Proiecte numeroase, „moştenite“ de noul primar de la Hârşova - reabilitarea străzilor şi construirea unei staţiuni balneare
Proiecte numeroase, „moştenite“ de noul primar de la Hârşova - reabilitarea străzilor şi construireaDupă scrutinul din 5 iunie, administraţia publică locală din Hârşova are un nou conducător. Fostul edil-şef, Tudor Nădrag, a pierdut alegerile în faţa fostului candidat ALDE, Viorel Ionescu. Acesta din urmă va avea de continuat proiectele fostei administraţii. Şi acestea nu sunt chiar puţine. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel privind amenajarea unei staţiuni balneoclimaterice.
„În prezent, sunt pregătite mai multe proiecte, unele chiar în stadiu avansat, dintre care trei depuse în parteneriat cu oraşul bulgar Krushari, la finele lunii octombrie 2015. Unul prevede valorificarea apelor termale prin construirea unui complex balnear. Proiectul a fost depus încă din toamna anului trecut, pe Programul Transfrontalier CBC România - Bulgaria“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, fostul primar al oraşului, Tudor Nădarg.
Reprezentanţii Uniunii Europene au avut câteva solicitări, pe care administraţia locală le-a onorat în timp util, însă proiectul a rămas în continuare în evaluare. Dacă administraţia va primi aviz favorabil pentru finanţare, în oraşul Hârşova va fi construit un centru de odihnă şi tratament. Clădirea va avea 26 de camere de cazare, fiecare dotată cu baie proprie, săli de conferinţă, bazine termale şi toate utilităţile necesare unui asemenea centru.
În prezent, apa termală de la Hârşova, care iese singură din pământ, este captată în câteva bazine din beton improvizate, amplasate pe malul Dunării. Apa, care atinge temperaturi de 43 de grade Celsius, este autopompată la suprafaţă, fără intervenţie mecanică. Apa deţine o concentraţie superioară de sulf şi H2S şi are curgere liberă într-un bazin de beton - ca amenajare minimă pentru utilizarea la băi terapeutice. Apele termominerale de aici sunt omologate asemănător cu cele de la Băile Herculane, putând fi utilizate pentru cura balneară în bazele termale.
Şcoala construită de Anghel Saligny, în reabilitare
Un alt proiect aflat în atenţia administraţiei locale are ca obiectiv reabilitarea primei unităţi de învăţământ din oraşul de pe malul Dunării. Proiectul prin care fosta şcoala gimnazială din Hârşova ar urma să fie reabilitată a trecut de primele faze ale evaluării. La fel ca în cazul proiectului privind construirea unui centru de odihnă şi tratament, administraţiei din Hârşova i s-au cerut câteva clarificări, pentru ca reprezentanţii Uniunii Europene să fie siguri pe ce dau banii.Spitalul Orăşenesc, în „priză“ din august
Dacă toate lucrurile vor decurge bine, Primăria oraşului Hârşova va primi cel puţin 3 milioane de euro, adică jumătate din suma cerută în parteneriat cu Primăria Krushari din Bulgaria. Clădirea a fost construită în anul 1902, sub supravegherea atentă a inginerului Anghel Saligny. Din păcate, în prezent, se află într-o stare totală de degradare, având acoperişul spart, iar zidurile stând să cadă. Totuşi, pe cât de vechi este monumentul arhitectonic de patrimoniu, pe atât de vastă este istoria sa.Un alt proiect aflat în atenţia administraţiei locale vizează reabilitarea Spitalului Orăşenesc din Hârşova. „Proiectul pentru reabilitarea spitalului este pregătit. Autorităţile locale aşteaptă acum ca sesiunile de depunere a proiectelor pentru finanţare europeană să devină active. S-au obţinut toate avizele, toate actele necesare. După depunerea proiectului, va trebui să aşteptăm să fie evaluat“, a explicat Tudor Nădrag.
Dacă proiectul va deveni eligibil pentru finanţare, unitatea medicală va beneficia de o termoizolaţie modernă şi de schimbarea tâmplăriei PVC cu una nouă. Sistemul de încălzire va fi schimbat cu unul nou şi vor fi montate noi pompe care să producă energie termică la preţuri mult mai mici. De reabilitarea clădirii ar urma să se ocupe o echipă de arhitecţi de la Universitatea din Craiova, proiectul fiind în prezent în lucru la ei, urmând a fi depus în luna august.
Un alt proiect lăsat „moştenire“ noului primar este cel privind reabilitarea stadionului. Şi pentru acest proiect documentaţia este gata, urmând să fie depus pe Axa de finanţare CBC România - Bulgaria imediat ce sesiunile de depunere a proiectelor vor deveni active. Dacă Primăria Hârşova va primi aviz favorabil de finanţare pentru acest proiect, stadionul, cu o capacitate de 800 de locuri, va avea o cu totul altă înfăţişare. Suprafaţa de joc va fi modificată, băncile din tribune vor fi schimbate, iar vestiarele vor fi reabilitate. Mai mult, şi împrejmuirea stadionului va fi modificată, pentru a nu mai pătrunde oricine pe teren în timpul jocului.
De asemenea, mai este în lucru şi un proiect pentru reabilitarea infrastructurii agricole, ceea ce presupune asfaltarea a încă opt kilometri de drumuri agricole. Tot asfaltare se aşteaptă şi pentru ultimul sfert din drumurile hârşovene rămase de modernizat. Ulterior, spaţiile verzi aşteaptă şi ele să fie reabilitate şi chiar să se investească în amenajarea unor parcuri noi.
Cât despre planurile fostului primar, acesta spune că nu va rămâne nici măcar în Consiliu.
„Mă voi întoarce la afacerea mea, pe care am avut-o înainte de a intra în administraţia publică şi când aveam peste 70 de angajaţi. Pe mine nu mă interesează politica, m-a interesat să fac treabă în administraţia publică“, a conchis Tudor Nădrag.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp