Salariile bugetarilor, majorate Medicii primesc un plus de 25 de procente, iar funcţionari publici - 10 la sută
Salariile bugetarilor, majorate: Medicii primesc un plus de 25 de procente, iar funcţionari publici - 10 la sută
12 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2906
Marime text
Salariile tuturor bugetarilor vor fi majorate. Aşa s-a stabilit ieri prin votul dat în Plenul Camerei Deputaţilor, care a adoptat, la votul final, proiectul de lege privind Ordonanţa 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul de sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor, cu 10%. PNL a votat legea, după ce iniţial s-a opus, dar a cerut un studiu de impact. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare.
OUG prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate şi cu 10% salariile bugetarilor a fost adoptată cu 319 voturi „pentru“, şapte abţineri şi doar un vot „împotrivă“, aşa cum stabileşte un amendament al PSD.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, ieri, că măsura de creştere cu 10% a salariilor bugetarilor a fost luată, în primul rând, pentru că exista nevoia de motivare în sectorul bugetar şi, în al doilea rând, pentru că majorarea veniturilor este posibilă.
„Vreau să vă spun cum am fundamentat această creştere. În primul rând, pentru că există nevoia de motivare în sectorul bugetar, după cum bine ştiţi, nu au mai existat majorări salariale încă din 2008. Primele sectoare către care ne-am îndreptat au fost sănătatea şi educaţia, urmează celălalt sector, al administraţiei publice centrale şi locale; oamenii care lucrează în acest sector trebuie să fie motivaţi, pentru că ei furnizează serviciile publice şi elaborează politici publice. În momentul în care am gândit acest lucru, plecând de la această fundamentare, ne-am dus mai departe şi am gândit ce înseamnă o majorare a salariilor pentru 1.200.200 de bugetari, care înseamnă 1.200.200 de familii. Înseamnă o creştere a puterii de cumpărare, ceea ce înseamnă o creştere a consumului, ceea ce înseamnă o creştere a producţiei şi a serviciilor, care se reflectă în creştere economică. S-a făcut un calcul, avem un element de orientare ca impact bugetar, un 0,2% PIB indicativ“, a declarat Rovana Plumb.
Iniţial, PNL nu a privit cu ochi buni această propunere, dar, la votul final, proiectul a fost votat. „Poziţia PNL a fost amplu dezbătută în cadrul grupului parlamentar, împreună cu experţii, şi am ajuns la concluzia că votul nostru pentru acest proiect este esenţial. Motiv pentru care PNL votează astăzi aceasta lege cu un amendament foarte clar: aşteptăm un studiu de impact ulterior, care să arate cât de realizabilă este această măsură, şi va putea fi efectiv aplicată“, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii