Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primii bani de la UE prin Sapard au ajuns la Castelu

ro

05 Dec, 2003 00:00 661 Marime text

Lucrarile de reabilitare a drumurilor sunt realizate in proportie de 70%

Comuna este prima localitate din judet si din tara care a primit de la Uniunea Europeana prima transa din totalul sumei necesare pentru realizarea programului * Proiectul este cel mai ieftin dintre cele derulate de Agentia 2 Sud-Est in judetul Constanta * Potrivit declaratiilor primarului Nicolae Anghel, pana in prezent, lucrarile de reabilitare a celor 17,5 kilometri de drum au fost finalizate in proportie de aproximativ 70% * Pentru sarbatorirea Craciunului intr-un mediu cat mai propice, primaria va reabilita iluminatul public din satele Castelu si Nisipari

Comuna Castelu, cu cele trei sate arondate, Castelu, Nisipari si Cuza Voda, este prima comuna din tara care a beneficiat de programul SAPARD. Lucrarile, realizate de SC "Clif" SA in parteneriat cu Regia Autonoma de Drumuri si Poduri Constanta, au fost demarate la inceputul lunii iunie a acestui an. Potrivit declaratiilor primarului localitatii, Nicolae Anghel, in data de 19 noiembrie a fost efectuata plata primei transe de catre Uniunea Europeana pentru realizarea proiectului "Impietruire drumuri de pamant intravilan in comuna Castelu". "Suma de aproape sase miliarde lei reprezinta prima transa acordata de Uniunea Europeana atat la nivel de tara, cat si la nivel de Agentie 2 Sud-Est, dovada ca programul se deruleaza in conditii optime", a subliniat Anghel. Pana in prezent, lucrarile de reabilitare a celor 17,5 kilometri de drum au fost finalizate in proportie de aproximativ 70%, urmand ca macadamul si tratamentul bituminos sa se realizeze in primavara, o data cu sosirea timpului frumos. In cadrul lucrarilor de impietruire a drumurilor de pamant din comuna au fost finalizati zece kilometri de drum din Castelu si Cuza Voda, urmand ca la anul sa fie reparate portiunile din intersectii, dar si cei sase kilometri din satul Nisipari. In plus, primarul Nicolae Anghel a mentionat ca acest proiect care se realizeaza la nivelul comunei este cel mai ieftin dintre cele derulate de Agentia 2 Sud-Est, suma totala la care se ridica fiind de aproximativ 30 miliarde lei. "In acest fel am economisit patru miliarde pe care le vom folosi, tot in primavara, la montarea de dale pe o portiune de sapte kilometri de drumuri principale, precum si pentru tractarea acostamentului", a afirmat primarul Anghel. Suprafata totala prinsa in contract este de 17,5 kilometri, cate sase la Castelu si Nisipari, precum si 5,5 km la Cuza Voda.

Reabilitarea iluminatului public

Pentru a intampina sarbatorile Craciunului in conditii optime, primaria comunei a alocat suma de peste un miliard de lei pentru reabilitarea iluminatului public din localitate. Potrivit declaratiilor primarului Anghel, din data de 10 decembrie si pana de sarbatori, vor fi montate mai mult de 200 lampi noi in satele Castelu si Nisipari. "Pentru ca cetatenii sa nu mai aiba probleme cu iluminatul public, primaria comunei a decis sa inlocuiasca lampile uzate si cele stricate cu unele de 70 de wati, iar prin economisirea puterii lor populatia sa beneficieze de lumina zilnic intre orele 17 si 05.30", a mai spus Anghel. Investitia a fost suportata din bugetul local al comunei si va fi amortizata in maxim doi ani. O alta investitie importanta realizata in beneficiul localnicilor este aceea a montarii unei centrale termice pe gaze la biserica din satul Castelu. "Aceasta centrala este una dintre primele instalatii de acest fel la nivel de sat si a fost montata in folosul enoriasilor si al preotilor", a adaugat primarul comunei Castelu. De asemenea, pentru anul viitor, autoritatile locale ale comunei au in vedere montarea unei alte centrale termice la Scoala generala din Castelu, dar si extinderea unitatii de invatamant din satul Cuza Voda. "Extinderea institutiei va fi realizata cu alte patru sali de clasa, investitie care va fi suportata de primarie din fondurile bugetului local. In plus, prin Banca Mondiala, la scoala va fi montata si o centrala termica, astfel incat elevii unitatii de invatamant sa nu duca lipsa de caldura pe perioada sezonului rece", a conchis primarul Nicolae Anghel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii