Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Populatia din mediul rural va beneficia de asistenta medicala de calitate

ro

24 Sep, 2004 00:00 881 Marime text

Relatia dintre medici si pacienti va fi verificata

Printre localitatile defavorizate din judetul nostru unde se va implementa acest program se numara Dobromir, Cuza Voda, Dumbraveni, Albesti, Harsova, Baneasa, Movilita, Targusor etc. * Proiectul va sustine reabilitarea a 600 de cabinete medicale din zonele deficitare, precum si dotarea a 2000 de cabinete, la nivel national * Reabilitarea cabinetelor va fi sustinuta in parteneriat cu autoritatile locale * In aproape 300 din 2686 de localitati ale tarii nu exista nici un medic, la acestea adaugandu-se tot atatea localitati aflate in zone izolate sau greu accesibile si care sunt situate la mare distanta de unitatile sanitare * Pentru a-i incuraja pe medici sa profeseze in aceste localitati s-a decis oferirea unei indemnizatii de 2500 USD # Cei care nu vor respecta clauzele contractului vor fi nevoiti sa restituie banii

Peste 15 milioane de dolari vor fi alocati, incepand cu anul viitor, pentru reabilitarea cabinetelor medicilor de familie din mediul rural, in cadrul proiectului "Imbunatatirea asistentei medicale primare si a serviciilor medicale rurale".Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, proiectul prevede aparitia unor inlesniri pentru medicii de familie in privinta accesului la credite, prin acordarea unor facilitati financiare si fiscale pe termen lung pentru practica medicala si farmaceutica. De asemenea, proiectul va sustine reabilitarea a 600 de cabinete medicale din zonele deficitare, precum si dotarea a 2000 de cabinete, la nivel national. In plus, se urmareste atragerea personalului de specialitate medico-sanitar in zonele rurale, prin promovarea unor masuri de stimulare materiala sau profesionala, dar si prin stabilirea unor contracte preferentiale cu casele judetene de asigurari de sanatate. Astfel, din cele 15,2 milioane de dolari prevazute in cadrul proiectului, aproape jumatate din suma este repartizata pentru achizitionarea de echipamente, iar patru milioane de dolari vor fi destinati pentru reabilitarea mai multor cladiri. Restul de aproximativ patru milioane de dolari vor fi folositi pentru formarea profesionala a cadrelor medicale. Reabilitarea cabinetelor va fi sustinuta in parteneriat cu autoritatile locale. Astfel, in cazul in care spatiul folosit pentru asistenta medicala va fi pastrat si utilizat timp de minimum cinci ani, consiliile locale trebuie sa contribuie cu 30 la suta din finantare.

In sute de localitati nu exista medici

In ceea ce priveste selectionarea, vor avea intaietate cabinetele unde imbunatatirea accesului la serviciile de asistenta medicala primara este o prioritate, cum ar fi cele aflate la o distanta mare fata de spitale sau cele care nu au acces la infrastructura de drumuri. In prezent, in Romania, pentru populatia din mediul rural, asistenta medicala primara este asigurata de mai putin de 40 la suta din totalul medicilor de familie. De asemenea, in aproape 300 din 2686 de localitati ale tarii nu exista nici un medic, la acestea adaugandu-se tot atatea localitati aflate in zone izolate sau greu accesibile, care nu dispun de drumuri de acces si care sunt situate la mare distanta fata de unitatile sanitare.

Indemnizatii de 2500 USD pentru medicii care se vor stabili la tara

Ministerul Sanatatii si Banca Mondiala vor demara in aceasta toamna un program menit sa imbunatateasca situatia sistemului sanitar din zonele rurale si izolate unde nu exista personal medical suficient si nici dotarile necesare. In scurt timp, peste 2000 de cabinete medicale amplasate in aceste zone vor fi dotate corespunzator si in 600 dintre aceste centre vor fi repartizati medici care sa asigure permanenta. Acest program va avea efecte si la nivelul judetului nostru, unde mai exista, din pacate, localitati aflate in categoria "defavorizate" si unde nu se asigura permanenta medicala asa cum ar trebui. Pentru a-i incuraja pe medici sa profeseze in aceste localitati s-a decis oferirea unei indemnizatii de 2000-2.500 USD, careia i se va adauga salariul lunar calculat in functie de punctajul obtinut de fiecare medic in parte. Printre localitatile defavorizate din judetul nostru unde se va implementa acest program se numara Dobromir, Cuza Voda, Dumbraveni, Albesti, Harsova, Baneasa, Movilita, Targusor etc.Potrivit sefului Directiei de Sanatate Publica, Camelia Ciobotaru, la cabinetele din aceste sate si comune vor fi efectuate modernizarile necesare pentru ca in multe dintre ele exista inca probleme cu alimentarea cu apa curenta. Comisiile judetene instituite vor verifica in lunile urmatoare si cum se prezinta relatia medic-pacient si daca acestuia din urma i se prezinta clar posibilitatile de tratament cu medicamente gratuite sau compensate. In judetul Constanta vor exista cel putin doua astfel de echipe de control, formate din reprezentanti ai institutiilor abilitate. Aceste echipe vor controla prezenta medicilor la program, numarul de vizite la domiciliu si daca acestea concorda cu rapoartele inaintate Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Fara prime de instalare preferentiale!

Pentru a se stabili in localitatile din mediul rural si, implicit, pentru a beneficia de prima de instalare de 2500 de USD, medicii vor semna contracte prin care vor fi obligati sa stea in zona respectiva minim trei ani, in caz contrar, acestia fiind nevoiti sa restituie banii. Totodata, pana saptamana viitoare, va fi intocmita lista cu localitatile in care exista deficit de medici, astfel incat sa fie cunoscute foarte clar zonele unde este necesar sa se acorde primele de instalare. Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, a atras atentia ca acordarea primelor de instalare trebuie sa se faca atent, pentru a nu exista situatii in care acestea sa fie acordate fara justificare.Tot in atentia medicilor se afla si faptul ca autoritatile sanitare vor incepe controalele in cabinetele medicale din mediul rural si in zonele greu accesibile. Despre aceasta, ministrul Branzan a precizat urmatoarele: "Cand am mers in teritoriu, oamenii s-au plans cel mai mult de medicii care vin la cabinet si stau doar cate doua ore".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii