Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Populatia din Crucea duce lipsa de locuri de munca

ro

16 Jan, 2004 00:00 714 Marime text

Proiecte importante ale primariei

Potrivit declaratiilor primarului Gheorghe Frigioi, aproape doua treimi din locuitori nu au serviciu si un salariu stabil * Pentru 2004 primarul localitatii isi propune sa finalizeze lucrarile de reabilitare a bisericilor din satele Siriu, Baltagesti si Stupina, a caminului cultural din satul Crucea, dar si a gradinitelor din comuna * Cel mai mare vis al primarului Frigioi este reabilitarea retelei de alimentare cu apa potabila * Infaptuirea acestui proiect reprezinta "cea mai mare realizare din ultimii 25 de ani a satului Crucea"

Pentru ca iarna sa nu ia pe nepregatite autoritatile locale din comuna Crucea, primaria localitatii a amenajat, inca de la sfarsitul anului trecut, un punct de deszapezire in cadrul fostului IAS Crucidava. Unitatea a fost amenajata in baza unui contract incheiat cu Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta. Potrivit declaratiilor primarului Gheorghe Frigioi, punctul de deszapezire din localitate a fost dotat cu toate utilajele necesare si a fost un adevarat ajutor in zilele cand sezonul rece si-a facut simtita prezenta.Tot in contextul sezonului rece, Frigioi a afirmat ca institutia administrativ-teritoriala se pregateste inca din aceasta perioada pentru achizitionarea de combustibil solid necesar incalzirii institutiilor in iarna 2004-2005. "Decizia de achizitionare a lemnelor inca de pe acum a fost luata deoarece in prezent pretul combustibilului este mai mic", a subliniat primarul comunei Crucea. De asemenea, Gheorghe Frigioi a precizat ca in aceasta saptamana au fost livrate alte 15 tone de combustibil lichid si solid pentru centrala si scolile din comuna.

Obiectivul 2004: asigurarea protectiei sociale

In alta ordine de idei, primarul Frigioi a subliniat faptul ca cea mai mare problema a comunei este lipsa acuta a locurilor de munca pentru populatie. "Aproape doua treimi din populatia localitatii nu are loc de munca si un salariu stabil", a afirmat Frigioi. De aceea, obiectivul principal al alesului comunei Crucea pentru acest an este protectia sociala "astfel incat fiecare familie sa aiba o sursa de venit sigura". Pentru asigurarea locurilor de munca pentru populatie, primaria a incheiat o conventie cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, prin care 96 de cetateni au fost angajati pentru a asigura paza comunei pe perioada sarbatorilor, pentru deszapezire, precum si pentru ecologizare. Tot pentru 2004, "primul om" din comuna isi propune sa finalizeze lucrarile de reabilitare a bisericilor din satele Siriu, Baltagesti si Stupina, a caminului cultural din satul Crucea, dar si a gradinitelor din comuna. In acest sens, incepand cu 25 ianuarie, va demara actiunea de schimbare a mobilierului din gradinitele comunei, investitie ce se ridica la aproape 40 milioane lei. "Obiectivele primariei pentru acest an sunt multe si diverse, putand spune ca fiecare este mai important decat celalalt", a mai afirmat Frigioi. Pentru realizarea acestora, Primaria Crucea are la dispozitie un buget de aproximativ opt miliarde lei, suma alocata de Consiliul Judetean Constanta.

Reabilitarea retelei de apa, cea mai mare realizare din ultimii 25 de ani

O investitie deosebita la nivelul localitatii o reprezinta reabilitarea retelei de apa potabila din Crucea. "In prima etapa se vor construi reteaua stradala, cismelele stradale, o statie de clorinare si o alta de dedurizare a apei, dupa care se va realiza racordul tuturor gospodariilor la sistem", a declarat primarul Frigioi. El a mai mentionat ca "rezolvarea problemei alimentarii cu apa cu care se confrunta populatia reprezinta cea mai mare realizare din ultimii 25 de ani a satului Crucea", iar calitatea apei va fi una superioara.Modernizarea sistemului retelei de apa potabila va reprezenta o investitie de aproximativ 20 miliarde lei, ceea ce constituie un imprumut al Guvernului Romaniei de la Banca Mondiala pentru sustinerea programului de reabilitare a retelelor de apa potabila din mediul rural. Pana in prezent, au fost trasate canalele pentru conducta de aductiune, iar o data cu sosirea timpului frumos se va trece la lucrul in teren. La nivelul judetului Constanta, doar sase primarii beneficiaza de acest program, si anume: Horia, Lipnita, Saraiu, Topraisar, Independenta si Crucea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii