Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul din Cogealac a rezolvat problema pasunii

ro

05 Sep, 2008 00:00 2309 Marime text
1220532918.jpg

Primarul din Cogealac, Cati Hristu, isi duce la indeplinire obiectivele pe care si le-a propus in campania electorala. Datorita edilului comunei, crescatorii de animale vor avea unde sa-si pasca turmele.

Se stie ca disputele intre locuitorii comunei Cogealac porneau in principal de la faptul ca crescatorii de animale nu mai aveau unde sa-si pasca turmele dupa ce izlazul a fost retrocedat. Din acest motiv, scandalurile intre crescatorii de animale si cultivatori devenisera evenimente la ordinea zilei pe plan local. Primarul Cati Hristu a promis in campanie ca va asigura loc de pasunat pentru animale si asta a si facut. "Acesta este obiectivul principal de care m-am ocupat, pentru ca suntem o familie. Cu totii ne stim, suntem prieteni si nu putem lasa oamenii sa moara de foame. La Cogealac, majoritatea populatiei traieste din cresterea animalelor si este normal sa ne ocupam prima si prima data de acest aspect", ne-a declarat primarul Cati Hristu. La initiativa primarului, care la randul sau este agricultor, locuitorii care detin terenuri au cedat peste 100 ha pentru asigurarea locului de pasunat. In partea dinspre localitatea Tariverde s-au cedat 60 ha, dinspre Cogealac - 80 ha, iar dinspre Ramnic - 30 ha. Primarul insusi a cedat 60 ha. "In comuna exista 22.000 de oi, carora trebuie sa le asiguram hrana. In aceasta toamna vom insamanta aceste hectare, astfel incat la primavara sa fie pajiste", a afirmat primarul Cati Hristu. El a precizat ca primaria va cauta solutii pentru a mari de la an la an suprafata pasunii. "Trebuie sa facem un cadastru al comunei, sa stabilim clar granitele, pentru ca nu s-au mai facut masuratori de 20 de ani. Vom angaja o firma autorizata", a spus primarul. O alta prioritate a primarului este si realizarea sistemului de alimentare cu apa si a retelei de canalizare. Cati Hristu a precizat ca pentru sustinerea acestui proiect, in valoare de 6,3 milioane de euro, primaria va face un imprumut bancar in vederea asigurarii procentului de 15%, cat este contributia autoritatii locale. Masura a primit deja acordul Consiliului Local in ultima sedinta. Edilul comunei Cogealac a mai spus ca are in vedere si asigurarea unui teren in vederea construirii de adaposturi pentru animale, astfel incat sa se pastreze curatenia pe strazi si turmele sa nu mai traverseze comuna. Amplasamentul va fi undeva la marginea comunei, la iesire spre Gradina.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Daniela 07 Mar, 2009 18:03 Primarul Hristu vrea sa vanda pasunile din zona Cogealac pt a fi transformte in cariere. In ianuarie 2009 el impreuna cu Ruscu Laurentiu si Gabriel Ionescu au contractat o firma pt a efectua studii geologice in zona. Vroiau oamenii sa stie cati metri cubi de piatra se afla pe cele 80 ha. Ca trebuie sa stie oamenii cati bani sa ceara pe pasunea cedata de oameni.