Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sătenii din Cochirleni au primit o veste bună Primarul Dorel Alexandru - „A fost pornită o pompă pentru desecare“ (galerie foto)

ro

14 May, 2015 00:00 2356 Marime text
Primarul comunei Rasova, de care aparţine localitatea Cochirleni, spune că se află „între ciocan şi nicovală“. De câţiva ani, mai multe hectare de teren agricol situate în fosta baltă Cochirleni, desecată de comunişti, sunt inundate în fiecare primăvară sau după o ploaie mai serioasă. Luni la rând, localnicii au venit la primarul pe care l-au ales, să îşi spună oful, însă acesta se vede neputincios, alţii fiind factorii de decizie care răspund de acest segment. Majoritatea celor care deţin teren acolo se folosesc de acea palmă de pământ pentru a supravieţui, practicând o agricultură de subzistenţă. De câteva zile însă, situaţia zecilor de familii din satul Cochirleni, comuna Rasova, ce riscă să rămână fără singura sursă de hrană deoarece terenurile pe care le cultivă sunt inundate, este pe cale de a se schimba.
 
Astfel, după mai multe inspecţii efectuate pe teren, Guvernul a alocat banii necesari pentru pornirea uneia dintre pompele aflate în subordinea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). „După o corespondenţă îndelungată şi cu cei de la ANIF, şi cu Prefectura, şi cu cei de la CJC, luni (n.r. 11 mai) am primit o notificare prin care am fost informaţi că a fost pornită una dintre pompele de desecare în zona terenurilor afectate. Să sperăm că nu va ploua în următoarea perioadă şi că pompele vor rămâne pornite. Dacă această situaţie favorabila va persista, credem că, în câteva săptămâni, toată apa va fi evacuată complet“, a afirmat primarul Dorel Alexandru.

Primarul îi ajută să primească despăgubiri

Chiar dacă soarele pare că a răsărit şi pe strada locuitorilor din Cochirleni care au pământul în baltă, sătenii vor putea beneficia de roadele pământului abia anul viitor. „Mulţi dintre cei care aveau teren acolo aveau suprafeţe mici, unele închiriate de la Primărie. Mulţi dintre ei, din păcate, nu vor avea ce să le dea animalelor, pentru că, anul acesta, cultura este compromisă. Facem tot posibilul să îi ajutăm, am trimis documentaţia la Direcţia Agricolă pentru despăgubiri, dar nu am primit niciun răspuns încă“, a mai explicat primarul.
 
Pentru a preîntâmpina această situaţie cu care se confruntă an de an, primarul spune că există o soluţie mai simplă. Administraţia locală a întocmit un proiect al unui canal de scurgere gravitaţională în Dunăre, obiectiv care ar putea fi dus la îndeplinire chiar şi din fondurile bugetului local. „Am realizat, anul trecut, un proiect prin care am urmărit obţinerea finanţării pentru amenajarea unui canal de scurgere gravitaţională a apei de pe aceste terenuri inundate în Dunăre. Proiectul prevede realizarea unui canal cu scurgere gravitaţională direct în Dunăre, ce trebuie închis cu un stăvilar care să împiedice inundarea terenului atunci când apele Dunării cresc. De altfel, aici a mai existat un astfel de canal, dar care acum trebuie decolmatat. Noi intenţionăm să îl amenajăm, să îl pavăm cu dale de beton, pentru a-l putea folosi astfel mai simplu, mai eficient, şi fără alte costuri“, a explicat gospodarul-şef Dorel Alexandru.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii