Primăria Crucea, strigăt de disperare către drumari Zeci de gospodării, inundate după fiecare ploaie, din cauza drumului european abandonat (galerie foto+documente)
Primăria Crucea, strigăt de disperare către drumari: Zeci de gospodării, inundate după fiecare ploaie, dinDacă pentru copii, zăpada este atracţia principală a anotimpului rece, pentru autorităţile locale din comuna Crucea, este un motiv de îngrijorare. La fel şi fiecare avertizare de ploaie pe care o anunţă meteorologii. Gospodăriile oamenilor sunt inundate după fiecare ploaie sau zăpadă, astfel că autorităţile publice locale sunt mereu în alertă. Cauza tuturor necazurilor este chiar Drumul European 60, care traversează localitatea şi care, de ani buni, este abandonat de autorităţile centrale. Deoarece Primăria nu poate interveni să facă lucrările adiacente, precum trotuarele, copiii merg în fiecare zi spre şcoală pe marginea şoselei, supunându-se în orice clipă pericolelor.
Primarul Gheorghe Frigioi a înroşit deja linia în discuţiile cu cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANR), dar, până acum, toate eforturile sale au fost sortite eşecului. Drumul este „în conservare“.
Lucrările de la DN 60 sau Drumul Naţional 2A, cum mai este cunoscut, au fost demarate în toamna anului 2010. De atunci, parcă s-a deschis Cutia Pandorei la Crucea. În ianuarie 2011, lucrările au fost stopate. În acel an, muncitorii au mai lucrat, sporadic, 1-2 luni. Lucrările au fost din nou abandonate. În 2012, s-a mai lucrat o lună. La fel şi în 2014. De atunci, CNADNR susţine, în răspunsurile pe care le trimite Primăriei Crucea, că nu mai sunt bani pentru finalizarea lor, dar că drumul este „în conservare“.
Ce se conservă?
Potrivit primarului Gheorghe Frigioi „se conservă“ riscul permanent la care se expun toţi localnicii zilnic, atunci când merg pe acest drum.„Avem probleme la fiecare zăpadă, la fiecare ploaie mai serioasă. De fiecare dată, sunt inundate gospodăriile a zeci de oameni. Chiar dacă apa nu apucă să intre în case, se înregistrează pagube. Curţile, fântânile, anexele gospodăreşti, toate sunt puse în pericol, iar noi trebuie să fim în alertă, să putem interveni prompt. Ultimul astfel de episod a fost în luna ianuarie. Fântânile au fost inundate, astfel că am distribuit cetăţenilor bidoane cu apă potabilă“, a explicat primarul Gheorghe Frigioi.
Lucrările de refacere a drumului naţional care tranzitează localităţile Stupina şi Crucea au afectat atât trotuarele, cât şi podeţele de acces în curţile cetăţenilor şi rigolele de scurgere.
„Ne-am adresat în repetate rânduri Ministerului Transporturilor, pentru finalizarea acestor lucrări. Comuna Crucea este în pericol chiar să piardă o mulţime de bani din cauza acestor lucrări nefinalizate ale CNADNR. Autoritatea locală implementează un proiect pe măsura 322 - «Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru populaţia rurală din comuna Crucea», în cadrul căruia s-au asfaltat 12,5 kilometri de străzi comunale în localităţile Crucea şi Stupina. Aceste lucrări au fost finalizate, dar accesul pe DN 2A se face cu mare dificultate, din cauza nefinalizării lucrărilor de către CNADNR. În cadrul acestui proiect, există riscul ca organismul de finanţare să constate că proiectul de asfaltare a străzilor comunale nu îşi atinge pe deplin obiectivul privind accesibilitatea, lucrările de racordare la drumul naţional nefiind finalizate. Astfel, există riscul ca aceste cheltuieli din cadrul proiectului, care sunt de ordinul milioanelor de lei, să fie declarate neeligibile şi, deci, să fie imputabile bugetului local. Nu aş vrea să mă gândesc, însă acest lucru ar putea avea consecinţe extrem de negative asupra comunei“, a explicat primarul Gheorghe Frigioi.
Şeful autorităţii publice locale a făcut nenumărate demersuri pentru a semnala această situaţie. Până acum, răspunsurile venite nu sunt deloc îmbucurătoare. Potrivit CNADNR, sectorul de drum este predat constructorului: asocierea Concordia Constrade - SC AsfaltSuper - Hidroscivil, cu subcontractor SA&Ma Activ Logistic SRL Constanţa, „acesta având responsabilitatea asigurării siguranţei circulaţiei rutiere“, se arată într-un răspuns emis în noiembrie 2015 de CNADNR către Primăria comunei Crucea.
Amintim că, nu mai departe de luna ianuarie a acestui an, mai multe grădini, fântâni, dar și o casă din satul Băltăgești au fost afectate de ploi. Angajații din Primărie, în frunte cu Gheorghe Frigioi, au depus eforturi susţinute pentru a scoate apa din fântâni, din curțile și din casele oamenilor, însă acest scenariu se poate repeta oricând. „Dacă lucrările de la DN 2A ar fi fost finalizate și ar fi fost prevăzut, așa cum este normal, cu rigole de scurgere și șanțuri de preluare a apei, nu ne-am fi confruntat cu astfel de probleme. Ni s-a răspuns de fiecare dată că nu sunt fonduri pentru finalizarea lucrărilor pe care le presupune acest drum european, singurele sume alocate fiind cele pentru conservare“, a declarat primarul Gheorghe Frigioi.
Şi totuşi, în anul de graţie 2016, există posibilitatea ca o administraţie publică comunală să depună eforturi pentru asfaltarea străzilor, riscând să piardă finanţarea europeană din cauza unor lucrări nefinalizate la un drum, culmea, european.
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza corespondenţa purtată în ultimii ani între Primăria Crucea şi CNADNR.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp