Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Producatorii agricoli din Crucea, nemultumiti de pretul mic al graului

ro

30 Jul, 2004 00:00 791 Marime text

Vremea recoltatului da nastere la neplaceri

Primarul Gheorghe Frigioi sustine ca agricultorii locali sunt nevoiti sa isi vanda productia de grau la un pret derizoriu * In acest an, in Crucea, productia de grau a fost de aproximativ 4000 kilograme la hectar * Ploaia din ultimele zile a fost benefica pentru culturile de floarea-soarelui, porumb si ovaz * Institutiile de invatamant din comuna se afla in plin proces de igienizare si salubrizare * Seful administratiei publice locale doreste sa achizitioneze un al doilea autovehicul pentru transportul elevilor

Vremea senina si temperaturile ridicate, specifice sezonului estival, au fost tulburate, in aceasta saptamana, de prezenta la nivelul judetului Constanta a unui front atmosferic rece, insotit de cantitati bogate de precipitatii. Ploile abundente s-au facut simtite in mai multe localitati de pe raza judetului, insa culturile agricole nu au fost afectate. Si la nivelul comunei Crucea au fost inregistrate cantitati mari de precipitatii, dar, potrivit declaratiilor primarului Gheorghe Frigioi, "ploaia care a cazut in aceste zile a fost in general benefica pentru culturile de floarea-soarelui, porumb sau ovaz, insa a fost in detrimentul celor care nu au terminat de recoltat graul". In ceea ce priveste productia agricola de vara, primarul Gheorghe Frigioi a mentionat ca aceasta este una destul de buna, pana in prezent fiind lucrate toate suprafetele agricole din comuna. "La aceasta data, la nivelul comunei, nu mai sunt suprafete nelucrate, productia la grau fiind una de aproximativ 4000 kilograme la hectar, ceea ce inseamna ca, in acest an, cantitatile de grau sunt ridicate", a subliniat primarul Frigioi. Acesta a mai spus ca spera ca si productia de floarea-soarelui, porumb si ovaz sa fie la fel de insemnata cantitativ, cu atat mai mult cu cat culturile arata bine, iar ploaia le-a fost benefica. Chiar daca in acest an cantitatea de grau care a fost recoltata este una insemnata, seful administratiei publice din Crucea sustine ca producatorii agricoli locali sunt nemultumiti de conditiile si dificultatile pe care le intampina la valorificarea graului. "Pot spune ca producatorii agricoli din Crucea sunt multumiti de cantitatile de grau recoltate, insa acestia sunt nemultumiti de asa-zisii parametri pe care trebuie sa ii indeplineasca pentru a le putea comercializa si, ceea ce este si mai grav, de pretul mic al kilogramului", a precizat Gheorghe Frigioi.

A demarat actiunea de igienizare a institutiilor de invatamant

Este binecunoscut faptul ca, imediat dupa ce a ajuns la conducerea administratiei publice locale, Gheorghe Frigioi a pus un accent deosebit pe realizarea tuturor demersurilor pentru a oferi elevilor conditii optime de studiu. Astfel, in ultimii patru ani, primarul comunei Crucea s-a ocupat de dezvoltarea invatamantului, reusind renovarea unitatii din satul Galbiori si construirea uneia noi in localitatea Baltagesti. In opinia primarului Gheorghe Frigioi, elevii trebuie sa isi desfasoare activitatile scolare intr-un mediu cat mai adecvat, propice desfasurarii orelor de curs. De aceea, recent, s-a finalizat actiunea de dotare cu mobilier nou a tuturor gradinitelor din comuna. "Gradinitele din satele Crucea, Galbiori, Siriu, Baltagesti, Stupina si Crisan au fost dotate cu mobilier nou, care sa corespunda standardelor impuse de specialistii din domeniu", a precizat seful administratiei publice din Crucea. Totodata, acesta a anuntat ca, in urma cu cateva luni, s-a reusit cuprinderea Scolii generale Stupina in programul guvernamental privind reabilitarea si modernizarea institutiei de invatamant. Profitand de faptul ca elevii se afla in vacanta de vara, Primaria si Consiliul Local Crucea au demarat, recent, programul de igienizare si salubrizare a institutiilor de invatamant din comuna astfel incat, la inceperea anului scolar 2004-2005, micutii sa beneficieze de conditii optime de studiu. "In cadrul acestui program vor fi igienizate si reabilitate toate institutiile de invatamant din comuna care necesita reparatii. Printre acestea se numara scolile din Crucea, Crisan si Siriu. Lucrarile vor fi finalizate la data de 31 august. Celelalte unitati de invatamant au fost modernizate relativ recent si nu necesita decat o verificare amanuntita a dotarilor si a starii in care se afla", a mai spus Gheorghe Frigioi. Pentru a veni in sprijinul copiilor care trebuie sa parcurga distante mari pana la scoala, primarul Gheorghe Frigioi a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean un alt autovehicul pentru transportul elevilor. "Cu sprijinul ISJ speram sa putem achizitiona in comuna inca un autoturism pentru transportul elevilor, deoarece acestia trebuie sa parcurga zilnic distante foarte mari pana la scoala", a conchis Gheorghe Frigioi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii