Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Populatia din Saligny va beneficia de apa potabila

ro

02 Jul, 2004 00:00 727 Marime text

Imbunatatirea traiului locuitorilor comunei

Primarul comunei, Gabriel Tatulescu, este constient de faptul ca cea mai grava problema a populatiei este lipsa apei potabile * Pentru a imbunatati pe cat posibil viata cetatenilor, primarul Tatulescu va fora un put special pentru alimentarea oamenilor cu apa * In prezent se lucreaza la amenajarea noului sediu al primariei * Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 600 de milioane de lei * In scurt timp se va trece la reabilitarea institutiilor de invatamant din comuna * Nici drumurile comunale nu vor fi uitate, acestea urmand a fi prinse intr-un program de reabilitare * Sistemul de iluminat este in prezent nefunctionabil, drept pentru care va fi reparat si modernizat

Comuna Saligny este una dintre cele mai noi unitati administrative din judetul Constanta. Pana in anul 1968 localitatea a avut statutul de comuna, dupa care s-a afiliat comunei Mircea Voda, continuand sa existe ca sat aferent al acesteia, pana in primele luni ale acestui an. Aceasta a dobandit statutul de comuna in luna aprilie a anului 2004, prin desprinderea de comuna Mircea Voda, in conformitate cu Legea 84/2004. Aflata la o distanta de aproximativ 60 de kilometri de municipiul Constanta, comuna Saligny este situata in vecinatatea Centralei Nuclearo-Electrice din Cernavoda si are in administratie trei sate, si anume: Faclia, Stefan cel Mare si Saligny. Populatia comunei este alcatuita din aproximativ 2400 de locuitori. In perioada in care a fost afiliata comunei Mircea Voda, localitatea Saligny a fost pe cale de disparitie, in prezent efectele acestei etape resimtindu-se mai ales in ceea ce priveste nivelul de trai al localnicilor. Apartinand aproape 40 de ani comunei Mircea Voda, care era formata din sapte sate, fostul sat Saligny nu a beneficiat de foarte multe investitii in acea perioada.

Prioritati administrative pentru dezvoltarea comunei

La alegerile locale din luna iunie, primarul ales al comunei nou-infiintate este Gabriel Tatulescu, care a candidat din partea partidului de guvernamant. Acesta a primit inca din primul tur al alegerilor aproximativ 62% din sufragiile alegatorilor. In varsta de 38 de ani, Gabriel Tatulescu este casatorit, are doi copii si locuieste inca din anul 1993 in localitatea Saligny. Potrivit declaratiilor primarului Tatulescu, cea mai mare problema cu care se confrunta populatia comunei o reprezinta alimentarea cu apa potabila, care lipseste in totalitate in satul resedinta al comunei, iar in satul Stefan cel Mare doar aproximativ 20% din populatie beneficiaza de apa potabila. "Aceasta situatie dureaza de mai bine de sapte ani si este inexplicabila lipsa de implicare a administratiei locale care a avut grija de destinele localitatii in ultima perioada. De aceea, principala prioritate a primariei pentru aceasta perioada este forarea unui put pentru alimentarea cu apa a comunei. Este infiorator momentul cand ii vezi pe batrani chinuindu-se sa scoata apa din fantanile existente in localitate, fantani care pot seca in orice clipa", a declarat primarul Gabriel Tatulescu. Situatia grava a alimentarii cu apa este cu atat mai inexplicabila, in opinia primarului Tatulescu, cu cat localitatea se afla la o distanta de sapte kilometri de Dunare si doar la un kilometru de Canalul Dunare - Marea Neagra. La fel de grave sunt starea sistemului de iluminat public, precum si cea a drumurilor. In acest moment, drumurile noii comune sunt intr-o stare jalnica, fiecare sat are pietruita doar strada principala. Astfel, in satul Stefan cel Mare, singurul drum pietruit este aproape impracticabil. Tot in acest sat caminul cultural a fost daramat in timpul perioadei comuniste, iar o alta institutie de acest gen nu a mai fost construita din cauza bugetelor locale reduse.

Sediu nou, amenajat pentru primarie

In prezent se lucreaza la amenajarea noului sediu al primariei. Amenajat in vechea cladire a Postei, sediul Primariei Saligny va fi unul modern, pentru realizarea lui fiind cheltuite aproape 600 de milioane lei. "Pana pe data de 5 iulie noul sediu al administratiei publice locale va fi finalizat. Pana in prezent au fost schimbate geamurile si usile cu unele de tip termopan, peretii au fost reparati si varuiti, iar sobele reamenajate. Acum suntem in faza de montare a parchetului. Am dorit sa realizam un sediu modern, deosebit, cu speranta ca timp zece ani nu voi mai avea de investit in aceasta cladire", a precizat primarul comunei Saligny.

Programe pentru binele comunitatii

Din luna aprilie si pana in prezent s-a reusit mobilarea a cate unei sali de clasa din fiecare institutie de invatamant din comuna, iar pentru viitorul apropiat primarul Gabriel Tatulescu si-a propus sa realizeze o serie de programe. Astfel, primarul din Saligny doreste sa ofere celor mai tineri locuitori ai comunei conditii optime de studiu. "Imediat dupa votarea bugetului local, voi trece la reamenajarea si igienizarea tuturor scolilor, lucrari in cadrul carora se va pune un accent deosebit pe realizarea unui put pentru alimentarea institutiilor scolare cu apa potabila, dar si pe reabilitarea sistemului electric si pe construirea de grupuri sanitare pentru elevi", a mai spus Gabriel Tatulescu.Totodata, pentru viitorul apropiat se are in vedere intocmirea unui proiect pentru atragerea de fonduri nerambursabile necesare reabilitarii drumurilor comunale. Un alt obiectiv pe termen scurt este cel reprezentat de construirea unor refugii pentru pasageri in statiile auto. Primarul comunei Saligny a subliniat faptul ca, in perioada urmatoare, va realiza toate demersurile necesare pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, in conditiile in care localitatea se afla la o distanta de numai 500 de metri de CNE Cernavoda. "Mai bine de 13 ani am lucrat in cadrul Centralei Nucleare, detinand functia de reparator specialist principal. De aceea cred ca am toate atuurile necesare pentru a avea grija de destinele comunitatii si, nu in ultimul rand, pot spune ca voi putea finaliza toate obiectivele propuse in campania electorala", a conchis primarul comunei Saligny, Gabriel Tatulescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii