Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:36 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Buzăului, condamnat Nicuşor Constantinescu forţează nota? Cercetat pentru plăţi nelegale, acordă în continuare bani unor cluburi sportive

ro

12 Feb, 2015 00:00 4255 Marime text
Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat, marţi, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA, în iulie 2013. Ce spuneau atunci procurorii? Că Boşcodeală ar fi acordat nelegal, din banii publici de la bugetul local, peste 1,6 milioane de lei către echipa de fotbal Gloria Buzău. Sentinţa Judecătoriei Braşov nu este însă definitivă, ea putând fi contestată în zece zile de la pronunţare. Totuşi, situaţia lui Boşcodeala sună foarte familiar. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este acuzat de Curtea de Conturi că a făcut acelaşi lucru. Mai mult, procurorul Andrei Bodean, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, ar lucra deja la cel de-al cincilea dosar pe numele lui Nicuşor Constantinescu, dosar disjuns, conform surselor noastre, din cel în care şeful CJC a fost deferit Justiţiei alături de 18 persoane fizice şi juridice. În cauză, şeful suspendat al CJC ar fi cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru efectuarea unor plăţi către diverse asociaţii sportive şi culturale.

Procurorii DNA Constanţa anunţau, în luna ianuarie 2014, că s-a început urmărirea penală faţă de Nicuşor Constantinescu. Iniţial, în sarcina şefului CJC au fost reţinute şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Ulterior, în luna aprilie, procurorul Andrei Bodean din cadrul DNA Constanţa a decis extinderea urmăririi penale în dosar şi, în plus, în această cauză mai sunt cercetaţi şi alţi funcţionari publici din cadrul CJC. În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori în data de 15 ianuarie, se precizează că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 de lei (peste cinci milioane de euro).

DNA şi Curtea de Conturi spun că au fost „plăţi nelegale“

Printre acestea, DNA menţiona: „13.305.000 de lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 ce reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului“. Pentru că cel de-al patrulea dosar al lui Constantinescu se referă la plăţile nelegale care ar fi fost efectuate de CJC pentru împăduriri şi alte lucrări şi în care este trimis în judecată alături de alte 18 persoane, partea de finanţare a cluburilor sportive lipsind, potrivit unor surse judiciare bine informate, cel de-al cincilea dosar pe numele lui Nicuşor Constantinescu la care DNA Constanţa lucrează este tocmai cel prin care se analizează cum au fost repartizaţi banii către asociaţii şi cluburi sportive constănţene.

La aceleaşi concluzii a ajuns şi Curtea de Conturi a României (CCR), în urma controlului efectuat în 2013 cu privire la exerciţiul financiar 2012. Conform raportului întocmit de auditorii CCR, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul CJC au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în sumă de 13.305.000 de lei. În documentul Curţii se menţionează „efectuarea de plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând finanţare acţiuni sportive numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile Legii nr. 215/2001, Legii nr. 273/2006, Legii nr.  350/2005, OUG nr. 34/2006, Legii nr. 24/2000, Legii nr. 69/2000, OUG nr. 119/1999, în sumă de 13.305 mii de lei, la care s-au calculat dobânzi de 594 mii de lei“ (în total, 13.899.000 de lei). Auditorii CCR au mai constatat raportarea unor credite bugetare definitive în sumă totală de 30.876.359 de lei şi plăţi în sumă totală de 25.388,334 de lei, din care 13.305.000 de lei reprezintă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive, ceea ce, în valori relative, reprezintă o pondere de 42,4%, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de CJC numai în baza hotărârilor de Consiliu Judeţean şi a celor de modificare sau de rectificare a bugetului iniţial pentru anul 2012. Tot în raportul Curţii se precizează că ordonatorul principal de credite al Consiliului Judeţean (preşedintele CJC) putea asigura finanţarea acţiunilor sportive în limita creditelor bugetare aprobate prin bugetul judeţean, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, „însă aceste prevederi nu au fost respectate de către entitatea audiată“, după cum se arată în document.

Primarul Buzăului - 1,6 milioane de euro daţi „nelegal“ către sport


Similitudinile cu cazul primarului municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, sunt multiple: În iulie 2013, Boşcodeală a fost trimis în judecată de procurorii Anticorupţie, fiind acuzat, printre altele, că ar fi dat nelegal, din bugetul local, peste 1,6 milioane de lei Asociaţiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzău. Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a lui Boşcodeală pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002 - 2008, Boşcodeală a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local. „În cursul anului 2008, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 de lei către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău, cu titlu de finanţare nerambursabilă - din care suma de 279.496,32 de lei reprezintă plăţi directe efectuate către Regia Autonomă Municipală (RAM) Buzău (unitate din subordinea Consiliului Local Buzău, la care asociaţia sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (agent economic privat la care primarul era acţionar, în calitate de persoană fizică), firma cu care asociaţia sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susţină activitatea sportivă a societăţii comerciale cu sumele primite de la bugetul local.

Primăria Buzău, la judecată cu asociaţii şi cluburi sportive. La fel şi CJC

De asemenea, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către RAM Buzău, în solidar cu asociaţia sportivă (suma de 279.496,32 de lei), aşa cum preciza DNA. În acest mod, susţin anchetatorii, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 de lei. În prezent, Consiliul Judeţean Constanţa se judecă în instanţă cu mai toate asociaţiile şi cluburile sportive care au primit bani prin hotărâri CJC.

Boşcodeală a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare şi un spor de pedeapsă de un an, urmând să execute cinci ani de închisoare. Sentinţa Judecătoriei Braşov nu este definitivă, putând fi contestată în zece zile de la pronunţare.

Nicuşor Constantinescu continuă să dea bani prin hotărâri de Consiliu Judeţean

Totuşi, se pare că anchetele procurorilor DNA nu îl sperie pe mai-marele CJC. El a cerut recuzarea procurorului Andrei Bodean în „dosarul penal nr. 200/P/2014“, care, potrivit surselor noastre, ar fi cel de-al cincilea instrumentat de DNA faţă de Nicuşor Constantinescu, în care şeful Consiliului Judeţean Constanţa ar fi cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru efectuarea unor plăţi către diverse asociaţii sportive şi culturale. Astăzi, aleşii judeţeni trebuie să voteze primele hotărâri de Consiliu Judeţean pe acest an, printre care, surprinzător, se regăsesc nu mai puţin de opt proiecte de hotărâre iniţiate de Constantinescu, proiecte care vizează alocarea unor sume pentru mai multe cluburi şi asociaţii sportive: Clubul Sportiv Volei Municipal Tomis Constanţa, Clubul Sportiv Handbal Club Municipal Constanţa, Clubul Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constanţa, Clubul Sportiv Universitar Neptun al Universităţii Maritime Constanţa - secţia de handbal feminin, Clubul Sportiv „Top Spin-08“, Asociaţia „Hippontica“ Constanţa, Asociaţia Club Sportiv Şcoală de Fotbal Farul Constanţa 2010 şi Clubul Sportiv „Farul“ Constanţa. Coincidenţă sau nu, până ieri, la ora închiderii ediţiei, tocmai aceste proiecte de hotărâre nu fuseseră încărcate pe site-ul CJC. Menţionăm că i-am solicitat lui Gabriel Diceanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, mai multe informaţii pe acest subiect, iar el ne-a răspuns: „Zilele acestea am fost foarte ocupat, am fost la Bucureşti pentru a vedea cum facem cu finanţările pentru asociaţiile şi cluburile sportive.“ 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionica 12 Feb, 2015 12:58 Daca au aprobat consilierii ,totul este OK.Ce va mai framantati atata....Legile facute pentru cine trebuie !