Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria din Topraisar este supraaglomerata

ro

25 Feb, 2005 00:00 973 Marime text

Extinderea organigramelor pentru administratiile publice din mediul rural creeaza probleme

La o populatie actuala de 5400 de locuitori, cladirea Primariei dispune doar de patru birouri * Pe viitor, vor mai trebui angajati si alti specialisti, insa nu exista birouri * Primarul Gheorghe Stelian a incercat sa achizitioneze un spatiu supus executarii silite * Cladirea a fost in cele din urma scoasa la licitatie publica si din lipsa fondurilor nu a putut fi achizitionata * In acest an vor continua investitiile mari pentru comunitate * Pietruirea drumurilor, alimentarea cu apa si iluminatul public stradal sunt doar cateva dintre prioritati

Primarul Gheorghe Stelian si Consiliul Local Topraisar si-au propus ca anul 2005 sa reprezinta o perioada de finalizare a unor programe lansate in cursul anului trecut, dar si lansarea altora noi. Astfel, in cadrul unei sedinte de consiliu desfasurata in cursul lunii ianuarie, consilierii au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an. Atentia alesilor locali a fost indreptata cu precadere asupra lucrarilor ample. Ca si in mandatul trecut, primarul Gheorghe Stelian a pus o atentie deosebita pe programul de pietruire a drumurilor comunale. Intrucat localitatea nu a beneficiat de un program Sapard, in ciuda faptului ca primarul comunei Topraisar a fost printre primii care au realizat un astfel de proiect, autoritatile locale au incercat sa suplineasca aceasta lipsa prin alocarea unor fonduri proprii in acest sector. Pana acum cu forte proprii s-a reusit pietruirea a aproximativ noua kilometri de drum, iar pentru anul 2005 au mai fost alocate doua miliarde pentru acest proiect, ceea ce reprezinta inca doi kilometri. Sectorul educational are si in acest an prioritate. Astfel dupa ce in anii trecuti s-a reusit renovarea celor sase unitati de invatamant de pe raza comunei, pentru acest an se au in vedere lucrari majore. Scolile din satele Movilita si Potarnichea au fost prinse intr-un program de reabilitare cu fonduri de la Banca Mondiala si se asteapta ca in acest an programul sa demareze. Se va incerca si extinderea gradinitei de la Topraisar, tot printr-un program extern, intrucat costurile sunt ridicate, iar in acest moment exista fonduri doar pentru studiu de fezabilitate. Si gradinita din Movilita va fi supusa unor lucrari de renovare a acoperisului. In ceea ce priveste scoala din Topraisar, aceasta nu necesita decat lucrari de intretinere, intrucat de-a lungul timpului aici au fost facute investitii mari. Salile au fost reparate si tamplaria a fost inlocuita cu PVC. "La unitatile de invatamant din comuna au fost schimbate tamplariile, mobilierul, acoperisurile au fost reparate, iar instalatiile electrice si sanitare au fost reabilitate. In plus, in cadrul Grupului Scolar Topraisar a fost amenajat un laborator de informatica unde au fost instalate 24 de calculatoare conectate la internet, folositoare atat pentru elevi, cat si pentru toti locuitorii doritori", a declarat primarul Stelian Gheorghe. Scoala cu clasele I-IV a fost si ea renovata. Aici a fost amenajat si trotuarul ce imprejmuieste unitatea. Seful administratiei publice locale spera ca pe viitor sa continue programul sali de sport. In acest sens, el a realizat un proiect si spera ca si comuna sa sa beneficieze de aceasta investitie.

Alimentarea cu apa, o prioritate pentru acest an

Conducerea comunei este preocupata si de asigurarea unor conditii de trai civilizate pentru intreaga populatie a comunei. Pentru aceasta se impune si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a locuintelor. Deja, in satul Movilita se deruleaza un program in colaborare cu guvernul israelian. Acum se lucreaza la forarea puturilor dupa care se va aduce sistemul pana in fata portilor. Primarul Gheorghe Stelian doreste ca si pentru celelalte localitati sa acceseze fondurile externe intrucat investitiile sunt ample si nu pot fi realizate numai cu fonduri proprii.La finele anului trecut, dispensarul uman din localitate a fost renovat. Acum institutia ofera conditii moderne pentru asigurarea asistentei medicale. Cladirea a fost acum renovata a fost reparat acoperisul, iar interiorul si exteriorul au fost zugravite. Vechea tamplarie a fost inlocuita cu PVC.In opinia primarului Gheorghe Stelian, iluminatul public stradal reprezinta inca o problema, intrucat costurile sunt extrem de ridicate. In acest moment, iluminatul functioneaza aproximativ sase ore pe noapte, iar costurile depasesc 150.000 milioane lei pe luna. De-a lungul timpului au fost montate aproximativ 100 de lampi, insa se impune o investitie ampla, care sa vizeze montarea unor stalpi in zonele in care nu exista iluminat si, de asemeni, inlocuirea becurilor existente cu altele economice si mult mai rezistente.O problema critica pentru actuala administratie publica, dar care a fost amanata din lipsa fondurilor, este cea a spatiilor in cladirea primariei. "La o populatie de 5400 de locuitori, Primaria Topraisar are doar patru birouri. Organigrama a tot fost marita, insa spatiile sunt insuficiente. In acest moment, practic nu ne putem desfasura activitatea in conditii optime", a precizat primarul Gheorghe Stelian. Seful administratiei publice locale a mai precizat ca s-a incercat achizitionarea unui spatiu de la o societate declarata falimentara si supusa executarii silite de Directia Generala a Finantelor Publice, insa s-a primit un raspuns negativ. In aceasta situatie spatiul a fost scos la licitatie publica. Datorita lipsei fondurilor, primaria nu a putut achizitiona aceasta locatie, iar situatia nu este deloc imbucuratoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii