Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:34 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poarta Alba, o localitate conform standardelor europene

ro

19 Oct, 2007 00:00 1491 Marime text
1192738737.jpg

Localitatea s-a impus mereu prin taria de caracter a oamenilor sai * Acestia au reusit sa pastreze un anumit specific al zonei

Proiectele primarului Niculae Sant-Ion sunt aproape finalizate. Acesta a achizitionat un utilaj de igienizare si salubrizare, a organizat un program de asistenta sociala, a extins reteaua de electrificare si a reabilitat drumurile si institutiile de invatamant din localitate. Cand am ajuns in comuna, ne-am gandit sa vizitam scoala nr.1 cu clasele I - VIII, deoarece am plecat pe ideea preconceputa ca scolile situate in mediul rural resimt o acuta lipsa de dotari, fonduri sau chiar dascali calificati. Ei bine aceasta idee a fost complet indepartata dupa ce am facut primul pas in curtea scolii. Am fost impresionati de aspectul imbunatatit al cladirii, curatenia din curte, dar si din interior. La aceasta unitate de invatamant invata peste 500 de elevi organizati in clase grupate cate doua de clasa a I-a, de-a II, a III-a etc. Una dintre problemele minore care exista, ii vizeaza pe dascalii care profeseaza in aceasta unitate. Din cei aproximativ 20 de profesori care predau aici, majoritatea sunt din Constanta si sunt nevoiti sa faca naveta din buzunarul lor, deoarece guvernul nu le-a acordat deocamdata bani pentru decontarea transportului. Prin intermediul programelor guvernamentale si sprijiniti prin bugetul local, scoala beneficiaza in prezent de un sistem de incalzire centrala, care se ridica la standardele europene, de o retea de zece calculatoare si o biblioteca cu aproximativ patru mii de volume.

Fara saracie

Casele, multe dintre cele vechi cu iz traditional se ratacesc acum printre cele noi, cu geamuri termopan si cu o arhitectura cu mult diferita de originea locului. Asadar nici gand de saracie. Poate doar o comunitate rurala in adevaratul sens al cuvantului care pune inainte de toate munca in mijlocul naturii. Poarta Alba are o economie agrara, detinand o suprafata agricola de 4.406 hectare, din care 3.659 teren arabil, 257 pasuni, 938 vii. In structura suprafetei cultivate si a productiei vegetale, ponderea cea mai mare revine culturilor de porumb, grau, floarea soarelui, legume si cartofi. Agricultura locala este singura activitate constanta care prezinta interes pentru locuitori. Localnicii, departe de a fi avuti, sunt oameni gospodari si cei cativa care ne-au intampinat ne-au dat de inteles ca localitatea s-a impus mereu prin taria de caracter a acestora, reusind astfel sa pastreze un anumit specific al zonei.

Localnicii, oameni gospodari

Doi dintre locuitorii comunei, Gheorghe Parvu in varsta de 64 de ani si Nicolae Lint de 70 de ani au precizat ca localitatea a evoluat foarte mult. "Pacat ca anul acesta stam cam prost la agricultura, intrucat din cauza secetei, recolta nu este foarte bogata. Insa vremurile sunt altele fata de cum erau acum 20 de ani, totul e mai frumos, mai ingrijit", a spus Gheorghe Parvu. Ambii sustin ca totul i se datoreaza primarului Niculae Sant-Ion. Deoarece acesta a finalizat majoritatea proiectelor de dezvoltare locala pe care le-a conceput. A achizitionat un utilaj de igienizare si salubrizare a comunei, a extins reteaua de electrificare, a reabilitat drumurile si institutiile de invatamant din comuna. Ba mai mult, acesta a organizat si un program de asistenta sociala prin care ajuta persoanele aflate in dificultate si care au venituri foarte mici. Astfel, la primarie, se primesc cereri pentru ajutorul de incalzire pana in data de 31 ianuarie 2007, conform OG 107 din 13 decembrie 2006. "In aceasta perioada, circa o mie de locuitori care vor depune documentatia, vor primi ajutoare acordate in bani", a precizat primarul comunei Poarta Alba, Nicolae Sant-Ion, care a mai spus ca acest program este benefic pentru localitate, ajutand astfel locuitorii pe timp de iarna. De acest program mai beneficiaza si persoanele singure care au venituri reduse si care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni, combustibili petrolieri. Acestia vor beneficia de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei pe toata perioada sezonului rece. Cererile pot fi depuse pana la data de 31 ianuarie 2007. Fondurile necesare asigurarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri, sunt autorizate de catre Ministerul Finantelor Publice. (P)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii