Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pompierii sunt plătiţi în funcţie de numărul incendiilor?“ Spitalul, susţinut din buzunarul sărac al Primăriei Hârşova

ro

24 Jul, 2014 00:00 2096 Marime text
Salvat de la desfiinţare, dar devenit o povară pentru bugetul destul de strâmtorat al administraţiei locale. Asta ar fi, pe scurt, povestea Spitalului Orăşenesc Hârşova. În ultimii trei ani s-au investit foarte mulţi bani pentru reabilitarea unităţii sanitare, dar cu toate acestea cheltuielile şi necesităţile sunt prea mari pentru buzunarul Primăriei oraşului Hârşova. Spitalul are o capacitate de 64 de paturi, însă aparatura este foarte veche, chiar de 60 de ani, iar singurul instrument nou achiziţionat este un laparosop cu care s-ar putea realiza intervenţii chirurgicale mult mai uşor. „Spitalul din Hârşova deserveşte nu doar pacienţii din oraş ori din satele şi comunele învecinate, ci şi pe cei veniţi din judeţele învecinate. Din păcate, oricât ne-am strădui să facem mai multe, avem datorii, credite luate în urmă cu mai mulţi ani din bancă şi pe unde se scurg lunar bani pe care i-am fi putut folosi acum pentru investiţii. În 6 ani am plătit deja patru milioane de lei! Câte nu am fi putut face cu aceste sume! La spital putem să asigurăm doar materialele necesare pentru intervenţiile de prim ajutor, primă urgenţă. Suntem puşi în situaţia ingrată de a-i pune pe pacienţi să îşi cumpere singuri medicamentele“, a declarat primarul Tudor Nădrag, simţindu-se neputincios în faţa situaţiei. „Sistemul de sănătate este unul bolnav. Nu reuşesc să înţeleg, oricât m-aş strădui, formula prin care repartizează fondurile către unităţile sanitare. Se alocă fonduri clientelar, probabil, căci a da bani în funcţie de numărul de pacienţi care vin în spital este o aberaţie. Cumva statul plăteşte pompierii în funcţie de numărul incendiilor?“, s-a arătat intrigat seful administraţiei publice locale de la Hârşova.

Bolnavi transportaţi pe scări

Mai mult decât atât, sediul vechi al spitalului nu este prevăzut cu un lift, astfel că, de multe ori, pacienţii sunt transportaţi cu targa, cu căruţul sau în braţe, pe scări, de către infirmieri sau aparţinători. „Sediul nou are lift din construcţie. Pentru că ne-ar costa prea mult să face un lift şi în construcţia veche, avem în plan să realizăm un culoar de trecere între cele două clădiri, astfel încât pacienţii să poată fi urcaţi sau coborâţi cu liftul din compartimentul nou, chiar dacă sunt repartizaţi în corpul vechi. După socotelile noastre, aproximativ 50.000 de lei ar fi suficienţi pentru realizarea acestui culoar de legătură“, a declarat edilul-şef Tudor Nădrag.
Iar pentru că, din păcate, vara se apropie cu paşi repezi de final, liderul autorităţii publice locale deja începe să facă socotelile pentru sezonul rece. „Trebuie să mai facem unele investiţii în reabilitarea sistemului de încălzire, care ne-ar costa aproximativ 50.000 de lei. De asemenea, trebuie să asigurăm şi materia primă pentru încălzire, vom vedea de unde putem face rost de bani. Din fericire, am mai avut parte de bunăvoinţă atât din partea militarilor de la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, care au reabilitat Secţia de Boli interne a spitalului acum doi ani, cât şi a câtorva reprezentanţi ai cultului religios Baptist, care ne-au ajutat făcând donaţii de mobilier, pături, saltele şi lenjerii de la un spital din Austria“, a mai spus Nădrag.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii