Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:06 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect transfrontalier Cursuri gratuite de calificare profesională la Crucea

ro

29 Jun, 2017 00:00 4295 Marime text
Pentru locuitorii din mediul rural, a găsi un loc de muncă reprezintă o adevărată aventură, presărată, adesea, de eşecuri. Iată de ce reconversia profesională poate fi o şansă ce nu trebuie ratată.
 
Primăria Crucea, alături de alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ - Mihail Kogălniceanu şi Siliştea - şi oraşul Silistra din Bulgaria, derulează un proiect transfrontalier finanţat din fonduri europene. Acesta a început în iarna anului trecut, iar Primăria Crucea este lider de proiect.
 
În acest context, în luna iulie se vor desfăşura cursuri de calificare profesională ca îngrijitor bătrâni la domiciliu şi asistent personal pentru persoanele cu handicap, după ce, în cursul lunii iunie, s-au făcut înscrierile. Potrivit primarului comunei Crucea, primul curs durează 35 de zile şi va fi urmat de 30 de persoane, care vor avea posibilitatea de a învăţa şi o limbă străină (engleză, italiană, spaniolă sau germană) şi a utiliza calculatorul.
 
În cazul asistenţilor personali pentru persoane cu handicap, cursul va dura 20 de zile şi va fi urmat de 15 persoane, în programul cărora urmând să fie incluse ore dedicate învăţării unei limbi străine şi utilizării calculatorului. „Cursurile se vor efectua în comună, vor fi susţinute de traineri certificaţi şi vor fi urmate de 45 de persoane. Aceştia vor fi calificaţi în cele două meserii, certificatele obţinute la final fiind recunoscute în statele membre ale Uniunii Europene. Cursurile sperăm să se desfăşoare la începutul lunii iulie“, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.
 
Şeful administraţiei publice locale a recunoscut că derularea acestor cursuri reprezintă un sprijin pentru comunitate, dar şi o şansă pentru concetăţenii săi aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Cursanţii noştri vor fi un ajutor pentru comună, dar ei vor putea lucra în orice ţară din UE, pentru că atestatele lor vor fi recunoscute. Dacă până acum mergeau în străinătate şi aveau grijă de bătrâni sau de persoane cu handicap mai mult sau mai puţin legal, mai mult sau mai puţin pregătiţi în domeniul asistenţei sociale, acum sunt abilitaţi prin pregătirea pe care o vor obţine“, a afirmat primarul.
 
Înscrierile s-au încheiat şi, pentru că sunt mai multe persoane decât permite proiectul, Frigioi a confirmat că se va face o selecţie de către trainerii abilitaţi.

Centrul de permanenţă devine funcţional

În ediţia precedentă, vă informam că administraţia locală a făcut demersurile necesare pentru realizarea unui centru de permanenţă în comuna Crucea, menit a răspunde nevoilor medicale ale comunităţii. Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a fost de acord, iar în urma discuţiei purtate cu medicii de familie care activează, situaţia se va rezolva în scurt timp. „Ne-am întâlnit şi am discutat cu medicii de familie, avem tot sprijinul şi înţelegerea lor. Deja am pregătit pompierii şi sosesc în curând, am amenajat camerele cu paturi, cu frigider, aragaz, televizor şi tot ceea ce le trebuie, pentru că aici va exista inclusiv o echipă de pompieri care să acţioneze rapid, în caz de nevoie. Dacă pompierii încep mult mai rapid să fie pe poziţie, gata să intervină, de la începutul lunii iulie vor fi şi medicii care să asigure permanent servicii medicale pentru oamenii din comună sau din localităţile limitrofe. Astfel, de luna viitoare, Centrul de permanenţă va fi funcţional complet“, a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii