Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Renovarea scolilor reprezinta o prioritate pentru comuna Pestera

ro

04 Feb, 2005 00:00 732 Marime text

Obiective mari si sperante pe masura

In ultimii 15 ani in Pestera nu s-a facut nimic * Primarul Ion Cosor considera ca 2005 este nu an crucial * "Avem atat de multe de facut incat nici nu stiu cu ce ar trebui sa incepem", spune seful administratiei publice locale * Cele patru scoli din localitate, care sunt facute din chirpici, trebuiesc refacute urgent * Pentru renovarea lor primarul spera sa beneficieze de programul Bancii Mondiale * Caminele culturale reprezinta o alta prioritate pentru actuala administratie publica locala * Drumurile comunale sunt si ele in atentia conducerii comunei

Daca pana in urma cu aproximativ 15 ani comuna Pestera era cunoscuta pentru puterea sa economica si dezvoltare, ultimii ani au adus o decadere a localitatii din toate punctele de vedere. Potrivit primarului Ion Cosor, "pe buna dreptate oamenii si-au pierdut rabdarea si chiar speranta. Daca in aproape toate localitatile judetului s-a facut cate ceva, fie o scoala, fie un drum, la Pestera nu s-a facut nimic. Fosta conducere nu a facut nici un efort pentru a atrage fonduri in zona. De aceea, in anul 2005 avem o mare responsabilitate. Avem atat de multe de facut incat nici nu stiu cu ce ar trebui sa incepem. In comuna avem patru scoli, si desi pare greu de crezut toate sunt din chirpici si mai grav sunt intr-o avansata stare de degradare. Toate trebuiesc reabilitate iar cu fonduri proprii nu avem cum, de aceea vom incerca sa realizam un program eligibil prin care sa reusim sa renovam scolile cu ajutorul programului Bancii Mondiale. In alta ordine de idei, caminele culturale sunt vechi si improprii, sunt sprijinite cu proptele pentru ca tavanele sa nu cada. Si aici ar trebui investit. In ceea ce priveste drumurile ele sunt asa cum sunt. Avem totusi speranta ca vom mai avea sansa sa prindem un program Sapard cu care sa reusim sa reabilitam drumurile din localitate, " a mai precizat seful administratiei publice din Pestera.In cele cateva luni de cand a preluat conducerea localitatii, primarul Ion Cosor, impreuna cu consilierii din Pestera a reusit sa pregateasca localitatea pentru sezonul rece. In primul rand, in timpul verii au fost pregatite in limita posibilitatilor, unitatile scolare pentru iarna. S-a reusit igienizarea, dezinfectarea si deratizarea scolilor si achizitionarea de lemne pentru toata perioada sezonului rece. Era bine cunoscut faptul ca localitatea Pestera se confrunta cu o lipsa a becurilor la sistemul de iluminat. De aceea, noua conducere a comunei a considera ca se impune o reabilitare a sistemului de luminat public stradal. In cursul toamnei, s-a reusit rezolvarea acestei probleme. Programul de completare a becurilor din sistemul de iluminat public stradal s-a desfasurat in mai multe etape si a continuat pana cand aceasta problema a fost rezolvata. In opina primarului Ion Cosor, "acest lucru era stringent, pentru ca, oamenii muncesc pana mai tarziu la camp si deplasarea pana la domiciliu era mult ingreunata de intuneric. Iar pe perioada sezonului rece intunericul vine mult mai devreme si este total impropriu sa circuli pe intuneric. Mai mult decat atat, intunericul incuraja si alte actiuni ilegale cum ar fi furtul, de aceea, acum cand strazile vor fi luminate, suntem siguri ca se vor simti si scaderi importante in acest sens."

Vremea rea a izolat localitatea pentru cateva zile

Primul val de ninsoare din aceasta iarna a dat de furca drumarilor si administratiilor publice locale din aproape toate localitatile judetului. Mai multe comune au ramase izolate pentru un timp. Pestera s-a numarat printre comunele care au avut de suferit de pe urma capriciilor vremii. Astfel, timp de trei zile localitatea a fost practic izolata. Nu s-a putut circula pe drumurile care leaga Medgidia de Pestera, Pestera - Ivrinezu, Pestera - Izvoru si Pestera -Pietreni. In ciuda acestei situatii, in comuna nu au fost inregistrate evenimente neplacute. Potrivit primarului Ion Cosor "inca din prima zi de viscol, localnicii au iesit si au eliberat drumurile din interiorul localitatii. Am beneficiat si de sprijinul politiei si jandarmeriei. Asa se face ca de a doua zi drumurile din interior au fost desfundate, iar de miercuri utilajele de la Drumuri Judetene au ajuns la noi. Asteptam ca in cel mai scurt timp sa inceapa sa circule si transportul in comun. In toata aceasta perioada nu am inregistrat evenimente neplacute. Oamenii au beneficiat de apa curenta, energie electrica si furaje pentru animale. Nu au fost semnalate probleme de sanatate care sa necesite transport de urgenta la spital. Scolile nu au functionat intrucat cadrele didactice nu au putut ajunge la Pestera. Acelasi lucru s-a intamplat si cu localnicii care lucreaza in afara comunei. Din cauza timpului nu au putut ajunge la munca. Am avut si cativa soldati care au venit in permisie si nu an mai putut pleca, insa au anuntat si nu au fost probleme," a conchis primarul Ion Cosor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii