Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:57 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Repopularea mediului rural, în viziune parlamentară

ro

08 Sep, 2016 00:00 2281 Marime text
Un deputat de Constanța a vrut să demonstreze că unii parlamentari pot fi adepții odihnei active în perioada vacanțelor dintre sesiuni, iar aceasta este canalizată spre binele cetățenilor. În perioada vacanței parlamentare de vară, parlamentarul a lucrat la patru proiecte legislative, unul dintre ele avându-i ca „destinatari“ pe tinerii care ar intenționa să se stabilească la țară.
 
Pe scurt, propunerea legislativă ce va fi depusă în această sesiune de toamnă vizează ajutorarea tinerilor care vor să își construiască o casă în mediul rural. În viziunea deputatului, statul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ar urma să le acorde acestora un ajutor financiar ce reprezintă valoarea a 35% din 20.000 de euro, la cât a fost evaluată, „o casă de bun-simț“. Aceeași inițiativă legislativă va prevedea ca primăriile să le acorde tinerilor terenuri, proiecte-tip gratuite și să-i ajute, benevol, cu autorizațiile de care au nevoie pentru a-și putea ridica o casă.
 
O tentativă de acest gen a mai avut-o, cândva, Elena Udrea… pe vremea când conducea MDRAP. Numai că, în viziunea blondei de la Cotroceni, proiectul respectiv venea ca un sprijin pentru tinerii specialiști în domenii precum educație, sănătate sau agricultură care ar fi dorit să prindă rădăcini în satele și comunele țării.
 
Lăudabilă intenția deputatului constănțean de a întineri și repopula mediul rural, însă, pentru a avea rezultatul scontat, trebuie gândită o strategie pe etape care, în primul rând, să le asigure acelor tineri sursa de finanțare, de supraviețuire… adică locul de muncă.
 
„Dacă nu are un venit sigur, cu ce și-ar putea construi casa pentru care statul ar fi dispus să-i dea o mână de ajutor?“, l-am întrebat pe tânărul parlamentar. Iar răspunsul a fost prompt: „Ar putea demara o afacere în agricultură, spre exemplu, iar micii întreprinzători pot accesa fonduri europene nerambursabile“.
 
Afacere în agricultură, când sistemul de irigații este distrus și nimeni nu-și bate capul cu refacerea acestuia, afacere în agricultură, când subvențiile pentru agricultori sau crescători de animale nu-și primesc la timp subvențiile, afacere în agricultură, când pentru a fi eficient ai nevoie de utilaje performante, iar băncile nu acordă facilități corespunzătoare oamenilor care vor să lucreze pământul… Despre ce vorbim?!
 
Domnilor parlamentari, dacă tot vreți să vă atrageți electoratul de partea dumneavoastră, binevoiți și gândiți logic! Nu mai fiți superficiali!... Nu mai dați iluzii deșarte tinerilor… Nu mai puneți carul înaintea boilor… Repopularea și întinerirea satelor și comunelor românești se poate face, dar etapizat și… cu cap.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii