Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul din Crucea ia masuri impotriva inundatiilor

ro

26 Mar, 2004 00:00 711 Marime text

Pentru ca apele pluviale si izvoarele de suprafata sa nu mai afecteze casele localnicilor, in satele Siriu si Stupina se realizeaza santuri de scurgere prevazute cu jgheaburi de beton * Tot in Stupina, drumul care duce spre scoala si cimitir este reabilitat * Lucrarile sunt realizate cu ajutorul beneficiarilor ajutorului social in baza Legilor 416 si 76 * Gheorghe Frigioi este nemultumit de faptul ca nu este sprijinit de institutiile abilitate in rezolvarea problemelor conflictuale * In ultima perioada, intre localnici si paznicul livezii din comuna a izbucnit un adevarat conflict

In ultimii ani ne-am obisnuit ca in fiecare primavara sa ne confruntam cu mari inundatii, apele navalind in gospodarii, distrugand case si drumuri. Pentru a nu ne dezobisnui, specialistii ne anunta ca, la sfarsitul acestei luni, in mai multe zone ale tarii, printre care si in Dobrogea, va exista posibilitatea producerii de inundatii. La prima vedere, pare aproape imposibil ca zona Dobrogei sa fie afectata de astfel de capricii ale naturii. Totusi, in ultimii ani, mai multe zone din judetul Constanta au fost afectate de inundatii, o data cu trecerea timpului aici facandu-si aparitia o serie de izvoare de suprafata. Saptamana trecuta va anuntam ca o astfel de situatie a fost inregistrata si in satul Siriu, aferent comunei Crucea, unde, in plina noapte, mai mult de jumatate din peretii exteriori si acoperisul unei case s-au prabusit. Dupa nici cinci ani de la constructia casei, familia respectiva a vazut cum, in cateva secunde, din cauza izvoarelor de suprafata care s-au format la nivelul satului, agoniseala lor de-o viata s-a dus pe apa sambetei. Pentru ca si celelalte case sunt expuse pericolului de a se darama, autoritatile locale au demarat, in urma cu cateva zile, programul de realizare a unor santuri de scurgere pentru apele pluviale. "Panza freatica si izvoarele de suprafata au afectat aproape toate locuintele din satul Siriu. Pentru rezolvarea urgenta a acestei situatii s-a trecut la saparea de santuri prevazute cu jgheaburi de beton prin care sa se scurga apa ce traverseaza comuna in toate directiile", a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi. Acestea sunt realizate cu ajutorul persoanelor care beneficiaza de ajutorul social in baza Legilor 416 si 76. Tot pentru a rezolva aceasta problema au fost achizitionate tuburi care vor fi asezate in aceste santuri pentru a facilita scurgerea apei. Concomitent cu aceste lucrari, la nivelul satului Stupina au demarat lucrarile de amenajare a drumului care duce spre scoala din localitate, dar si spre cimitir. Potrivit declaratiilor primarului Frigioi, drumul va fi reabilitat pe o suprafata de peste un kilometru. Totodata, si aici sunt realizate santuri de scurgere pentru a preveni posibilele evenimente neplacute.

Probleme conflictuale

Pentru ca o suparare nu vine niciodata singura, primarul Gheorghe Frigioi se declara nemultumit de faptul ca autoritatile locale nu sunt sprijinite de institutiile abilitate in rezolvarea problemelor conflictuale dintre cetateni. Astfel, in ultima perioada, la nivelul comunei a aparut un conflict intre localnici si paznicul de la livada care apartine societatii "Pomicola" SA. "Acest paznic este o persoana cu probleme psihice, care tulbura linistea publica si care aduce injurii celor care se apropie pentru a discuta cu el. In acest moment nu stim ce sa mai facem, ultima solutie ar fi sa ne adresam reprezentantilor Administratiei Domeniilor Statului pentru a rezolva problema conflictuala", a mai spus primarul comunei Crucea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii