. Mai mult, Constantinescu a fost suspendat de două ori din funcţie de către prefect: o dată anul trecut şi o dată anul acesta, în ambele situaţii în care a fost emis un mandat de arestare pe numele său. În prezent, Nicuşor Constantinescu are interdicţia instanţei de a-şi exercita funcţia în dosarul în care este cercetat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal, unde a şi primit prima condamnare, nefiind însă definitivă.
Cu Nicuşor Constantinescu scos din joc şi cu noi reguli electorale, pentru conducerea judeţului Constanţa s-au înscris, primii pe listă, Cristinel Dragomir din partea PSD şi Gheorghe Dragomir din partea PNL. Din cele 14 liste depuse, doar 12 au fost admise. Există însă posibilitatea contestării deciziei BEJ Constanţa în instanţă.
Judeţul roşu, decapitat
Prima localitate a judeţului, reşedinţa de judeţ, Constanţa, a rămas, de asemenea, fără primar. În urmă cu un an, Radu Mazăre a fost, pe rând, reţinut, arestat, suspendat din funcţie de fostul prefect, Ion Constantin, apoi eliberat şi plasat sub control judiciar. Cu toate acestea, în luna mai 2015, el a ales să îşi depună demisia din funcţia de primar, după ce, în prealabil, a renunţat la orice calitate în PSD. Urmaşul lui Măzăre la funcţia de primar este Decebal Făgădău, cel care a fost viceprimarul său din 2009 şi care a preluat, de mai bine de un an, atribuţiile de primar.Primari la… Poarta Albă
Şi oraşul Năvodari a rămas, o perioadă, fără primar, atunci când Nicolae Matei a fost arestat. Acesta a revenit însă pe funcţie anul trecut. Anul acesta, Nicolae Matei a fost condamnat definitiv şi încarcerat la Poarta Albă, în luna februarie. La fel ca la Constanţa, la Năvodari, succesorul lui Nicolae Matei este Florin Chelaru, viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului, care va candida din partea aceleiaşi formaţiuni politice ca şi antecesorul său.Şi la Cernavodă au survenit schimbări majore, după arestarea lui Gheorghe Hânsă de acum câteva săptămâni. Astfel, în fruntea Primăriei a venit viceprimarul Ştefan Pleşa, care a preluat atribuţiile de edil-şef, fiind totodată viitorul candidat al PSD pentru această funcţie. Şi fostul primar, Mariana Mircea, îşi încearcă din nou norocul, din partea ALDE, după ce a fost membru PNL.
Primul primar, dovedit incompatibil
Şi la Negru vodă, primarul Ion Nicolin a rămas fără mandat după ce a pierdut procesul cu ANI. Astfel, acesta nu va mai încerca o nouă candidatură. Din partea partidului său, PSD, candidatul va fi Dumitru Ţopai. Nici la Medgidia, actualul primar, Marian Iordache, nu mai vrea un nou mandat, alegând să candideze din partea PNL pentru un post de consilier judeţean, locul său fiind luat de finanţistul Marian Odor, din partea aceluiaşi partid - PNL. Şi la Târguşor, primarul Dumitru Dragu a declarat de mult că nu îşi mai doreşte fotoliul de primar. Nici primarul comunei Topalu nu îşi mai doreşte un nou mandat.Alte situaţii inedite regăsim şi la Fântânele şi la Grădina - unde candidează Gabriela Iacobici, actualul primar, împotriva Adinei Iacobici, nepoata sa. Şi la Fântânele vom avea, din nou, Gheorghe Popescu versus Gheorghe Popescu.
O altă situaţie neprevăzută pentru judeţul Constanţa a fost cea de la Techirghiol. Primarul ales, Adrian Stan, a fost reţinut, apoi arestat la domiciliu, în prezent având doar interdicţia de a mai fi primar sau de a putea candida pentru un nou mandat de edil-şef. Fiind mai întâi suspendat din funcţie de prefect, atribuţiile sale ar fi trebuit preluate de viceprimar. Dar oraşul Techirghiol nu mai avea om în această funcţie din luna februarie 2015, când fostul vice, Răzvan Alberto Andrei, a decedat. În urmă cu şase luni însă, Iulian Soceanu a devenit viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului, candidând pentru fotoliul de primar din partea PNL anul acesta.
Schimbări de trupe
Unul dintre primii primari care au renunţat însă de bunăvoie la fotoliul de gospodar-şef a fost Mihalache Neamţu, fostul primar al comunei Rasova. La începutul anului 2014, acesta şi-a depus demisia din funcţia în care fusese ales de locuitorii Rasovei şi ai satului Cochirleni, care l-au învestit cu încredere vreme de zece ani. Motivul pentru care a renunţat la postul din fruntea comunei este lipsa banilor pentru investiţii. Funcţiile sale au fost preluate automat de viceprimarul localităţii, Dorel Alexandru. Între timp, odată cu scrutinul europarlamentar din mai 2014, la Rasova au avut loc şi alegeri parţiale locale. Dorel Alexandru a ieşit învingător din bătălia electorală, astfel că, de un an şi jumătate, este primar „cu normă întreagă“. Pentru alegerile de anul acesta însă, Dorel Alexandru a decis să schimbe tabăra, astfel că a lăsat PSD-ul, din partea căruia a ieşit primar în 2014, pentru PNL. La rândul său, Maria Mitu, fosta candidată a PNL-ului din 2014, este acum candidata PSD-ului.O situaţie deosebită avem şi la Tuzla. Primarului Constantin Florian Micu i-a fost încetat mandatul prin ordin al prefectului. În aceeaşi zi, DNA - Serviciul Teritorial Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.09.2015, a lui Taner Reşit, viceprimar al comunei Tuzla, şi a lui Radu Ştefan, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Aşadar, prefectul a trebuit să emită un ordin de suspendare şi pentru viceprimar. Comuna a rămas într-un vid legislativ vreme de câteva zile. Consiliul Local s-a întrunit de îndată şi a decis numirea lui Ion Moisei pentru funcţia de viceprimar, care, automat, a preluat şi atribuţiile de primar. Nu pentru mult timp însă, întrucât instanţa a decis plasarea sub control judiciar, ordinul de suspendare emis de prefect a fost atunci lovit de nulitate, iar Taner Reşit a revenit pe funcţia de viceprimar şi a preluat atribuţiile de primar. Ion Moisei nu mai este în prezent consilier local.
Deşi Constantin Micu a dorit să revină la primărie cu sprijinul PSD, partidul nu a acceptat ca tot el să fie candidatul pentru alegerile din acest an, preferându-l pe Taner Reşit. Totuşi, vom asista la o bătălie între cei doi, Micu trecând de partea ALDE pentru scrutinul electoral din 2016.
Mai sunt însă şi alte situaţii inedite. De pildă, la Ovidiu, foştii rivali din 2012 se vor război din nou. Dacă în urmă cu patru ani, Dumitru Bocai candida pentru un nou mandat cu susţinerea PNL, în 2016, liberalii îl susţin pe actualul primar, George Scupra, cel care la alegerile trecute a câştigat mandatul de edil-şef cu ajutorul PSD. Şi la Mangalia, după ce, vreme de mai multe luni, PSD-ul îl confirma drept candidat pe Paul Foleanu, în ultima clipă, acesta a fost schimbat cu Bogdan Maganu, actualul viceprimar. Reînregimentat în PSD în anul 2014, Zanfir Iorguş îşi va testa puterile, dar din postura de independent.
Şi dă-i, şi luptă, şi dă-i, şi luptă…
În situaţia pe care o întâlnim la Tuzla se află şi comunele Oltina, Mircea Vodă şi Castelu. Mandatele primarilor comunelor Oltina - Gheorghe Chirciu (PNL), Mircea Vodă - Dumitru Dedu (PSD) şi Castelu - Nicolae Anghel (UNPR) au încetat de drept în urma deciziei pe care fostul prefect, Constantin Ion, a luat-o ca urmare a unor hotărâri dictate de instanţă în care aceştia au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Chirciu este în continuare alegerea PNL pentru Oltina, Nicolae Anghel va candida, din nou, pentru un mandat de primar la Castelu, de data aceasta din partea PMP, în timp ce Dumitru Dedu i-a cedat locul mai tânărului său coleg, George Ionaşcu, viceprimarul cu atribuţii de primar al comunei.Un alt primar care a ales să demisioneze în timpul mandatului este cel al comunei Lipniţa, Florin Onescu. Decizia sa i-a luat prin surprindere pe mulţi. Demisia scrisă a acestuia a ajuns la sfârşitul lunii iunie 2015 pe masa prefectului Constanţei. „Am avut la Primărie controale de la Curtea de Conturi, am ieşit bine, s-a făcut descărcarea de gestiune, astfel încât am ales momentul pentru a mă ocupa mai mult de familie şi de agricultură. Este singurul motiv“, a declarat, la momentul respectiv, Florin Onescu, acesta negând că la baza deciziei sale ar fi existat şi motive politice sau de alt gen.
Amintim însă şi faptul că Florin Onescu este cercetat într-un dosar alături de Nicuşor Constantinescu şi de alte 18 persoane. În locul lui Onescu este, de anul trecut, Ioan Burcea, viceprimarul cu atribuţii de primar. Însă PSD, partidul din care fac parte cei doi, îl vor avea drept candidat la Lipniţa pe Florin Crăciun.
Oprire la mandatul de viceprimar
De asemenea, o situaţie nefericită se întâlneşte şi la Ion Corvin, acolo unde fostul primar, Dumitru Nedea, a fost suspendat din funcţie anul trecut. Acesta nu şi-a putut exercita mandatul vreme de şase luni din motive de sănătate şi, aşa cum prevede legea, mandatul i-a încetat. Între timp, fostul primar a plecat la Domnul. Atribuţiile de edil-şef al comunei Ion Corvin au fost preluate de viceprimarul Florin Doşcu (PSD), care însă nu va candida pentru funcţia de primar. În locul său va candida Marcela Rădulescu.Şi la Peştera, după demisia lui Valentin Vrabie, atribuţiile de primar au fost preluate de secundul său, Tudorel Grosu. Acesta însă nu va candida pentru funcţia de primar al comunei, lăsând locul unui „new entry“, profesorul Marius Petre.
Harta judeţului Constanţa la finalul legislaturii 2012 - 2016 este diferită de forma de început, iar schimbările de poziţii încă nu au încetat. Cele mai mari schimbări (sperăm să) le vedem după 5 iunie, atunci când constănţenii vor alege în mâinile cui vor lăsa banii publici pentru următorii patru ani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii