Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii - agenti electorali

ro

31 Oct, 2008 00:00 1421 Marime text
1225400929.jpg

La alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii noiembrie, primarii din teritoriu si-ar putea dovedi eficienta ca agenti electorali * Au mai demonstrat-o si la europarlamentare * Sistemul de vot pe care il vom experimenta la sfarsitul lunii noiembrie este uninominal doar cu numele, pentru ca criteriul de vot va ramane cel politic * In localitatile rurale, primarul este, in majoritatea cazurilor, personalitatea de referinta, de parearea careia oamenii tin cont * Primarii din teritoriu, cu o influenta majora asupra comunitatii pe care o reprezinta, vor fi agentii electorali cei mai eficienti in aceasta campanie * Un semnal ca acesta este modul in care se vor desfasura alegerile in teritoriu este si rezultatul obtinut la europarlamentare, majoritatea locuitorilor unei comunitati mergand pe optiunea politica a primarului * Dintre aceste localitati amintim scorul obtinut de PD-L la Valu lui Traian - comuna condusa de catre democrat-liberalul Florin Mitroi (stanga), cand aproximativ 70 % dintre locuitori au votat PD-L * Un alt exemplu, in acest sens, este si comuna Mihai Viteazu, unde PNL a inregistrat un scor similar datorita primarului liberal Gheorghe Grameni

Sistemul de vot pe care il vom experimenta la sfarsitul lunii noiembrie este uninominal doar cu numele, pentru ca multi vor vota politic. Aceasta regula nescrisa, care se va demonstra o data cu votul, se va aplica mai ales in teritoriu. In localitatile rurale, primarul este, in majoritatea cazurilor, o personalitate de referinta, de care oamenii asculta, careia ii cer parerea in legatura cu diferite probleme. Pentru multi, si alegerile din noiembrie sunt o problema, fie pentru ca s-au plictisit sa fie chemati la urne, fie pentru ca nu vor sau, pur si simplu, nu stiu cu cine sa voteze. Asadar, mai mult ca sigur ca primarii vor fi consultati si pe aceasta tema. Primarii din teritoriu, cu o influenta majora asupra comunitatii pe care o reprezinta, vor fi agentii electorali cei mai eficienti in aceasta campanie. Un candidat pare mai credibil cand cineva, care prezinta incredere, ne ofera referinte despre el, decat atunci cand ni se prezinta singur. In plus, primarii tocmai au fost alesi sau realesi in functie, sunt la inceput de mandat si, ca urmare, nu au ajuns inca sa fie decredibilizati prin actiunile sau inactiunile lor. Deci sunt in deplinatatea functiilor lor electorale, daca se poate spune asa.

Exista un precedent

Un semnal ca acesta este modul in care se vor desfasura alegerile in teritoriu este si rezultatul obtinut la europarlamentare, cand majoritatea locuitorilor unei comunitati au mers pe optiunea politica a primarului. In judetul Constanta au fost mai multe exemple de acest gen, dintre care amintim scorul obtinut de PD-L la Valu lui Traian - comuna condusa de catre democrat-liberalul Florin Mitroi: aproximativ 70 % din voturi au fost pentru candidatii PD-L. Un alt exemplu, in acest sens, este si comuna Mihai Viteazu, unde PNL a inregistrat un scor similar datorita primarului liberal Gheorghe Grameni. Situatiile amintite nu au fost singurele. Prin urmare, este mai mult ca sigur ca regula se va aplica si de aceasta data, pentru ca nu se poate face politica facand total abstractie de formatiunea din care provine candidatul. In municipiul Constanta, care cuprinde jumatate din totalul alegatorilor din judet (motiv pentru care a si fost impartit intre cinci colegii uninominale), abia acum, cu ocazia alegerilor, se vor delimita si sferele de influenta politica, pentru ca, desi constantenii i-au votat primar pe pesedistul Mazare si presedinte al Consiliului Judetean pe colegul sau, Nicusor Constantinescu, si alte partide detin un numar important de sustinatori.

Lupta stransa intre PNL si PSD

Asadar, desi Colegiul Uninominal nr. 1 pentru Camera Deputatilor cuprinde localitatile Cogealac (primar PNTCD), Fantanele (PSD), Targusor (PSD), Mihai Viteazu (PNL), Sacele (PNL), Istria (PNL), Corbu (PNL), Navodari (PSD), Lumina (PSD), Gradina (PSD) si Nicolae Balcescu (PDL), confruntarea se va da intre fortele PSD si cele ale PNL, avand in vedere coloratura politica a primarilor. In Colegiul nr. 2, care include municipiul Medgidia (PNL) si comunele Tortoman (PER), Silistea (PSD), Seimeni (PNL), Pantelimon (PSD), Mihail Kogalniceanu (PSD), Crucea (PSD), Topalu (PSD), Horia (PDL), Ghindaresti (PDL), Vulturu (PNTCD), Saraiu (PSD), Harsova (PSD), Ciobanu (PSD) si Garliciu (PSD), lupta pare ca se va da tot intre PNL si PSD. In Colegiul nr. 3 pentru deputati, care este format din Cernavoda (PSD), Oltina (PNL), Aliman (PSD), Rasova (PDL), Saligny (PSD), Ostrov (PSD), Lipnita (PSD), Baneasa (PSD), Ion Corvin (PSD), Adamclisi (PSD), Deleni (PSD), Dobromir (PSD), Mircea Voda (PSD), Pestera (PSD), Cobadin (PSD), Independenta (PSD), Chirnogeni (PSD) si Ciocarlia (PSD), ar fi o minune sa castige alta formatiune decat PSD.

Sanse pentru PD-L

In Colegiul Uninominal nr. 4, alcatuit din localitatile: Ovidiu (PD-L), Murfatlar (PD-L), Castelu (PD-L), Poarta Alba (PD-L), Cuza Voda (PSD), Dumbraveni (PSD), Cerchezu (PSD), Negru Voda (PSD), Mereni (PNL), Amzacea (PSD), Albesti (PD-L) si Comana (PNL), PD-L are cele mai mari sanse sa-si impuna candidatii. In Colegiul Uninominal nr. 5, ce include municipiul Mangalia (PSD) si comunele Limanu (PNL), Tuzla (PSD), 23 August (PD-L), Costinesti (PD-L) si Pecineaga (PSD), PD-L are iarasi cele mai mari sanse de izbanda.

Lupta stransa in Colegiul nr. 7

In Colegiul Uninominal nr. 6, care include doua cartiere ale municipiului Constanta si localitatile Cumpana (PSD), Agigea (PSD), Eforie (PSD), Techirghiol (PNL), Topraisar (PSD) si Baraganu (PSD), cele mai mari sanse le are, se pare, PSD. In Colegiul Uninominal nr. 7, care cuprinde trei cartiere ale Constantei si comuna Valu lui Traian (PDL), democrat-liberalii au mari sanse datorita primarului PD-L al comunei, Florin Mitroi, insa conteaza si cum vor vota cei din municipiu. Celelalte trei colegii ramase pana la 10 sunt formate din cartiere ale Constantei.

Situatia e neclara la Senat

In ce priveste colegiile uninominale pentru Senat, lucrurile se complica, pentru ca doar primele doua nu includ cartiere ale Constantei, unde nu se cunoaste, deocamdata, o impartire pe zone a influentei politice. Am putea spune ca liberalul ce va candida la Senat in Colegiul Uninominal nr. 1 va avea cele mai mari sanse, comparativ cu ceilalti colegi de partid, pentru ca aici sunt cei mai multi primari PNL. PD-L are cei mai mari sorti de izbanda pentru un fotoliu de senator in Colegiul Uninominal nr. 2, care include multe localitati cunoscute drept fiefuri ale PD-L. Desi nu se poate face o masuratoare exacta, PSD are sanse egale cu cele doua formatiuni in primele doua colegii pentru Senat.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii