Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect european blestemat Primăria oraşului Hârşova riscă să piardă milioane de euro din pricina contestaţiilor

ro

27 Nov, 2014 00:00 2864 Marime text
Primăria oraşului Hârşova a ajuns în instanţă cu cei care contestă licitaţia pentru proiectul de asfaltare. Edilul-şef al oraşului, Tudor Nădrag, spune că este îngrijorat de faptul că ar putea pierde finanţarea europeană din acest proiect. Iar suma nu este deloc una de neglijat.

Lansat în primăvara acestui an, amplul proiect de asfaltare este ţinut pe loc din pricina contestaţiilor. „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane a oraşului Hârşova“ este un proiect a cărui valoare depăşeşte şase milioane de euro, bani pe care Primăria riscă să îi piardă în cazul în care lucrările nu încep cât mai repede. Primarul din Hârşova, Tudor Nădrag, şi-a exprimat şi cu alte ocazii nemulţumirile cu privire la faptul că procedurile de licitaţie sunt tergiversate şi se întind pe o perioadă de timp prea mare tocmai din cauză că şi firmele de pe ultimele locuri au dreptul de a face contestaţii. „Primăria a primit de la Uniunea Europeană suma de 6 milioane de euro în urmă cu jumătate de an, banii reprezentând partea de cofinanţare pentru proiectul de reabilitare a 10 kilometri de drum“, susţine edilul-şef de la Hârşova. „Proiectul pentru asfaltare este blocat momentan din cauza contestatarului.

CNSC-ul nu le-a dat dreptate, dar ei nu se lasă, am ajuns deja la Curtea de Apel Constanţa, iar decizia a rămas în pronunţare. Aşa trece vremea, a trecut vara, vine frigul, timpul nu mai ţine cu noi, iar lucrările stau pe loc. Mai grav este că suntem în mare pericol să pierdem finanţarea, căci lucrările trebuie finalizate la mijlocul anului viitor. Din păcate, aceste contestaţii nemulţumesc pe foarte mulţi, mai ales că sunt sigur că firma contestatară nu se va opri la aceste două contestaţii“, sunt problemele expuse de primarul Tudor Nădrag. Proiectul prevede asfaltarea a şapte străzi, cu tot cu borduri şi trotuare, iar data limită de finalizare este 30 iunie 2015.

Proiect accesat pe ultima sută de metri la MDRAP

„În speranţa că se va termina odată cu aceste probleme şi vom începe asfaltarea pe proiectul european, am venit în întâmpinarea necesităţilor locuitorilor, iar acum lucrăm la asfaltare pe strada Rozelor“, explică primarul. „Am depus un proiect de 100.000 de lei la MDRAP pentru accesarea de fonduri prin PNDL, pe ordonanţa Guvernamentală 28, şi am reuşit să obţinem banii. Avem şi noi o parte de cofinanţare, de 20%, dar cum această stradă face legătura cu multe dintre străzile prevăzute în proiectul european, am considerat că putem face acest efort“, a adăugat edilul-şef.

Spitalul orăşenesc, „un monstru“ mâncător de buget 

O altă problemă care izvorăşte probleme şi produce găuri consistente în bugetul Primăriei Hârşova este cea a Spitalului Orăşenesc. Salvată de la desfiinţare, instituţia a devenit o povară pentru bugetul destul de strâmtorat al administraţiei locale. Spitalul, care are o capacitate de 64 de paturi, este dotat cu o aparatură foarte veche, chiar de 60 de ani, iar singurul instrument nou achiziţionat este un laparosop cu care s-ar putea realiza intervenţii chirurgicale mult mai uşor. „Spitalul din Hârşova deserveşte nu doar pacienţii din oraş ori din satele şi comunele învecinate, ci şi pe cei veniţi din judeţele învecinate, peste zece localităţi în total. Din păcate, oricât ne-am strădui să facem mai multe, avem datorii, credite luate în urmă cu mai mulţi ani din bancă, pe unde se scurg lunar bani pe care i-am fi putut folosi acum pentru investiţii. Dar, aşa cum am promis, orice ar fi, chiar dacă noi, angajaţii Primăriei nu mai luăm salariile, la spital putem facem toate eforturile pentru a asigura materialele necesare pentru intervenţiile de prim ajutor, primă urgenţă“, a declarat primarul Tudor Nădrag, simţindu-se neputincios în faţa situaţiei. „Sistemul de sănătate este unul bolnav, am spus-o în nenumărate rânduri. Formula prin care sunt repartizate fondurile către unităţile sanitare este una cu foarte multe necunoscute. Se alocă fonduri clientelar, probabil, căci a da bani în funcţie de numărul de pacienţi care vin în spital este o aberaţie. Este ca şi cum pompierii ar fi plătiţi în funcţie de numărul incendiilor!“, s-a arătat intrigat seful administraţiei publice locale de la Hârşova.
 
Liderul autorităţii publice locale a explicat că, tot la Spitalul Orăşenesc, se lucrează încă la reabilitarea sistemului de încălzire. „Mai avem câte ceva de făcut, să sperăm că le vom termina la timp, până să vină «frigul cel mare». Am alocat aproximativ 50.000 de lei pentru acest lucru. De asemenea, am reuşit să asigurăm şi materia primă pentru încălzire până la finele lunii decembrie, iar pentru restul lunilor alocarea se va face în noul exerciţiu bugetar“, a explicat edilul-şef al oraşului Hârşova, Tudor Nădrag.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii