Sanctiuni pentru comerciantii de alimente
Sanctiuni pentru comerciantii de alimente
19 Sep, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
817
Marime text
Guvernul a aprobat modificarea si completarea prevederilor Ordonantei 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii. Actul normativ precizeaza conditiile si cerintele de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici pentru a desfasura activitati in domeniul productiei de produse alimentare, astfel incat sa se asigure protectia consumatorilor, combaterea falsurilor, fraudelor si contrafacerilor, practicilor frauduloase si prevenirea concurentei neloiale.
Comercializarea unor produse alimentare a caror livrare a fost interzisa, intrucat au fost confirmate ca falsificari si substituiri, se va sanctiona cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, retragerea licentei de fabricatie si interzicerea desfasurarii de activitati in domeniul productiei alimentare, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune.
Potrivit noilor prevederi, reprezentantii Ministerului Agriculturii care au atributii de control pot dispune oprirea temporara a livrarii pentru comercializare a produselor alimentare, daca: produsele nu indeplinesc caracteristicile calitative prescrise, dar nu pun in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor si nici nu constituie falsificari sau substituiri. De asemenea, se va lua aceeasi masura daca produsele nu prezinta elementele de identificare si/sau documentele de insotire privind calitatea acestora si daca produsele nu au fost remediate in termenul stabilit. Se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei comercializarea unor produse alimentare a caror livrare a fost interzisa ca urmare a faptului ca pot periclita sanatatea sau viata consumatorilor, sunt interzise pentru consum sau au termenul de valabilitate expirat. Aceeasi amenda se aplica si in cazul desfasurarii activitatilor de productie a produselor alimentare fara licenta de fabricatie.
Comercializarea produselor pentru care s-a dispus oprirea temporara a livrarii, intrucat nu au certificate de calitate conforme cu standardele nationale sau nu indeplinesc caracteristicile calitative prescrise, se sanctioneaza cu amenda de 2.500 lei la 3.000 lei.
Fabricarea, ambalarea, manipularea, depozitarea sau transportul produselor alimentare destinate comercializarii fara a asigura stabilitatea parametrilor calitativi si salubritatea se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei.
Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii